Az aszfalt is segíti Michael Schumachert Monzában

2006.09.07. 13:17
Esélyes Monzában a Ferrari és Michael Schumacher, de győzelménél jobban érdekel mindenkit a futam utáni bejelentés: visszavonul vagy folytatja 2007-ben is? A hétszeres bajnok még bízik a vb-cím megszerzésében, a hazai pálya mellett az új aszfalt, és a kocsi fejlesztései is őt segítik. Alonso ennek ellenére optimista, nyerni akar, jó lehet neki, hogy vasárnapra esőt jósolnak.
"A célunk egyértelmű, a Ferrari előtt végezni. Az utóbbi futamokon jobbak voltak mindenkinél, ezért ez azt jelenti, meg kell nyernünk a versenyt. Ezt akarjuk" - nyilatkozta magabiztosan Fernando Alonso a hétvégi Olasz Nagydíj előtt.

Nyolc tized előny körönként

A Renault spanyol pilótája tizenként ponttal vezeti a világbajnokságot négy futammal a vége előtt, de vasárnap Monzában a Ferrari hazai pályán indul, Michael Schumacher abszolút favorit. Így volt három hete, Törökországban is, mégis a német csapattársa, Felipe Massa győzött, a hétszeres bajnokot még Alonso is megverte, így csak harmadik lett.

A múlt héten Monzában viszont fölényesen nyerte a tesztelést a Ferrari, a leggyorsabb Felipe Massa nyolc tizedmásodpercet vert a Renault-ra.


Felipe Masa és Michael Schumacher Velencében hajókáztak (fotó: AFP)

"Nagyon bíztató teszteken vagyunk túl, a csomag, amit külön erre a pályára fejlesztettek, nagyon hatásos, a köreink egyenletesen gyorsak. Azt hiszem erősek leszünk a versenyen" - idézte Massát a Gazzetta dello Sport.

A Michelint meglepte az új aszfalt

A Ferrarit segíti a pálya új aszfaltja: a monzai tulajdonosok felújíttatták, de ez csak akkor derült ki, amikor az istállók megérkeztek a gyakorlásra. A Ferrari lágyabb Bridgestone abroncsai remekül alkalmazkodtak a körülményekhez, a Michelinnek viszont franciaországi központjából kellett hozatnia gumikat, hogy csapataik körözhessenek.

Alonsóék elvesztettek néhány napot, de állítják, végül sikerült megoldaniuk a problémákat. Az eredményeik nem ezt mutatják, illetve az sem, hogy - a világbajnok elárulta -, van néhány kanyar, ahol a kis tapadás miatt alig tudja uralni kocsiját.

A leintés után jön az izgalom

A Ferrarinak is vannak hátrányai, Michael Schumacher vasárnap, a futam után jelenti be, folytatja-e pályafutását, vagy visszavonul a szezon végén. A kérdés valójában mindenkit jobban izgat annál, nyer-e Monzában vagy sem. A német Bild már szerdán megjósolta, befejezi.

"Megértem, hogy a bejelentést nagyon várják, de az csak a futam után következik, mert a versenyre akarunk koncentrálni - nyilatkozta ezzel kapcsolatban Schumacher, aki határozottan bízik benne, hogy idén összejön nyolcadik vb-címe. - Tizenkét pontot hozni Alonsón nem könnyű, de nem is lehetetlen. Támadnunk kell, nyomás alá helyezni őt, és hajtani. Úgy gondolom, jó esélyeink vannak a világbajnokság megnyerésére".

Ha esik, nyerhet Alonso

További negatívum lehet a Ferrarinak az időjárás, vasárnapra ugyanis esőt jósolnak Monzában. Legutóbb a Hungaroringen esett, és kiderült, a Michelin esőgumijai jobbak a Bridgestone-nál.

Alonso úgy érzi, csapadék nélkül is teljesülhet terve. "Isztambulban fantasztikus munkát végzett a csapat, bizonyítottuk, hogy az autó a betiltott lengéscsillapító nélkül is versenyképes. Meggyőztünk mindenkit, hogy az utolsó futamig tudunk küzdeni a Ferrarival. Monza a Forma-1 egyik legendás pályája, nyerni akarok. Igen különleges siker lenne, főleg, mert otthonában vernénk meg a Ferrarit."

Az Olasz Nagydíj pénteken indul a tréningekkel, az időmérő a szombati, szokásos 14 órás időpontban kezdődik, a verseny pontosan egy nappal később.