Rémálommá vált a McLaren indianapolisi futama

2006.07.03. 11:03
Kiesett az amerikai futam első kanyarjánál a McLaren-Mercedes mindkét autója, ráadásul egymással ütköztek: Juan-Pablo Montoya meglökte Kimi Raikkönen gépét. A csapatvezetők nem hibáztatják a kolumbiai pilótát, versenybaleset volt, kihullott még másik hat autó is, de a Mercedes sportigazgatója, Norbert Haug elismerte, rémálomszerű, ami történt.
Kilökte a vasárnapi Amerikai Nagydíj első kanyarjában Juan Pablo Montoya mclarenes csapattársát, Kimi Raikkönent. Mindketten kiestek, a tömegbalesteben további hat autó ütközött, a legkomolyabban Nick Heidfeld BMW-je, ami felborult. A McLaren katasztrofális hétvégét zárt, folytatta idei gyenge sorozatát.

Dobogóra állhattak volna

"Rémálom, ami történt. Különösen szerencsétlenek vagyunk, mert mindkét kocsi egytankolásos taktikán volt, és meggyőződésünk, hogy a két Renault-t legyőztük volna" - nyilatkozta a futam után a német RTL televíziónak Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója.

A tévéfelvételek alápján úgy tűnhetett, Montoya volt a vétkes, de felső kameraállásből nem lehetett látni az esetet, és a McLaren-vezetők is felmentették a kolumbiai pilótát.

Nem lehet hibáztatni Montoyát

"Megnéztük minden lehetséges szögből, a kocsi adatait az ütközés pillanatában, és arra jutottunk, hogy versenybaleset volt. Heidfeld keményen ment Buttonra, Button Montoyára, aki meglökte Raikkönent, és elindult a láncreakció. Frusztráltak és csalódottak vagyunk, hogy így kellett búcsúznunk, de profin kell feldolgoznunk a történteket" - idézte az istálló sajtóközleménye Ron Dennis csapatfőnököt.

A kettős kieséssel a csapat negyven pontra van lemaradva a második Ferraritól az összetettben, a vezető Renault mögött már hatvanhat egység a hátránya, míg Raikkönen elvesztette a harmadik helyet a pilóták között, az élen álló Fernando Alonsótól negyvenkilenc pontnyira van.

Versenybaleset volt

"Nagyon jól indultam, de az első kanyarban vége lett a futamnak, amikor Montoya hátulról nekem jött. Nincs értelme senkit hibáztatni, mert az ilyen balesetek megtörténhetnek, főleg, ha a mezőny közepéről indulsz. Persze csalódottak vagyunk" - mondta a finn pilóta, aki a kilencedik helyről kezdte a nagydíjat.

Montoya sem magyarázkodott túlzottan: "Hátulról (11.) indultam, próbáltam minél jobban feljönni a rajtnál, de Button jobbról nagyon szorított, majd Kimi erősen fékezett, így nekimentem. Sajnálom, de versenybaleset volt, hullottak az autók mindenfelé".

Egyik pilóta sem marad?

A McLarennél a karambolon kívül más gondok is vannak, az autó idén győzelemre esélytelen, Kimi Raikkönen szinte biztosan elhagyja a csapatot, míg Montoyával valószínűleg Dennis nem fog szerződést hosszabbítani.

A vasárnapi futamon Michael Schumacher fölényesen nyert, csapata, a Ferrari kettős győzelmet szerzett, mert másodikként Felipe Massa ért célba. Dobogóra állhatott még Giancarlo Fisichella, Renault-s márkatársa, a vb-t vezető Fernando Alonso csak ötödik lett, és hat pontot veszített előnyéből. Michael Schumacher hátránya így is jelentős, 19 egység.