Schumacher nyert a Nürburgringen

2006.05.07. 13:49
Michael Schumacher nyerte az Európa GP párbaját, remek stratégiai versenyen győzte le Fernando Alonsót. A német pilóta gyorsasága és főnöke, Ross Brawn taktikai érzékével a Ferrari simán verte a Renault.
Könnyedén nyerte a nürburgringi Európa Nagydíjat Michael Schumacher: szoros versenyt követően a hajrában simán legyőzte Fernando Alonsót.

A Ferrari gyorsabb volt és jobban gondolkozott

Az Európa GP végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari 1:35:58.785
2 F. Alonso Renault + 3.700
3 F. Massa Ferrari + 4.400
4 K. Räikkönen McLaren + 4.800
5 R. Barrichello Honda + 1:12.500
6 G. Fisichella Renault + 1:14.100
7 N. Rosberg Williams + 1:14.500
8 J. Villeneuve BMW + 1:29.003
9 J. Trulli Toyota + 1 kör
10 N. Heidfeld BMW + 1 kör
11 S. Speed Toro Rosso + 1 kör
12 T. Monteiro Midland F1 + 1 kör
13 C. Albers Midland F1 + 1 kör
Nem értek célba:
14 R. Schumacher Toyota + 7 kör
15 JP. Montoya McLaren + 7 kör
16 T. Sato Super Aguri + 15 kör
17 F. Montagny Super Aguri + 30 kör
18 C. Klien Red Bull + 31 kör
19 J. Button Honda + 31 kör
20 M. Webber Williams + 48 kör
21 D. Coulthard Red Bull + 60 kör
22 V. Liuzzi Toro Rosso + 60 kör

A Ferrari pilótája a rajtnál csak második volt, Alonso jól indult, és megtartotta első helyét, majd a biztonsági autós periódus után - Liuzzi ütközött, majd pördült meg - meg is erősítette azt. Az első tankolásoknál is a spanyol ment előbb a boxba, de sikerült visszajönnie egy körrel később megálló német riválisa elé.

A Ferrari viszont több üzemanyagot töltött a hétszeres bajnok autójába, mint a Renault az egyszeresébe, így várható volt, hogy a második kiállásnál fordulhat a sorrend. Így is történt, Alonso kerékcseréje után Schumacher még két gyors kört futott, majd a depóba gurult, és öt másodperces előnnyel tért vissza onnét.

Tizenhárom pont

A futam a hazai pályán versenyző pilóta kezében volt, még növelte is előnyét, és végül fölényesen győzött. Alonso megtartotta a második pozíciót, harmadiknak a szintén ferraris Felipe Massa jött be. A végére felzárkózott Kimi Raikkönen is, de csak negyedikként tudott befutni.

Michael Schumacher 86. GP-győzelmével 13 pontra közelítette meg a vezető Alonsót a bajnokságban, újabb sikerét saját gyors köreinek, illetve a Ferrari technikai igazgató, Ross Brawn munkájának köszönheti. A hétszeres bajnok sorozatban másodszor nyert, legutóbb Imolában is őt intették le elsőként.

A sorozat alig egy hét múlva a Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

A dobogósok nyilatkozatai
Michael Schumacher: "Remek hétvége volt, egyszerűen minden összejött. Az autó és a taktikánk is tökéletes volt, tudtuk, ha valamivel tovább kint tudunk maradni a második tankolás előtt, mint ellenfelünk, meglehet a győzelem."

Fernando Alonso: "Örülök a második helynek, jó versenyünk volt. A futam közepén úgy tűnt, kézben van a futam, de a végén nem tudtuk tartani a tempót. A nyolc ponttal elégedett vagyok, abajnokságban jól jön. Jövő héten otthon, Spanyolországban versenyzünk, majd inkább ott kellne nyernem."

Felipe Massa: "Nagyon boldog vagyok, minden tökéletesen működött, remek ez a harmadik hely, a Ferrarinak a kettős dobogó meg különösen".

Az Európa GP körről körre

13.59: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt, 1. kör: Alonso tökéletesen jött el, Michael Schumacher megtartotta második helyét, majd Massa, Barrichello és Raikkönen következnek. Ralf Schumacher hátulról meglökte Liuzzit, aki Coulthard kocsijának ütközött. Az olasz kocsijának eltört az első szárnya és jobbhátsó defektet is kapott, majd a körben később megpördült, és a pálya közepén állt meg. Pályára küldték a biztonsági kocsit.

2. kör: A Safety Car a pályán.

3. A lassú autó maga mögé gyűjtötte a mezőnyt.

4: Alonso gyorsított, majd hirtelen lelassított, Michael Schumacher egy pillanatra eléje került. A hétszeres bajnoknak fékeznie kellett, ekkor a spanyol újra felgyorsított, és egy kicsit meglépett a Ferraritól, amikor a biztonsági kocsi elengedte a mezőnyt. Raikkönen a sikánban megelőzte Buttont, és negyediknek jött föl.


Klikk a képre!

5: Montoya a célegyenesben megelőzte Fisichellát. Alonso és Schumacher között csak bő fél másodperc van, Massa egy másodperccel van csapattársa mögött. Rakkönen néggyel a vezető Renault mögött halad.

8: Schumacher és Alonso felváltva futják a leggyorsabb köröket, Massa lassan lemarad, és Raikkönen sem közelít.

11: Button, Trulli, Barrichello, Villeneuve az 5-8. helyen nagyjából együtt vannak.

13: Mark Webber elhagyta a pályát, majd megállt, és feladta a versenyt.

15: Alonso 1,2 másodpercre növelte előnyét. Massa lemaradt, Raikkönen még a brazilt sem érte utol.

17: Alonso kijött tankolni, de előtte Schumacher teljesen ráment. Massa a harmadik helyről szintén tankolt. A Ferrari vesztette egy picit egy kisebb hiba miatt.

18: Michael Schumacher is jött. Ugyanannyival jött ki Alonso mögé, mint a amennyivel a kerlkcsere előtt volt lemaradva tőle. A Ferrariba sok benzint töltöttek, az előzést a következő tankolásra tervezik. Raikkönen vezet.

20: Barrichello is tankolt, a többiek még nem álltak meg.

21: Button is üzemanyagot kapott. A BMW-nél gond volt a csővel, de Villeneuve-öt probléma nélkül feltöltötték, készültek.

22: Heidfeldet is újratöltötték.

23: Raikkönen is tankolt, de semmit nem hozott az előtte állókon, visszaesett a negyedik helyre.

24: Alonso 2,2 másodpercre növelte előnyét, az eddigi legnagyobb különbség. Trulli tankolt.

26: Fisichella kocsiját is feltöltötték. Villeneuve mögé jött vissza Fisichella és Trulli elé.

27: Montoya is csatlakozott a Villeneuve-Fisichella-csatához.

28: Button Hondája föladta, motor. Fisichella a célegyenes végén próbálta előzni Villeneuve-öt, de a BMW későn fékezett, és megtartotta a pozícióját. Klien szintén föladta.

30: Schumacher visszajött Alonsóra, csak 1,2 másodperc a különbség.

31: Az aguris Montagny kocsijának motorja tönkrement, füstölve parkolt le a pálya mellett. A pályamunkások addig vártak, míg a kocsi kigyulladt, ám akkor gyorsan eloltották.

33: Schumacher teljesen visszajött Alonsóra, Rosberg ment ki tankolni, először.

36: Michael Schumacheré a leggyorsabb kör, de Alonsóval nagyjából azonos tempót futnak. Massa hat másodperccel van mögöttük, Raikkönen 14-gyel.

37: Alonso jött tankolni, és szerzett egy pici, bő fél másodperc előnyt.

38: Schumacher a leggyorsabb kört futotta, és még marad a pályán.

39: Schumacher még mindig nem jött ki, és sorozatosan nagyon gyors köröket fut.


Nézze meg képeinket!

40: Schumacher jött tankolni és új gumiért, simán visszajött az élre, mintegy öt másodperccel vezet.

43: A Ferrari az élen gyorsabb a Renault-nál, a Bridgestone gumi első körei mindig jól sikerülnek.

44: Raikkönen jött ki tankolni, Massa mögé, a nehyedik helyre. Innét is állt a depóba. Barrichello és Ralf Schumacher tankoltak, Villeneuve és Fisichella szintén, de az olaszt gyorsabban rendbe hozták, így a kanadai elé került.

50: Schumacher már 9 másodperccel vezet, a második Alonso mögött viszont már csak hárommal van lemeradva Massa, és hattal Raikkönen.

53: Montoya és Ralf Schumacher autója is megállt, mindketten feladták.

59: A helyzet változatlan, de Raikkönen ráment Massára.

60: Michael Schumacher megnyerte az Európa GP-t, karrierje 86. győzelmét szerezte. Alonso, Massa, raikkönen a további sorrend. Barrichello, Fisichella, Rosberg az 5-7. pozíció, Nico Rosberg az utolsó helyről rajtolt. Villeneuve az utolsó pontszerző.