Schumacher nyert, nyílt a vb

2006.07.30. 15:47
Könnyedén nyerte a Ferrari a Német Nagydíjat, Michael Schumacher az első, csapattársa, Felipe Massa a második helyen futott be. A hétszeres világbajnok sikerével 11 egységre csökkentette hátrányát a világbajnoki pontversenyben, a vezető Fernando Alonso csak ötödikként ért be.
Kettős győzelmet szerzett a hockenheimi Német Nagydíjon a Ferrari: Michael Schumacher győzött csapattársa, Felipe Massa második lett. Harmadikként a mclarenes Kimi Raikkönen futott be.

A Renault legyengült

A Német GP végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari 1:27:51.693
2 F. Massa Ferrari + 0.720
3 K. Räikkönen McLaren + 13.206
4 J. Button Honda + 18.898
5 F. Alonso Renault + 23.707
6 G. Fisichella Renault + 24.814
7 J. Trulli Toyota + 26.544
8 C. Klien Red Bull + 48.131
9 R. Schumacher Toyota + 1:00.351
10 V. Liuzzi Toro Rosso + 1 kör
11 D. Coulthard Red Bull + 1
12 S. Speed Toro Rosso + 1
13 C. Albers Midland + 1
14 T. Monteiro Midland
Nem értek célba:
15 M. Webber Williams
16 T. Sato Super Aguri
17 J. Villeneuve BMW
18 R. Barrichello Honda
19 N. Heidfeld BMW
20 P. de la Rosa McLaren
21 S. Yamamoto S. Aguri
22 N. Rosberg Williams

Az első kockáról indult finn pilóta a rajt után vezetett, de egy elrontott boxkiállás miatt - szerelői nem boldogultak a jobb hátsó kerék felszerelésekor - vissza esett, az élre Schumacher került. A hétszeres bajnok a továbbiakban csak körözgetett, a lépést csak márkatársa tudta vele tartani.

Az élen a futam meglehetősen unalmas volt, hátrébb viszont szoros csaták alakultak ki. A 4-8. helyért folyó harcnak részvevői voltak a Renault pilótái is: a francia autó a betiltott, majd újra engedélyezett, de végül nem használt lengéscsillapító nélkül lassúak voltak.

A McLaren, a Williams és a Honda is verte a franciákat

Williams-Cosworth-tal, Hondával, Toyotával kellett mérkőzniük a helyekért, Raikkönen a nyolcadik helyről felzárkózva simán megverte őket. Barrichello kiesett Alonso elöl, a hajrában a williamses Webber szintén, Trulli pedig azért nem támadhatta jobban, mert a spanyol csapattársa, Giancarlo Fisichella feltartotta, amikor ő a kavicságyba csúszott. Alonso visszatért, és végül ötödik lett, Jenson Button Hondájával nem bírt.

A leintés után a szabálytalan hátsó szárnyak miatt utólag kizárták a két Midland-autót. A büntetés azonban nem módosította különösképpen a végeredményt, hiszen a holland Christijan Albers és a portugál Tiago Monteiro volt az utolsó két célba érkező.

Schumacher 89. GP-sikerével a vb-t is újra nyitottá tette, eddigi, 17 pontos hátrányát 11-re csökkentette hat futammal a vége előtt.

Magyarországon is Schumacher az esélyes

Felzárkózása egy hét múlva a Hungaroringen folytatódhat, a Magyar Nagydíjig - és még utána három hétig - tilos tesztelni, így az előrelépés a Renault-tól meglepetés lenne.

A dobogósok nyilatkozatai
Michael Schumacher: "Tökéletesen összehoztunk mindent, jól összeállt a csapat. Folyamatosan jövünk előre, nagy lehetőség előtt állunk, és mindent megteszünk azért, hogy ezt a sanszunkat ki is használjuk".

Felipe Massa: "Lassan hozzá kell szoknom a dobogós megjelenésekhez, még nem az első hely ugyan, de nagyon tetszik. A legtöbbet hoztuk ki ma magunkból."

Kimi Raikkönen: "Rengeteg problémánk volt, különösen a kocsival, de a boxkiállásnál is. Ennek ellenére a gép gyors volt, a pályán sikerült visszahoznunk az elvesztett időt. Nagyon sokat kell még dolgoznunk, hogy jók legyünk, de a helyes úton járunk".

A Német Nagydíj körről körre

14.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre.

Rajt: Raikkönen tökéletesen jött el, Schumacher, Massa szintén jól rajtoltak, Fisichella követte őket, Alonso ötödiknek jött előre.

1. kör: Alonso a hajtűben elfékezte magát, Button elment mellette. Rosberg a stadiumba fordulva kicsúszott és feladta. Ralf Schumacher Coultharddal koccant össze, de mindketten folytatták.

2: Button megelőzte Fisichellát. Raikkönené a leggyorsabb kör, biztosan az élen a finn.

3: De la Rosa kocsija leparkolt a füvön, a spanyol is kiállt.

5: Raikkönen már 2,5 másodperccel van Schumacher előtt, a hatodik Alonsót 12-vel veri.

8: A finn mclarenes három másodperccel az élen, Michael Schumacher, Massa, Button, Fisichella, Alonso, Webber, Barrichello a sorrend.

9: Michael Schumacheré a leggyorsabb kör, a Mclarennél már várják Raikkönent.

10: Raikkönen ment a boxba, 15 másodpercen át kellett állnia valamilyen probléma miatt. A jobb hátsó kerékkel lehetett gond. Schumacher az élre állt, mögötte Massa, Alonso ötödik, Raikkönen nyolcadik.

16: Button jött tankolni, nála nem rontottak el semmit.

18: Barrichello tankolt, de miután visszatért a pályára, a kocsi lelassult, a brazil feladta.

19: Massa jött tankolni, majd Fisichella, mindketten probléma nélkül.

20: Michael Schumacher járt a boxban, visszajött Massa elé. Alonso szintén kiállt tankolni.

22: Fernando Alonso a 9. helyen halad.

23: Schumacher, Massa, Webber, Button, Raikkönen, Klien, Fisichella, Trulli az első nyolc sorrendje.

25: Klien kiállt tankolni, Alonso feljött a nyolcadik helyre.

28: Raikkönen tankolt ismét, ezúttal nem rontottak el semmit a szerelői.

31: Schumacher és Massa mintegy fél perccel vezetnek a harmadik Button előtt. Alonso hatodik, de még csak egyszer tankolt.

32: Villeneuve a célegyenesre fordulva lefutott a pályáról, és keményen a gumifalnak ütközött. Az autó összetört, a pilótának nem lett baja.

36: Ralf Schumacher haladt át a boxutcán, gyorshajtás miatt büntették meg.

39: Webber megelőzte Fisichellát.

40: 27 körrel a vége előtt Michael Schumacher, Massa, Button, Webber, Fisichella, Alonso, Raikkönen, Klien volt a sorrend, de Fisichella kiállt tankolni.

41: Alonso negyediknek jött előre, Button is a boxban járt.

43: Alonso járt másodszor is a depóban, és jött Felipe Massa is. Alonso a nyolcadik helyre jött vissza.

44: Michael Schumacher is üzemanyagot kapott, simán visszajött az első helyre.

48: Webber a harmadik helyről állt meg tankolni, Alonso elé jött vissza a pályára, a hatodik helyre.

50: 17 körrel a vége előtt Schumacher, Massa, Raikkönen, Button, Trulli, Webber, Alonso, Fisichella a sorrend. Raikkönen és Trulli várhatóan még egyszer megáll benzinért.

51: Trulli ki is ment a depóba. A nyolcadik helyre esett vissza az olasz, a két Renault mögé.

53: Michael Schumacher és a hatodik Alonso között 40 másodperc a különbség.

55: Raikkönen letudta utolsó cseréjét, és a negyedik helyre jött vissza, épp Mark Webber mellé, de szoros harcban megtartotta a pozíciót.

57: Raikkönen feljött Buttonra, és megelőzte, a finn a harmadik.

59: Webber kocsija lelassult, fel kell adni a versenyt. Alonso ezzel ötödiknek jött föl.

61: Alonso lecsúszott a pályáról a kavicságyba, de visszajött, a mögötte jövő csapattársa, Fisichella nem előzte meg. A sarkukban ott jön Trulli.

67: Michael Schumacher megnyerte a Német Nagydíjat, idei ötödik, karrierje 89. győzelmét szerezte. Felipe Massa második, Kimi Raikkönen harmadik lett. Fernando Alonso ötödiknek futott be, előnye 11 pontra csökkent a vb-összetettben.