Két vb-t akar nyerni a Ferrari

2006.08.30. 11:15
Az erőteljes tesztelés mellett kockáztatni is kész a Ferrari és Michael Schumacher, hogy megnyerje mindkét világbajnokságot. A hétszeres bajnok, illetve istállója ugyan az utóbbi két futamon is reszkíroztak, de egyszer sem jött be. A Renault a Michelin gumikra számít.
"Bebizonyítottuk, hogy nagyon gyors az autónk és nagyon jók a Bridgestone gumik. Meggyőződésem, hogy van esélyünk mindkét világbajnokságra" - nyilatkozta magabiztosan a Gazzetta dello Sport című lapnak Jean Todt csapatfőnök.

Alonsónak már nem kell győznie

A vasárnapi Török Nagydíjon a Ferrari az első és a harmadik helyet szerezte meg, a konstruktőrök között két pontra megközelítette a vezető Renault-t, a pilóták küzdelmében viszont Michael Schumacher két egységet veszített Fernando Alonsóval szemben, mert csak harmadik lett, míg ellenfele második. A futamot Felipe Massa nyerte.

A spanyol tizenkét pont előnnyel várja az utolsó négy versenyt, már akkor is világbajnok, ha mindenhol második lesz, ám Schumacher állítja, nincs veszve semmi.

Eddig is kockáztattak

"Az én vb-esélyeimnek nem tett jót az isztambuli hétvége, nehezebbé vált a helyzetem. De senki ne higgye, hogy feladjuk. Még mindig a világbajnokság a célunk, negyven pontot lehet szerezni, szóval lehetséges" - bizakodott a hétszeres bajnok.

Július végén még huszonöt ponttal vezette a vb-t Alonso, Schumacher három GP-n tizenegyre csökkentette ezt, az utóbbi kettőn viszont összességében veszített egyet. Magyarországon ő kockáztatott, amikor a simára kopott intermediate gumikkal akarta befejezni a versenyt, majd ütközött, és fel kellett adnia, míg Törökországban a csapat reszkírozott, amikor Felipe Massát fogadta előbb a boxban a négypontos Schumacher-siker reményében. Ebből lett a befutónál mínusz kettő, mert a német nem tudta megelőzni Alonsót, és így Massa ellen nem is próbálkozhatott.

A gumik dönthetik el

Schumacher legutóbbi nyilatkozatából az tűnik ki, szerinte eddig nem kockáztattak, azt majd csak ez után teszik: "Támadni fogunk, növeljük a nyomást az ellenfeleken, és kockáztatni fogunk, ez az egyetlen lehetséges taktika. Nem szoktam ígérgetni, de az biztos, mindent megteszünk, hogy megnyerjük a címet".

Jean Todt sem adott még föl semmit, kettős vb-győzelemre számít. "Az ellenfelek fejlesztései és a gumik dönthetik el a küzdelmet. Tudjuk, hogy a mi fejlesztési programunk jó, de a többiekét nem ismerjük. Új összetételű és felépítésű gumikat fogunk kipróbálni" - mondta a francia menedzser.

Massa tovább száguld

Az eheti monzai teszt első napján Felipe Massa teljesítette is a legjobb időt, de a Renault is teljes erőbedobással gyakorol. Az angol-francia istálló leginkább a Michelin gumijait próbálgatja, Alonso ugyanis biztos benne: "a gumik fogják eldönteni a világbajnokságot".