Alonso győzött Barcelonában

2006.05.14. 13:50
Az utóbbi öt év legeseménytelenebb Forma-1-es nagydíján Kimi Raikkönen a belső kamerájába integetett, amikor épp adásban volt. Alonso végig vezetett, Michael Schumacher futott be másodiknak. A rajt előtt az F-1 vezetői megegyeztek, így 2012-ig biztosan nem lesz ellen Forma-1-es sorozat.
A Spanyol Nagydíj vasárnapi, 14 órai rajtja előtt nem sokkal Bernie Ecclestone megegyezett az összes F-1-es istálló vezetőjével, hogy 2008-tól 2012-ig meghosszabbítják a Forma-1-et meghatározó Concorde-szerződést. A nagy autógyárak által szervezett ellen Forma-1 így biztosan nem jön létre.

Alonso könnyedén ment végig

A Spanyol GP végeredménye
1 F. Alonso Renault 1:26:21.759
2 M. Schumacher Ferrari + 18.502
3 G. Fisichella Renault + 23.951
4 F. Massa Ferrari + 29.859
5 K. Räikkönen McLaren + 56.875
6 J. Button Honda + 58.347
7 R. Barrichello Honda + 1
8 N. Heidfeld BMW + 1
9 M. Webber Williams + 1
10 J. Trulli Toyota + 1
11 N. Rosberg Williams + 1
12 J. Villeneuve BMW + 1
13 C. Klien Red Bull + 1
14 D. Coulthard Red Bull + 1
15 V. Liuzzi Toro Rosso + 1
16 T. Monteiro Midland F1 + 3
17 T. Sato Super Aguri + 4
Nem értek célba:
18 C. Albers Midland F1 + 17
19 S. Speed Toro Rosso + 19
20 R. Schumacher Toyota + 35
21 JP. Montoya McLaren + 48
22 F. Montagny Super Aguri + 55

A vezetők egyetértése mintha pilótáikra is átragadt volna, sima rajt után maradt az első négy sorrendje, Fernando Alonso mögött csapattársa, Giancarlo Fisichella, majd Michael Schumacher és Felipe Massa fordultak az első kanyarban. Egyedül Kimi Raikkönen mutatott valamit, amikor a kilencedik helyről ötödiknek jött előre.

Alonso nagy tempót diktált, a 16. körig, első tankolásáig több mint 10 másodperces előnyt szerzett. Schumacher később állt ki, és a taktikájának köszönhetően másodiknak, Fisichella elé jött vissza.

Raikkönen a kamerára koncentrált

Az olasz pilóta aztán lefutott az aszfaltról, de így is megtartotta harmadik helyét Massa előtt. Juan-Pablo Montoya szintén kicsúszott, de ő nem tudott visszajönni, és feladta, csakúgy, mint a toyotás Ralf Schumacher, aki csapattársa, Jarno Trulli autójába ment bele hátulról. (Csak ő esett ki, miután letört az első szárnya, és cseréje után sem jött rendbe.)

Az utolsó negyven körben szinte semmi nem történt, Alonso nagyon magabiztosan tartotta előnyét. Az ötödik helyen Raikkönen még a belső kamerájába is integett, amikor épp ő volt élő adásban. (Valószínűleg a pálya egyik kivetítőjén látta, hogy épp adásban van.)

Újra 15 pont a különbség

Idei harmadik futamgyőzelmével Alonso 15 pontra növelte előnyét a pontversenyben, és mivel Schumacher mögött Fisichella futott be harmadiknak, a Renault is ellépett egy kicsit a Ferraritól.

Schumacher: 'Fel kell dolgoznom a vereséget'
Fernando Alonso: "Életem legjobb F-1-es pillanata, boldog vagyok, hogy saját közönségem előtt győzhettem. A gumik tökéletesen teljesítettek, és az autó is kivételesen jó volt. Korán sikerült nagy előnyt felépítenem, és nem is volt nehéz megtartanom. A Ferrarik nem voltak elég erősek."

Michael Schumacher: "Fel kell dolgoznom ezt a második helyet. Egy napja még úgy tűnt, jól felkészültünk, és versenyben leszünk a győzelemért. Ennek ellenére nem tudtuk tartani a lépst a Renault-val, az első tankolás előtt lemaradtunk, és nem is sikerült feljönnünk. Ezúttal nem voltunk elég jók, ki kell elemeznünk, mi volt a gond".

Giancarlo Fisichella:"Nagyon jó eredmény a csapatnak az első és a harmadik hely. Volt egy kritikus pillanatom, de sikerült visszatérnem a pályára, és megszereznem a harmadik dobogós pozíciót".

A Spanyol Nagydíj körről körre

13.58: Elindultak az autók a bemelegítő körre.

14.00, Rajt, 1. kör: A két Reanult és a két Ferrari egyformám jól jött el, a rajtsorrend maradt - Alonso, Fisichella, Michael Schumacher, Felipe Massa. A kör végére Alonso már majdnem 3 másodperccel van a harmadik Schumacher előtt. Raikkönen a kilencedikről az ötödik helyre jött föl a rajtnál.

2. kör: Alonso már négy másodperccel van Schumacher előtt.

3.: Már csak három tizeddel nőtt a különbség a két világbajnok között. A 6-8. helyen Barrichello, Button, Trulli haladnak.

4.: Alonso öt másodperc fölé növelte a különbséget.


Klikk a képre!
12: Alonso nyolc másodperccel vezet Fisichella és 11-gyel Schumacher előtt. Folyamatosan futja a leggyorsabb köröket a spanyol.

15: Ralf Schumacher próbálta előzni Jarno Trulli, betette mögé az autót, de nem volt elég közel. Csapattársa normálisan húzott az ívre, és elkaszálta csapattársa kocsijának első szárnyát.

16: Alonso máris kijött tankolni.

17: Fisichella is benzint kapott, Michael Schumacher és Felipe Massa az élen.

18: Juan Pablo Montoya megpördült, és fennragadt egy kerékvetőn. Nagyon rossz helyen áll, de a safety car még nem jött be.

19: Nem hívják be a biztonsági autót, Montoya kocsiját kiemelték.

21: Monteiro feltartotta Alonsót, a spanyol végül lekörözte, de rázta neki az öklét, és egy pillanatra rá is húzta a kormányt.

22: Raikkönen állt ki tankolni.

23: Schumacher is üzemanyagot kapott, az élre visszaállt Alonso, a német ferraris viszont bejött Fisichella elé a második helyre.

24: Alonso 10 másodperccel vezet Michael Schumacher előtt.

25: Fisichella lefutott a pályáról, végig a kavicságyon, sok időt veszített.

29: Alonso, Schumacher, Fisichella, Massa a sorremd, majd Raikkönen következik. Button, Barrichello, Heidfeld a további sorrend.

31: A két élen álló nagyjából egyforma köröket fut, maradt a 10 másodperces különbség. Ralf Schumacher kocsija lelassult.

37: 12 másodperc fölé növelte előnyét Alonso.

39: Alonso kijött tankolni másodszor is, új gumikat kapott.

40: Fisichella is kijött benzinért és gumikért.

43: Massa is a boxban járt.

45: Schumacher is kijött tankolni, de esélytelen volt, hogy visszajöjjön az élre. Raikkönen szintén benzint kapott.


Klikk!

46: Alonso magabiztosan vezet Schumacher előtt, bő 12 másodperccel. Húsz kör a célig.

53: A verseny teljesen ellaposodott, Alonso száguld a győzelem felé.

56: Tíz kör még a végéig, semmi változás. Alonso, Michael Schumacher, Fisichella, Massa, Raikkönen, Button, Barrichello, Heidfeld a sorrend.

60: Kimi Raikkönen beleintegetett a kamerába, amikor a belső kamerájából a sisakját mutatták. Valószínűleg látta magát a pálya egyik nagy kivetítőjén.

66: Alonso megnyerte a versenyt, Michael Schumacher a második, Fisichella a harmadik helyen végzett.