Schumachernek győzelmet hozhat az új motor Imolában

2006.04.20. 15:45
A Ferrari módosításai és friss motorja bizakodóvá teszik Michael Schumachert, aki csapata pályáján akarja megszerezni idei első futamgyőzelmét. Legnagyobb ellenfelei, Fernando Alonso és Kimi Raikkönen szintén bizakodnak, de az Ausztráliában is használt motorokkal nehezebb dolguk lesz, mint a hétszeres bajnoknak.
Egy éve szinte egymás mellett futott be a San Marinó-i Forma-1-es Nagydíjon Fernando Alonso és Michael Schumacher, de a Renault-pilótának több mint tíz körön át sikerült maga mögött tartania a jóval gyorsabb Ferrarit, és végül megnyerte a versenyt.

Ismét lehet Alonso-Schumacher-csata

Az utóbbi évek legizgalmasabb párharca idén megismétlődhet, hiszen Alonso háromból két futamot nyert, vezeti a bajnokságot, míg német riválisa a gyengébb szezonkezdet után istállója hazai pályáján akar bekapcsolódni a világbajnoki harcba.

Schumacher eddig csak a szezonnyitón volt ellenfele a spanyolnak, egyszer még pontot szerzett, de legutóbb, Ausztráliában kicsúszott. Azóta viszont, majdnem három héten keresztül, csak tesztelt.

A Ferrari szinte megállás nélkül körözött

#alt#
Schumacher ismét bizakodik (fotó: afp)
"Rengeteget köröztünk, új aerodinamikai megoldásokat próbáltunk ki, javítottunk a motoron - idézte a hétszeres bajnokot az f1racing.net. - Gyorsultunk, úgy tűnik, bejöttek a módosítások, a gumikkal is előre léptünk. Kihegyeztük az egész kocsit, Imolától a legjobbak között kell lennünk. Olyan autónk van, amivel a győzelemre hajthatunk."

Schumacher a Ferrari pályáján csak az első helyet tartja elfogadhatónak, esélyeit növeli, hogy új motort használhat, ami Imolában nagy előnyt jelent. A kör 73 százalékán ugyanis padlógázon mennek a gépek, a lassú kanyarokból való kigyorsítás és az emelkedők a szokottnál jobban terhelik az erőművet.

Alonso idén utcahosszal nyerne

Alonsónak és a mclarenes Kimi Raikkönennek még az Ausztráliában használt motorral kell indulnia, de mindkettejük istállója jól felkészült a vasárnapi futamra.

"Az imolait az eddigi legjobb győzelmemnek tartják, de nekem olyan volt, mint a többi. Élvezetes Michael Schumacher előtt befutni, fontos siker volt, de a média kicsit felfújta. Idén inkább nagy előnnyel akarok nyerni, szerintem az nagyobb teljesítmény" - mondta magabiztosan Alonso, aki idei harmadik győzelmére készül.

A 24 éves bajnok három pilótától tart: "A csapattársam, Giancarlo Fisichella, Michael Schumacher és Raikkönen nagy ellenfél. Bármelyikünk nyerhet, nehéz futamra számítok."

Raikkönen a pálya tulajdonságaira figyel

Kimi Raikkönen idén még nem győzött, sőt, egyszer sem volt harcban a legjobb helyért. Imola előtt sem nyilatkozott sokat, inkább higgadtan elemezte a pályát, melyet a magas kerékvetők tesznek különösen nehézzé.

"Sokat gyakoroltunk az utolsó futam óta, érdekes lesz látni, hogyan válnak be a változtatások versenykörülmények között. Imolában szinte mindig gyorsítunk és a kerékvetőkön futunk, ezért a kocsi puha beállítása nagyon fontos lesz."

Túlpöröghetnek a gépek

A motormérnököknek különös gondot jelentenek a kerékvetők, amelyek megdobják a kocsit, és amikor a hátsó kerekek a levegőben vannak, a pilóták akaratlanul is könynen túlpörgethetik az erőművet.

A San Marinó-i nagydíj hétvégéje péntek délelőtt az első szabadedzéssel kezdődik, az időmérőt szombaton, a futamot vasárnap délután két órakor indítják.