A Ferrari kiizzadta a győzelmet

2006.05.08. 10:32
Még Flavio Briatore is elismerte, jobb volt a Ferrari a vasárnapi Európa Nagydíjon, ám sikeréhez újra taktikai húzás kellett. Ross Brawn technikai igazgató és Ferrari-stratéga dolga ezúttal könnyebb volt, de Michael Schumacher hibája miatt csak második próbálkozásra jött össze.
Gyorsabb volt a vasárnapi Európa GP-n Fernando Alonsónál a Ferrari és Michael Schumacher, de sikerükhöz ismét taktikai újításra volt szükség.

Három hete, Imolában egy kisebb stratégiai trükkel tartották maguk mögött a Renault-t, ezúttal egy jóval egyszerűbb és kiszámíthatóbb stratégiai módosítással tudtak a francia kocsi elé kerülni.

Schumacher elrontotta az első próbálkozást

Az első kockáról induló Alonso maga mögött tartotta Schumachert, de a német kocsijában több benzin volt, így egy körrel később mehetett tankolni. Úgy tűnt, a könnyű autóval előnyt szerez, és már elsőnek tér vissza a pályára, de nem ez történt.

"Már az első tankolásnál megelőzhettük volna Alonsót, hiszen egy körrel tovább maradhattunk a pályán, de Michael az utolsó fordulójában hibázott, emiatt nem jöhetett össze a helycsere" - árulta el a kudarc okát az autosport.com-nak Ross Brawn, a Ferrari stratégája.

Brawn megint kiszámította

Az atomfizikus végzettségű szakember ekkor már tudta, mi kell ahhoz, hogy a második tankolásnál szinte biztosan előzhessenek: "Láttuk, mennyit kapott Alonso, ez alapján számoltuk ki, mennyit kell Michaelnek tankolnunk Az döntött, több benzint töltöttünk a kocsinkba, mint a Renault az övékbe, hogy tovább maradhasson kint a második feltöltés előtt. Kiizzadtuk ezt a győzelmet".

Schumacher a második lehetőséget már nem szalasztotta el, sőt, kicsit túl is teljesített, hiszen egy másodperces hátrányból öt másodperces előnyt kreált mindössze három kör alatt, csapata segítségével.

Briatore tényleg gratulált

A Renault így egymás után másodszor kapott ki a Ferraritól, de míg Imolában abszolut egyformán futott a két autó, sőt, a Renault erősebbnek tűnt, addig a Nürburgringen az olasz gép és pilótája a legjobb volt.

Még Flavio Briatore Renault-főnök is elismerte, jobb volt a Ferrari: "A Ferrari-Bridgestone kombináció túl erős volt nekünk, ezért a második hely is győzelemnek tűnik. A Ferrarinak gratulálok, de remélem, Barcelonában újra a győzelemért hajtunk".

Schumacherék fölényét az mutatja igazán, hogy az utolsó újratöltés után Alonso meg sem próbálta ledolgozni ötmásodperces hátrányát, sőt, alacsonyabb teljesítményre állították a motort, már az eheti, Spanyol Nagydíjra spórolva.

Zsinórban a második Renault-kudarc

Briatore összességében elégedett volt, mert Imolával ellentétben ezúttal nem tudtak volna nyerni. "Jó versenyünk volt, de valaki gyorsabbnak bizonyult nálunk. A McLarentől pontokat vettünk el, a Ferrarival szemben csak egy párat veszítettünk, Fernando kihozta a maximumot a helyzetből" - értékelt a menedzser.

A következő Alonso-Schumacher összecsapás négy nap múlva kezdődik, Barcelonában pénteken szabadedzéseket, szombaton időmérőt, vasárnap a futamot rendezik.