McLaren-győzelmeket követel a Mercedes főnöke

2006.07.06. 10:35
Elege van a sikerteleneségből Dieter Zetschének: a Mercedest birtokló DaimlerChrysler-elnök mielőbb győzelmeket vár a motorjaival ellátott McLaren-kocsiktól. Az angol istálló nyolc hónapja nem nyert.
Nyolc hónapja nem nyert Forma-1-es futamot a McLaren-Mercedes, a német gyárat, illetve az anyacég DaimlerChryslert vezető Dieter Zetsche kezd türelmetlen lenni.

Raikkönen tette emlékezetessé az utolsót

Mercedest legutóbb 2005 október 9-én intettek le nagydíj végén elsőként, amikor Japánban Kimi Raikkönen a 17. helyről rajtolva futott be. A tavalyi esztendőben ez volt a tizedik McLaren-Mercedes-diadal, a finn hétszer, csapattársa, Juan Pablo Montoya háromszor végzett az élen. Idén ellenben eddig maximum a második helyig sikerült eljutniuk a csillogó ezüst kocsiknak.

Győzelem nélkül kevesebbet ér a Forma-1

"Nagyszerű, hogy ott vagyunk a Forma-1-ben, de nincs értelme sikerek nélkül. Ismét versenyeket kell nyernünk, nagyon fontos, hogy a csapat elkezdjen végre győzni" - sürgette az istállót Zetsche a német Bild című lapnak adott interjújában.

Egy éve a sok motorhiba és a remek Renault-Alonso kombináció miatt nem tudta megnyerni Raikkönen a világbajnokságot, a konstruktőr-vb-t pedig - többek között - Juan Pablo Montoya butaságai miatt bukták el.

Alonso mellé a finn lenne erősítés

Jövőre Fernando Alonso az övék, de nem tudni, ki lesz a csapattársa, mivel mindkét jelenlegi versenyzőjük szerződése lejár. Zetsche kijelentette, a gárdának Kimi Raikkönent kell megtartania: "Azt szeretném, ha Raikkönen maradna Alonso mellett, szuperkettőst alkotnának".

Kétségtelen, így a McLarené lenne a legerősebb pilóta felállás, de nem lesz könnyű elérni, hogy maradjon. Az olasz média szerint már megállapodott a Ferrarival, ha esetleg mégsem, a Renault várja. A McLaren semmit nem tett, hogy magánál tartsa: Raikkönen nem kért rekordfizetést vagy első számú pilóta státuszt, megbízható autót szeretett volna erős motorral.

A Mercedes is hibás

Egyik sem teljesült, a Mercedes erőműve a szezon elején állandóan lerobbant, a hibát csak úgy tudták kiküszöbölni, hogy visszavettek a teljesítményből, így gyenge és lassú lett.

Ron Dennis, a Mclaren csapatfőnöke hagyta eligazolni az F-1 legjobb tervezőjét, Adrian Newey-t, aki a kilencvenes években, de még tavaly is a sikerek egyik legfontosabb tényezője volt.

Távol a Renault és a Ferrari

A csapat idén csak harmadik a világbajnokságon, feleannyi pontot sem gyűjtött, mint a vezető Renault, legjobb pilótájuk, Kimi Raikkönen mindössze negyedik az összetettben. A vb-t 1999 óta nem nyerték meg, és biztos, hogy idén sem fogják.