Massa a keverőpultnál verseng Schumacherrel

2006.08.15. 15:50
Balszerencsésen kezdte élete első ferraris szezonját Felipe Massa, de május eleje óta négyszer is dobogóra állhatott, a vb-pontversenyben a harmadik helyre jött föl. Alkalmazkodásában csapattársa, Michael Schumacher is segítette, pechsorozata már a múlté, megtiszteltetésnek tartja, hogy az olasz istállónál vezethet. Csupán Brazília futball-vb-kudarca miatt csalódott. A Ferrari-pilótával a budapesti Vodafone-székház megnyitóján, a Magyar Nagydíj hétvégéjén találkoztunk.
Új csapathoz alkalmazkodni mindig nehéz, ott van például Rubens Barrichello, akit ön váltott a Ferrarinál: a Hondánál talán élete leggyengébb szezonját futja, és az Európa GP-ig önnek is meggyűlt a baja a Ferrarival. Miért?

A szezon nem kezdődött túl jól nekem, ez igaz, de szerintem csak balszerencsés voltam. A Nürburgringen az autón, és a munkamódszereinken is változtattunk egy keveset, helyre raktuk a dolgokat, azóta jönnek az eredmények, már a dobogóra is felállhattam, négyszer.


Felipe Massa válaszol (fotó: Joó Gábor)

Milyen a kapcsolata új csapattársával, Michael Schumacherrel? Segített ő az alkalmazkodásban?

Nagyon jól kijövök Michaellel, a pályán kívül is sokat vagyunk együtt, minden F-1-es focimeccsen egy csapatban játszunk. Szakmailag szintén jó a kapcsolatunk, mindig megbeszéli velem az autóval kapcsolatos tapasztalatait, persze én is elmondom az észrevételeimet, mindez kulcsfontosságú a csapat fejlődéséhez. Brazilként a hősöm Ayrton Senna, vele nem találkoztam, de úgy érzem, Michael sok mindenben hasonlíthat rá.

A Forma-1-ben pedig sokszor a csapattárs a legnagyobb ellenfél.

Közöttünk nincs csapattársi ellentét. Hockenheimben különösen jól bizonyítottuk ezt, amikor a Vodafone-partin egy diszkóban mi voltunk a DJ-k. Nagyon élveztük mindketten, versenyeztünk, kinek a zenéjére tapsolnak jobban. Persze a hazai pálya miatt Michael nyert.

Negyedik szezonja az idei a Forma-1-ben, mire emlékszik vissza a legszívesebben?

F-1-es karrierem elején tartok, de vannak pillanatok, amit már eddig is nagyra tartok, még ha nem is a legfelső kategóriában értem el. Ilyen például a a Formula-Renault-s és a Forma-3000-es bajnoki címem, de ide sorolom az első F-1-es dobogós helyemet, sőt, azt, amikor életemben először vezethettem Forma-1-es gépet.


Scumacher és Massa megnyitja a Vodafone-székházat (fotó: Joó Gábor)

Alig huszonöt évesen sikerült magának, amiről a legtöbb olasz pilóta csak álmodhat, a Ferrarinál versenyez.

Én gyerekként álmodoztam erről, fantasztikus, hogy valóság lett. A tehetség mellett rendkívüli elszántság is kellett, hogy sikerüljön. Igazi megtiszteltetés, hogy a Ferrari színeiben indulhatok.

Brazíliának nehéz volt a vb-bukás idején

A brazil futballválogatott favoritként kezdte a németországi világbajnokságot, de már a nyolc között kikapott Franciaországtól, és kiesett. Amelett, hogy maga is játszik, Felipe Massa focidrukker is, így érintette a kudarc, aminek okait csak kutatni lehet.

"Csalódott volt az egész ország a kiesésük után. Talán túl nagy volt az elvárás, hiszen világbajnokként érkeztek. A fő probléma viszont az lehetett, hogy a csapat nem volt eléggé szervezett, sőt, a körülöttük dolgozó menedzsment még kevésbé."