Rossi nem megy a Forma-1-be

2006.05.25. 10:32
Nem igazol a Forma-1-be a hétszeres motoros világbajnok, Valentino Rossi. A versenyző többhónapos gondolkodás után szerda este jelentette be, hogy nem lesz a Ferrari hivatalos pilótája.
"Egy kicsit még maradok a Moto GP-ben" - nyilatkozta szerda este Valentino Rossi, és ezzel véget vetett a találgatásoknak: biztosan nem igazol a Forma-1-be.

Van még feladata két keréken

A hétszeres világbajnok motoros többször tesztelte a Ferrari Forma-1-es autóját, a csapat szívesen látta volna őt jövőre a vb-n egyik hivatalos pilótájaként, ám négyhónapos gondolkodás után úgy döntött, nem vált kategóriát.

"Nagyszerű tapasztalatokat szereztem, remek embereket ismertem meg. Köszönöm a Ferrarinak, hogy megadta nekem a lehetőséget, de úgy érzem, a feladatom a kétkerekűek között még nem ért véget. Motivált vagyok, ezért egy ideig még biztosan a nyeregben folytatom. Az istállónak a legjobbakat kívánom, nyerjék meg a világbajnokságot" - idézett Rossi közleményéből a Gazzetta dello Sport című milanói lap.

Komolyan gondolkodott rajta


Rossi marad a motoron (fotó: AFP)
A 27 éves versenyző 2004 tavaszán ült először a piros kocsiba, majd 2005-ben rendszeresen tesztelte. Miután idén februárban az F-1 menőivel együtt, hivatalos gyakorláson is körözött, az olasz sajtó állította, komolyan gondolkozik a váltáson. Maga sem tagadta, a Ferrarihoz szerződhet, döntését nyárra jósolta, de végül egy hónappal előbb határozott.

Maradásában minden bizonnyal közrejátszott, hogy a Ferrarinak a következő szezonra már szinte biztosan van egy új pilótája, Kimi Raikkönen, míg Michael Schumacher csak az idény végén jelenti be, folytatja-e pályafutását a gárdánal, vagy visszavonul.

Rossi nem várhat szeptemberig

Rossi sorsa így nagyban Schumacherétől függene, de az olasz nem várhat őszig: jelenlegi csapatának, a Yamahának tudnia kell, marad-e nála a világklasszis, vagy mást kell igazolnia. Fontos tényező, hogy jövőre a Moto GP-ben szabályváltozások lesznek, és az új, 800 köbcentis gép fejlesztést Rossira akarták bízni, feltéve, hogy 2007-ben versenyez is vele.

Mindemellett a körülmények is azt akarták, hogy Rossi maradjon: az elmúlt évekkel ellentétben magához képest pocsékul kezdte az évet, ötből csak egy futamot nyert meg, kétszer kiesett, egyszer 14. lett, így 43 pontos hátrányban van a világbajnokságot vezető Nicky Haydenhez képest, a lista nyolcadik helyén. Egyáltalán nem biztos, hogy sorozatban hatodszor is világelső lesz, másképp viszont nem hagyná ott a sorozatot.

A papa sem csalódott

Édesapja, Graziano eredetileg autóversenyzőt akart nevelni fiából, így szerette volna a Forma-1-ben látni. Döntése után mégsem csalódott, amint a Gazzettának mondta, szerinte azért "nem vált, mert jobban érzi magát a nyeregben, mint a volán mögött, jobban szeret motorozni, mint vezetni".

A Ferrari vezetői közül Jean Todt nyilatkozott: "Elfogadjuk Valentino döntését, és sok sikert kívánunk neki. Örülünk, hogy megismerhettük".

Schumacher szerint sosem lett volna a legjobb

Michael Schumacher szintén sajnálkozott, de nem hallgatta el véleményét: Rossi az F-1-ben valószínűleg sosem lett volna a legjobb. "Bizonyos szempontból sajnálom, egy másikból viszont megértem. Motoron ő az első, autóban viszont nagyon nehezen juthatna a csúcsra. Gyorsaságát és tehetségét bizonyította, de a Forma-1-ben csak ez nem elég, a siker rengeteg tényezőből áll össze" - nyilatkozta a hétszeres bajnok.

Valentino Rossi 1996 óta indul a motoros gyorsasági világbajnokságon. Tíz szezonjából hétben bajnok lett, győzött a 125, a 250, az 500 köbcentis kategóriában, majd négyszer egymás után az 500-ból alakult Moto GP-ben.