Alonso simán nyert Monacóban

2006.05.28. 13:38
Végig vezetett a Monacói Nagydíjon a Renault-pilóta, Kimi Raikkönen kiesése után nem tudták megszorítani. A mclarenes remekül futott, de kocsijának Mercedes-motorja nem bírta a tempót: kiesése után egy jachtra ment lazítani. Dobogón végzett Montoya és Coulthard, Michael Schumacher ötödiknek ért be a depóból indulva.
Hétből negyedik nagydíját nyerte idén a monacói futamon vasárnap Fernando Alonso. A Renault pilótája először, de könnyedén győzött a hercegségben: szinte a rajttól a célig vezetett, az utolsó harminc körben senki nem tudta megszorítani.

Csak Raikkönen volt veszélyes

A rajt után Kimi Raikkönen kezdte üldözni, a finn pilóta remek előzéssel jutott túl a második körben Mark Webberen, és simán tartotta a vezető spanyol tempóját. Webber és Montoya lemaradtak mögöttük, az ötödik Rubens Barrichello pedig néhány forduló alatt teljesen eltűnt.

A Monacói GP végeredménye
1 F. Alonso Renault 1:43:43.116
2 JP. Montoya McLaren + 14.567
3 D. Coulthard Red Bull + 52.298
4 R. Barrichello Honda + 53.337
5 M. Schumacher Ferrari + 53.830
6 G. Fisichella Renault + 1:02.072
7 N. Heidfeld BMW + 1 kör
8 R. Schumacher Toyota + 1 kör
9 F. Massa Ferrari + 1 kör
10 V. Liuzzi Toro Rosso + 1 kör
11 J. Button Honda + 1 kör
12 C. Albers Midland + 1 kör
13 S. Speed Toro Rosso + 1 kör
14 J. Villeneuve BMW + 1 kör
15 T. Monteiro Midland + 2 kör
16 F. Montagny Aguri + 3 kör
Nem értek célba:
17 J. Trulli Toyota + 5 kör
18 C. Klien Red Bull + 21 kör
19 N. Rosberg Williams + 26 kör
20 K. Räikkönen McLaren + 28 kör
21 M. Webber Williams + 30 kör
22 T. Sato Aguri + 32 kör

A szombati időmérő-botrány után az elsőről az utolsó helyre visszasorolt Michael Schumacher a boxból kezdte a futamot, hat helyet gyorsan feljött, de Jenson Button mögé beragadt, mintegy húsz körre.

A biztonsági kocsi mögött adta föl a McLaren-Mercedes

Elöl az első tankolások után is megmaradt a sorrend, de Webber befogta a vezető duót. Balszerencséjére viszont a középmezőny lekörözésekor csak Alonsót és Raikkönent engedték el előzékenyen, így a futam felénél kiszállt az első helyért folyó csatából.

Nem sokkal később ráadásul motorja lerobbant, a gép rossz helyen állt meg, és jöhetett a biztonsági kocsi. A lassú autó bejövetelének körében az élen állók letudták második üzemanyag felvételüket is, úgy tűnt, az utolsó harminc körben kiteljesedik az Alonso-Raikkönen-csata.

Schumacheré lett a leggyorsabb kör

A Mercedes-motor viszont tönkrement, a biztonsági periódus alatt parkolta le McLarenjét nem sokkal az alagút előtt Raikkönen, majd egy közeli jachtra ment kipihenni az ötven kört.

Alonso teljesen egyedül maradt elöl, a második Montoya nem tudott versenyezni vele, sőt, a spanyol még azt is megtehette, hogy visszaengedje maga elé a korábban lekörözött Michael Schumachert.


Nézzen száguldó cirkuszt
A hétszeres bajnok Button megelőzése után folyamatosan jött előre, egykiállásos taktikája a pontszerző helyekre hozta. A hajrában még kiesett előle - a remek harmadik helyről - technikai hiba miatt a toyotás Trulli, így ötödikként végzett. Övé lett a futam leggyorsabb köre is, amit négy fordulóval a leintés előtt teljesített, hogy utolérhesse a negyedikként befutó Rubens Barrichellót.

Alonso mögött Montoya ért be másodiknak, a harmadik helyen a Red Bull Racing első dobogós helyezését jegyezve David Coulthard végzett, szintén egykiállásos taktikával.

Elmaradt a pezsgőzés

A díjátadáshoz a skót pilóta Supermannek öltözött - istállója az új mozifilmet promótálta -, de a pezsgőlocsolást neki is megtiltották: a gumiszállító Michelin főnöke, Edouard Michelin pénteken hajószerencsétlenségben meghalt.

Fernando Alonso karrierje 12. F-1-es győzelmével 21 pontra növelte előnyét a világbajnoki sorozatban a második Michael Schumacher és 37-re az azonos egységgel harmadik, illetve negyedik Giancarlo Fisichella és Kimi Raikkönen előtt.

A következő nagydíjat két hét múlva, az angliai Silverstone-ban futják.

A dobogósok nyilatkozatai
Fernando Alonso: "Edouard Michelinnek ajánlom a győzelmem. A Michelin az elmúlt két évben remek munkát végzett az F-1-ben, és a mai győzelmet is nekik köszönhetem. Érzelemdús futam volt, de az első rajthely megkönnyítette a dolgom. Raikkönen keményen támadott, de magam mögött tudtam tartani, és a gumikat is sikerült megkímélnem. Minden futam egyre fontosabb lesz a vb-harcban, Raikkönen egyet sem szerzett, Michael Schumacher is csak négyet, így már 21-gyel vezetünk. Remélem, a következő nagydíjakon ezt növelni tudjuk, és könnyű lesz a szezon hajrája".

Juan-Pablo Montoya: "Az utóbbi néhány verseny nagyon nehéz volt nekem, de úgy érzem, a helyes irányba fejlődünk. A lekörözöttek megnehezítették a dologom, és amikor túljutottam rajtuk, Alonso már eltűnt a távolban."

David Coulthard: "Nagyszerű nap a Red Bull-nak, de a sikert a Michelinnek ajánlom. Az egykiállásos taktika miatt nehéz volt a kocsival gyorsan menni, ám az utolsó harmadban remek volt a gép, és szerencsém volt, hogy ki is estek előlem. Ez a legnagyszerűbb verseny, remek napunk volt".

A Monacói GP körről körre

14.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Alonso tökéletesen jött el, mögötte Webber és Raikkönen kanyarodott. Michael Schumacher megelőzte csapattársát, és az egyik Super Agurit.

2. kör: Raikkönen a Casino felé menet megelőzte Webbert, és azonnal ledolgozta 1,5 másodperces hátrányát Alonso mögött.

3.: Raikkönen a leggyorsabb a pályán, támadja Alonsót. Mögöttük Webber és Montoya, majd Barrichello, Rosberg, Coulthard, Fisichella és Trulli következik.

4: Alonso erősített, a 3. körben ő volt a legjobb. Webber is csak 1,6 másodperccel van Alonso mögött. Michael Schumacher a 16. helyen halad, és Buttont üldözi.

10: Alonso és Raikkönen között fél másodperc körül mozog a különbség, Webber már majdnem öt másodperccel van mögöttük.

12: Alonsóék megkezdték a lekörözéseket, Monteirón már túl is jutottak.

16: A helyzet változatlan, az első négy pilóta 6,5 másodpercen belül van, az ötödik Rubens Barrichello viszont már 30-at kapott Alonsotól.

20: Michael Schumacher közel húsz kör szenvedés után megelőzte Buttont, az alagút után fékezte ki. Alonso mögött pont egy perccel van lemaradva.

21: Montoya kezdte meg a tankolásokat.

22: Raikkönen is üzemanyagot kapott, új gumikat viszont nem. Visszajött a harmadik helyre, Alonso és Webber mögé.

23: Rosberg jött a boxba a második pozícióból.

24: Alonso is letudta a tankolást, visszajött Raikkönen elé.

25: Webber az első helyről jött a depóba, simán visszajött harmadiknak, és nincs is sokkal a vezető duó mögött.

27: Fisichella szintén letudta első kerékcseréjét, illetve tankolását.

30: Michael Schumacher a 13 helyen, Coulthard mögött igyekszik előre.

31: Webber utolérte a vezető duót.

36: Michael Schumacher ment tankolni, valószínűleg első és utolsó kiállása volt. Tizenkilencedik helyen van a hétszeres világbajnok.

38: Alonsóék hamarosan utolérik a középmezőnyt, ahol hat autó köröz teljesen együtt.

40: Rosberg, Coulthard és Villeneuve simán elengedték Alonsót és Raikkönent. Előttük Fisichella van, de ő kifejezetten gyors, folyamatosan előzgeti a pilótákat.

43: Fisichella is elengedte Alonsoékat, nagyjából maradt a különbség is kettejük között.

45: Alonso egy pici, mintegy egy másodperces előnyt szerzett Raikkönen előtt. Webber lemaradt, őt feltartották a lekörözöttek.

48: Webber autója lerobbant, elfüstölt a motor, ki is gyulladt. A safety car a pályán. Alonso és Raikkönen azonnal ki is jöttek tankolni, de a sorrend nem változott kettejük között.

50: Raikkönen motorja is elfüstölt a lassú körök alatt, a finn feladta a versenyt.

52: A biztonsági kocsi elengedte a mezőnyt. Alonso biztosan, 10 másodperccel vezet Montoya előtt.

53: Rosberg a célegyenesre fordulva a falnak ment, feladta a futamot.

56: Alonso, Montoya, Barrichello, Trulli, Coulthard, M. Schumacher, Fisichella, Heidfeld a sorrend.

61: Alonso már 16 másodperccel vezet Montoya, és harminccal Barrichello előtt.

62: Barrichello a boxban járt, áthaladó büntetést kapott, mert korábban túl gyorsan hajtott a depóban. Visszaesett két helyet. Trulli a harmadik, Coulthard a negyedik, a brazil hondás az ötödik helyen.

63: Kimi Raikkönen már félmeztelenre vetkőzött, és egy jachtról nézi a futamot.

64: Michael Schumacher és Giancarlo Fisichella visszavették a körüket Fernando Alonsótól.

72: Jarno Trulli Toyotája is feladta, az olasz a harmadik helyről esett ki.

74: Michael Schumacher megfutotta a verseny leggyorsabb körét, és hamarosan utoléri a negyedik Rubens Barrichellót, akinél három másodperccel gyorsabb körönként.

75: Három körrel a vége előtt Alonso kezében a győzelem, Montoya második, Coulthard harmadik helye nincs veszélyben. 78: Alonso megnyerte a monacói futamot, először győzött a hercegségben. Montoya, Coulthard még a dobogón, negyedik Barrichello, ötödik Michael Schumacher. Fisichella, Heidfeld, Ralf Schumacher zárják az első nyolcat.

A dobogón David Coulthard Supermannek öltözve jelent meg, a pezsgőzés viszont Edouard Michelin halála miatt elmaradt.