Magabiztos lengyel az F-1 legújabb pilótája

2006.08.05. 10:36
Az eddig csak pénteken taroló Robert Kubica kedden beugrott a BMW-Saubernél Jacques Villeneuve helyére és kiderült róla, hogy világbajnokokat megszégyenítő magabiztossággal tud nyilatkozni.

Kedden vált véglegessé, hogy a BMW-Sauber a vasárnapi magyar Forma-1-es futamon nem az 1997-es világbajnokot, hanem az eddigi pénteki pilótát, Robert Kubicát indítja. A 21 éves lengyel első szezonját tölti az F1-ben, de már hat szabadedzést megnyert tesztelőként. Egyelőre a Hungaroringen ugrik be a kanadai helyére, de a BMW vezetőinek nyilatkozata alapján nem biztos, hogy visszatér az idén hét pontot gyűjtött Villeneuve.

Versenyzett már a Hungaroringen

Kubica pénteken is kitett magáért, és bár azt jósolta, jobb lesz csapattársánál, Nick Hiedfeldnél, mögötte végzett a második szabadedzésen, igaz, csak két tizedmásodperccel.

A lengyel tehetséget így még nagyobb várakozással fogadták a BMW péntek esti sajtóvacsoráján, ahol a csapatfőnök Mario Theissen mellett ő is megjelent. A talpraesett, sablonválaszokat tudatosan kerülő Kubica egyébként gyorsan levetette lábáról a magyar tudósítókat.


Robert Kubica épp elindul a Hungaroringről a Gresham-palotába (fotó: Joó Gábor)

"Öt éve már versenyeztem itt, de abból természetesen nem emlékszem sok mindenre, így most tanulom a pályát. Nem használok szimulátorokat, nem játszom Playstationnel, ezek legfeljebb arra jók, hogy az ember tudja, milyen kanyarok következnek egymás után. De a pályáról keveset lehet megtudni belőlük" - avatott be minket a Hungaroringgel való ismerkedésbe. Először 1997-ben volt a budapesti versenyen, akkor

A krakkói születésű Kubica élete megváltozott kedd óta, amikor kiderült, hogy első lengyelként és (a cseh Tomás Enge, valamint Baumgartner Zsolt után) harmadik közép-európaiként indulhat az F-1-ben. "Telefonszámot kellett cserélnem, mert még éjjel fél 12-kor is hívtak az újságírók. Nem tudták megérteni, hogy lehet, hogy este tizenegykor már le akarok feküdni. Az egyiküket megkérdeztem, hogy miért nem hívott korábban és azt válaszolta, hogy valami futballmeccs volt, azért nem telefonált előbb. A héten Lengyelországban is voltunk egy BMW-bemutatón, az után meg lesifotósok akartak fényképezni és követték az autómat, hogy kiderítsék, milyen gyorsan vezetek. Leálltam az út szélére és mondtam, hogy menjenek, én nem sietek sehová."

Meleget szeretne

Arra a kérdésre, hogy ki volt a Forma-1-es kedvence, azt mondta, ő nem az F-1-ből nézett ki magának hősöket, mert nagyon sokáig gokartozott, így inkább az ottani versenyzőket figyelte. Kubica tizenhét éve, vagyis négyéves kora óta vezet, korábban részt vett a német, az olasz és az európai gokartbajnokságban is, versenyzett Renault Wold Series-ben, a GP2-ben és a Forma-3-ban is.

Az F-1 legújabb indulója a hétvégére meleg időt vár, mert szerinte az autójuknak az lenne a legmegfelelőbb. Kubica nem felejtette el dicsérni csapata vezetői sem, mert szerinte más istálló nem kockáztatott volna vele, hanem jóval tapasztaltabb pilótát ültetett volna Villeneuve helyére.

A lengyel tehetség kapásból válaszolt a vacsoratársaság minden kérdésére, aztán - mivel ő már korábban evett - amilyen hirtelen érkezett, úgy távozott is. Az őt búcsúztató tapsból egyértelmű volt, kivívta magának a szimpátiát.