Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rémálommá vált a McLaren indianapolisi futama

2006.07.03. 11:03
Kiesett az amerikai futam első kanyarjánál a McLaren-Mercedes mindkét autója, ráadásul egymással ütköztek: Juan-Pablo Montoya meglökte Kimi Raikkönen gépét. A csapatvezetők nem hibáztatják a kolumbiai pilótát, versenybaleset volt, kihullott még másik hat autó is, de a Mercedes sportigazgatója, Norbert Haug elismerte, rémálomszerű, ami történt.
Kilökte a vasárnapi Amerikai Nagydíj első kanyarjában Juan Pablo Montoya mclarenes csapattársát, Kimi Raikkönent. Mindketten kiestek, a tömegbalesteben további hat autó ütközött, a legkomolyabban Nick Heidfeld BMW-je, ami felborult. A McLaren katasztrofális hétvégét zárt, folytatta idei gyenge sorozatát.

Dobogóra állhattak volna

"Rémálom, ami történt. Különösen szerencsétlenek vagyunk, mert mindkét kocsi egytankolásos taktikán volt, és meggyőződésünk, hogy a két Renault-t legyőztük volna" - nyilatkozta a futam után a német RTL televíziónak Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója.

A tévéfelvételek alápján úgy tűnhetett, Montoya volt a vétkes, de felső kameraállásből nem lehetett látni az esetet, és a McLaren-vezetők is felmentették a kolumbiai pilótát.

Nem lehet hibáztatni Montoyát

"Megnéztük minden lehetséges szögből, a kocsi adatait az ütközés pillanatában, és arra jutottunk, hogy versenybaleset volt. Heidfeld keményen ment Buttonra, Button Montoyára, aki meglökte Raikkönent, és elindult a láncreakció. Frusztráltak és csalódottak vagyunk, hogy így kellett búcsúznunk, de profin kell feldolgoznunk a történteket" - idézte az istálló sajtóközleménye Ron Dennis csapatfőnököt.

A kettős kieséssel a csapat negyven pontra van lemaradva a második Ferraritól az összetettben, a vezető Renault mögött már hatvanhat egység a hátránya, míg Raikkönen elvesztette a harmadik helyet a pilóták között, az élen álló Fernando Alonsótól negyvenkilenc pontnyira van.

Versenybaleset volt

"Nagyon jól indultam, de az első kanyarban vége lett a futamnak, amikor Montoya hátulról nekem jött. Nincs értelme senkit hibáztatni, mert az ilyen balesetek megtörténhetnek, főleg, ha a mezőny közepéről indulsz. Persze csalódottak vagyunk" - mondta a finn pilóta, aki a kilencedik helyről kezdte a nagydíjat.

Montoya sem magyarázkodott túlzottan: "Hátulról (11.) indultam, próbáltam minél jobban feljönni a rajtnál, de Button jobbról nagyon szorított, majd Kimi erősen fékezett, így nekimentem. Sajnálom, de versenybaleset volt, hullottak az autók mindenfelé".

Egyik pilóta sem marad?

A McLarennél a karambolon kívül más gondok is vannak, az autó idén győzelemre esélytelen, Kimi Raikkönen szinte biztosan elhagyja a csapatot, míg Montoyával valószínűleg Dennis nem fog szerződést hosszabbítani.

A vasárnapi futamon Michael Schumacher fölényesen nyert, csapata, a Ferrari kettős győzelmet szerzett, mert másodikként Felipe Massa ért célba. Dobogóra állhatott még Giancarlo Fisichella, Renault-s márkatársa, a vb-t vezető Fernando Alonso csak ötödik lett, és hat pontot veszített előnyéből. Michael Schumacher hátránya így is jelentős, 19 egység.