Szilárda
0 °C
6 °C

Nico Rosberg elvette Fernando Alonso rekordját

2006.03.13. 13:10
Megdöntötte Fernando Alonso egyik rekordját a vasárnapi Bahreini Nagydíjon Nico Rosberg: első versenyén a futam leggyorsabb körét érte el, és ezzel a legfiatalabb pilóta lett az F-1 történetében, akinek ez sikerült. Emellett a mezőny végéről jött föl hetediknek, rengeteget előzött, és két pontot szerzett.
A mezőny végéről jött föl a vasárnapi Bahreini Nagydíjon nem csak Kimi Raikkönen, de Nico Rosberg is. A Williams-Cosworth újonc pilótája ugyan nem az utolsó helyről rajtolt, de az első körben összetörte első szárnyát, és amíg a boxban újat kapott, mindenki elé került.

Világbajnok édesapját is meglepte

Innét kapszkodott vissza, hogy élete első Forma-1-es versenyét hetedikként, két ponttal fejezze be, és ami még meggyőzőbb, hogy ő tette meg a leggyorsabb kört.

"Hihetetlen, hogy övé lett a nagydíj legjobb köre, ráadásul teljesen normális körülmények között, legelső versenyén. Szerintem erre még soha senki nem volt képes! Fenomenális!" - lelkendezett Nico apja, az 1982-ben Williamsszel F-1-világbajnok Keke Rosberg.

Neki nem gond az előzés

Nico Rosberg

Az első kanyarban Nick Heidfelddel koccant össze húszéves fia, és legalább 45 másodpercet veszített, amíg a sérült kocsival visszaért a depóba. Innét zárkózott föl, a hetedik helyet az utolsó körben szerezte meg, amikor Christian Klient is sikerült leelőznie.

"Mindig azt hallottam, hogy a Forma-1-ben lehetetlen előzni, de nekem nem volt probléma - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek a kis Rosberg. - Örülök, hogy izgalmasabbá tudtam tenni a futamot, ráadásul a premieremen. A kocsi nagyszerű volt, az előzgetés meg élvezetes."

Stewart is dicsérte

Nico mutatványát a háromszoros világelső Jackie Stewart is dicsérte. "A legjobb teljesítmény, amit nagyon hosszú ideje fiatal pilótától láttam. Nem is emlékszem senkire, aki ennyire meggyőző lett volna már az első nagydíján. Az ítélőképessége és az ambiciózus vezetése igazi ritkaság manapság, ráadásul előzni is tud, és ezt meg is mutatta. Én hatodik lettem a bemutatkozásomkor, de ő a mezőny végéről jött, és én közel sem voltam a leggyorsabb körhöz."

Egy Alonso-rekord már megvan

A szezon előtt Nico Rosberg kijelentette, meg akarja dönteni Fernando Alonso tavaly elért csúcsát, és minden idők legfiatalabb világbajnoka szeretne lenni. Nem tudni, ez sikerül-e neki, de azzal, hogy 20 évesen, 8 hónaposan és 13 naposan megszerezte a GP leggyorsabb körét, egy rekordot már elvett Alonsótól: eddig a spanyol volt az első ebben a kategóriában 21 évvel, 10 hónappal és 17 nappal.

Rosberget tavaly ősszel szerződtette a Williams-Cosworth, miután megnyerte az F-1 előtti utolsó széria, a GP2 bajnoki címét. A döntő győzelmet akkor szintén Bahreinben, ugyanezen a pályán szerezte.