Schumacher a visszavonuláson vívódik

2006.08.31. 18:15
A Ferrari szeptember 10-én közli, kik lesznek a pilótái 2007-ben. Kimi Raikkönen helye biztosnak tűnik, csapattársa Michael Schumachertől függ. Ha a német folytatja pályafutását, övé a hely, ám a jelek szerint bizonytalan. Világbajnokként búcsúzna, de Fernando Alonso esélyesebb nála, ezért időt kér a döntésre. Briatore és Ecclestone marasztalja, Ron Dennis állítja, tanácstalan, Niki Lauda nyugdíjba küldené, mert szerinte Alonso már jobb nála.
Lejár a szerződése a 2006-os szezon végén Michael Schumachernek, és a hétszeres világbajnok még nem hosszabbított a Ferrarival. Az év elején menedzsere, Willi Weber elárulta, van ajánlata a Toyotától, de hamar bizonyossá vált: védence vagy az olaszoknál folytatja, vagy visszavonul.

A szezon előtt még fiatal volt

Az idei nyitófutam előtt egy héttel a Ferrari-elnök Luca di Montezemolo fiatalnak látta Schumachert, és arról beszélt, a klasszis "pályája elején jár". Az istálló jó kezdés utáni gyengélkedése nem ezt tükrözte.

A Ferrari vezetői ekkoriban májusra ígérték, eldől Schumacher jövője, ám a német kisebb meglepetésre győzött Imolában, majd a Nürburgringen, fölényesen, és a sikerek hatására a bejelentést nyárra, június környékére csúsztatták.


Kattintás!

A német Bild állította, két évre hosszabbít a hétszeres bajnok, ő viszont júniusban sem mondott semmit. A Ferrari közölte, nem érdemes sürgetni, és szeptembert, a 10-i Olasz Nagydíj hétvégéjét jelölte ki a döntésre, illetve a 2007-es Ferrari-pilóták nevének bejelentésére.

Július óta szinte csak Schumacher a téma

A nyár közepén, július derekán merült fel újra Schumacher sorsa, illetve kezdődött a jelenleg is tartó nyilatkozatcsata, melyben a Forma-1 szinte teljes mezőnye és a sajtó azt kutatja, folytatja-e a 37 éves bajnok, vagy nem.

Weber a július végi Német Nagydíj előtt árulta el, Schumacherrel a magyar futamot követő háromhetes szünetben nyaralni mennek, ekkor döntik el, hogyan tovább. Nem sokkal a hungaroringi verseny előtt azt mondta, ha újra világbajnok lenne, ő biztosan visszavonulna a helyében, sőt, ezt is fogja javasolni neki.

Szinte napok sem teltek el, Weber egy másik német lapban már arról beszélt, nem is annyira fontos a nyolcadik vb-cím, bármi is történik, Schumacher befejezi.

Semmi oka abbahagyni
Tizenöt éve, 1991 augusztusában indult első Forma-1-es futamán Michael Schumacher. Tizennégy teljes, két hiányos szezon - 1991, 1999 - van mögötte, januárban 38 éves lesz. Hét világbajnokságot, nyolcvankilenc futamot nyert, hatvannyolcszor indult az első rajtkockából, mindegyik eredménye rekord. Idén ellenben többször is bizonyította, még mindig rettentően akar nyerni, elég csak imolai vagy hungaroringi versenyére gondolni. Fizikailag még mindig ő a legjobb a Forma-1-ben, letagadthatna négy-öt évet. A korábbi F1-világbajnok és Indianapolis-győztes Mario Andretti szerint akár ötvenéves koráig is versenyezhetne, olyan jó karban van.

A Magyar GP első napján szinte biztosan szerződtette Kimi Raikkönent a Ferrari, ami nem segítette a hétszeres világelső döntését. Majdnem tizenhat szezonnyi karrierje alatt sosem volt világklasszis csapattársa, ha marad, a finn tehetséggel kell megosztania a garázsát, 38 évesen kerül nagy kihívás elé.

Schumacher Indexnek adott interjújából nem az derült ki, hogy tartana a feladattól, inkább az elszántság érződött rajta: "győzni akarok, nem szépen visszavonulni".

Az F1 meglenne nélküle

Véget ért a mogyoródi futam, a ferraris tíz pontra faragta hátrányát a vb-küzdelemben, egyre esélyesebbnek tűnt nyolcadik sikerére, Bernie Ecclestone F1-főnök mégis azt fejtegette, a sorozat túléli, ha távozik. Hozzá tette viszont: ő nem lát okot arra, miért kellene abbahagynia, állította, marad a Forma-1-ben.

Hasonlóan nyilatkozott Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke, akivel Schumacher első két vb-címét nyerte a Benettonnál.

Ön szerint visszavonuljon-e Schumacher?

Augusztus 10-én a német Express című lapban megszólalt Rolf Schumacher, a pilóta édesapja: "A fiam még nem döntött, de én úgy érzem, folytatni fogja".

Ecclestone nem tudhatja

A hétvégi Török Nagydíjon hibát hibára halmozott Schumacher, a gyengébb autóval és gumikkal induló Fernando Alonsótól is kikapott, csak harmadik lett, és tizenkét egységnyire esett vissza mögé: ha a spanyol az utolsó négy GP-n rendre második, övé a vb.

Ecclestone Isztambulban kijelentette, biztosan visszavonul Schumacher, mire a Ferrari-csapatfőnök Jean Todt azonnal visszaszólt: ezt Ecclestone nem tudhatja.

A McLaren-vezér Ron Dennist az autosport.com kérdezte meg, szerinte Schumacher agonizál a visszavonulást illetően, azaz nem tudja, mit tegyen.

Lauda: Alonso már jobb

Niki Lauda a napokban az f1racing.net-nek adott interjújában azt javasolta, menjen, mert szerinte Törökországban kiderült, Alonso már jobb, mint ő, kevesebbett hibázik, és jobban bírja a nyomást.

Jean Todt konkrétat nem mondott, de annyit megerősített, hogy szeptember 10-én minden kiderül, Monzában elárulják, ki lesz a két pilótájuk. Willi Weber a Ferrari ellen beszélt, pontosabban időt kért. "Michael rettentő fontos döntés előtt áll, nem könnyű így a versenyzésre koncentrálnia. Nem értem, miért kell ilyen óriási nyomás alá helyezni, békén kellene hagyni".

Pontosan ezért lobbizik Schumacher is, amint a Kicker idézte, "remélem, kapok még egy kis időt a döntésre".

Ígérik, Monzában kiderül

Úgy tűnt, esélye van a haladékra, de csütörtök este Luca Colajanni, a Ferrari sajtófőnöke megerősítette, szeptember 10-én, az Olasz Nagydíj napján hozzák nyilvánosságra jövő évi pilótafelállásukat. Bő egy hét múlva tehát kiderül, kik vezetnek a Ferrarinál, pontosabban, hogy Schumacher vagy Massa lesz-e Raikkönen csapattársa.

Persze 10-ig nem lehet teljesen kizárni, hogy Montezemolóék nem adnak még egy kis időt a gyötrődő bajnoknak, illetve, hogy nem folyamodnak az adrivo.com által felvetett ötlethez: bejelentik, a Ferrari pilótái 2007-ben Michael Schumacher, Kimi Raikkönen és Felipe Massa lesznek, csak elfelejtik megjelölni, melyik kettő fog versenyezni, és melyikük lesz a tesztelő.

Nem túlzás biztosra venni: Schumacher, ha újra világbajnok lesz, befejezi, ha nem, minden bizonnyal folytatja.

Felipe Massát nem szívesen küldenék el
Első győzelmét szerezte a Forma-1-ben Felipe Massa a Török GP-n, minden csapatvezető elégedett volt vele, mégsem biztos, hogy a Ferrarinál folytathatja. A brazil pilóta az isztambuli futam előtt elárulta, biztos az F1-ben marad, de kérdéses, hogy az olasz istállónál-e, jövője néhány hét múlva derül ki.
A néhány hét minden bizonnyal Schumacher döntését jelenti, ha a bajnok megy, ő lesz Raikkönen csapattársa, ha marad, másik istálló után kell néznie.
Versenymérnöke, Rob Smedley lobbizni kezdett mellette - "megérdemelné, hogy nálunk folytassa" -, és esélyeit növeli, hogy Jean Todt is szereti, ráadásul a menedzsere a csapatfőnök fia, Nicolas Todt.