Lauda már Schumacher visszatérését tervezi

2006.09.08. 10:57
Még be sem jelentette visszavonulását Michael Schumacher, a volt háromszoros világbajnok, Niki Lauda már azt tervezi, hogyan tér vissza. Az osztrák expilóta kihagyott két szezont a nyolcvanas évek elején, majd visszajött, és nyert még egy vb-t.

Vasárnap délután hat óra körül derül ki, Michael Schumacher befejezi-e pályafutását a szezon végén, ám Niki Lauda már a hétszeres világbajnok visszatérését tervezi.

A visszavonulásra szavaz

A Ferrari-pilóta a hétvégi Olasz Nagydíjon semmilyen visszavonulással kapcsolatos kérdésre nem válaszol, a leintés után az istálló közleményben tudatja a versenyző döntését, majd - a tervek szerint - sajtótájékoztatón indokolja azt.

Az osztrák expilóta néhány hete kijelentette, Schumachernek vissza kell vonulnia 2006 végén, mert Fernando Alonso már jobb nála, és biztos benne, két nap múlva befejezi a klasszis.

Lauda két évet hagyott ki


Schumacher megérkezik Monzába
(fotó: AFP)
A német RTL televízió szakértője viszont nagy esélyt lát arra, hogy Schumacher rövidebb pihenő után visszajön a Forma-1-be.

"Meggyőződésem, hogy Schumacher visszatérhet. Jövőre meglátja, hogy boldogul a civil életben, aztán kiderül, hogyan tovább - nyilatkozta az exvilágbajnok, aki 1979-ben váratlanul abbahagyta, majd 1982-ben újra volán mögé ült. - Tudom, miről beszélek, én kétszezonnyi kihagyás után folytattam, és nyertem újra világbajnokságot."

Első két vb-címe, 1975 és 1977 után a harmadikat 1984-ben szerezte, amikor fél ponttal előzte meg Alain Prostot. Első visszavonulásakor, '79-ben még csak harminc éves volt, míg Schumacher már most 37.

Schumacher nehezen döntött

A hétszeres vb-győztes menedzsere, Willi Weber csütörtökön, Monzában elárulta, védence már elhatározta, mit csinál jövőre, Lauda felvetését nem kommentálta. "Borzasztóan nehéz döntés volt" - mondta Weber.

Szerdán az olasz Gazzetta dello Sport és a német Bild is biztosan állította, Michael Schumacher vasárnap visszavonulását jelenti be.

A visszatérés a legjobb üzlet

Nem csak a Forma-1-ben, más sportokban is előfordult már, hogy klasszis sportoló kihagyjon egy-két szezont, majd folytassa. A legkézenfekvőbb példa a legjobb kosárlabdázó, Michael Jordan, aki először édesapja váratlan halála miatt vonult vissza, majd, miután visszajött, és nyert még három NBA-bajnokságot, a motiváció hiánya miatt. Ez után is visszatért, majd' negyvenévesen, pusztán azért, mert hiányzott neki a játék.

Nem mellékes, hogy üzletileg is a visszavonulás-visszatérés a legjobb húzás, a közönség és a szponzorok imádják az ilyet, a sajtóról nem is beszélve, ráadásul a sportolónak is nagyobb dicsőség, ha egy-két szezonnyi pihenés után tudja bizonyítani, még mindig képes nyerni.