Berger beszállt a Toro Rossóba

2006.02.10. 08:33
A Scuderia Toro Rosso résztulajdonosa lett Gerhard Berger, aki szállítmányozási vállalatának felét adta az F1-es istálló feléért. A csapatnak, amely csütörtökön próbálta ki először új autóját, szaktanácsadója is lesz.
Ötven százalékos részesedést szerzett a Toro Rosso Forma-1-es istállóban a volt F-1- pilóta, Gerhard Berger. A 46 éves exversenyző a csapatot birtokló Dietrich Mateschitzzel kötött megállapodása szerint tengeri szállítmányozási vállalatának felét adja cserébe.

Barátok és üzlettársak

"Három legyet ütöttünk egy csapásra! A Red Bull beszállása mérföldkő a Berger hajózási vállalat életében, másrészt F1-es tapasztalataim hasznosak lesznek az istállónak. Nem utolsó sorban arra számítok, hogy Dietrich Mateschitzzel komoly és előrelátó üzletekbe kezdhetek" - idézte Bergert az istálló csütörtök kora délután kiadott közleménye.

A Toro Rossót múlt év végén hozta létre a Red Bull-tulajdonos Mateschitz, miután felvásárolta a Minardi csapatot. Bergerrel rég óta jóban vannak, a továbbiakban partnerek is lesznek.

Berger az elsők között ivott energiaitalt

"Húsz éve ismerem és tisztelem Gerhardot. Az elsők között volt, aki Red Bull-t kezdett inni, és ezzel rengeteget segített az üdítőnk ausztriai népszerűsítésében. Nagyon örülök, hogy az együttműködésünkkel további vállalkozásokba kezdhetünk" - nyilatkozta a milliárdos osztrák üzletember.

Berger nem csak tulajdonosa, de tanácsadója is lesz a Toro Rossónak, észrevételeivel és véleményével segíti az istálló vezetőit. Minden bizonnyal az egyik fő döntéshozójuk lesz, bár ezt a kommüniké nem említi.

Az idei Toro Rosso a tavalyi Red Bull

A felek bejelentésével nagyjából egy időben, Jerezben kipróbálták a Toro Rosso első F1-es autóját, az STR01-et. A lefojtott V10-es Cosworth-motorral szerelt gépet egyik pilótájuk, Vitantonio Liuzzi vitte pályára.

A kasztnin nincsenek nagy találmányok, valójában a tavalyi RB1-es Red Bull-kocsi alapjaira épül, csupán az első vezetőszárnya más. A színe sötét metálkék, az orra arany, oldalán nagy piros Red Bull-feliratokkal.

Fiók- és reklámcsapat

A Toro Rosso a Red Bull-Ferrari fiókcsapata, célja, hogy pilótákat neveljen ki a főistállónak, illetve hogy reklámozza az energiaitalt. Idén Liuzzi társa az amerikai újonc Scott Speed lesz.

Gerhard Berger 1984-től 1997-ig indult az F1-ben, 210 futamon rajtolt, 48-szor állt dobogón, 10-szer győzött. Szerepelt a Benettonnál, a Ferrarinál és a McLarennél. Viszavonulása után 1998-tól 2003-ig a BMW sportigazgatója volt.