Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megbüntették Alonsót Monzában

2006.09.09. 17:42
Elvették a versenybírák Fernando Alonso három leggyorsabb, monzai időmérőn futott körét, így az ötödik helyett a tizedik helyről kell rajtolnia a vasárnapi Olasz GP-n. A spanyol pilótát a ferraris Felipe Massa jelentette föl, állítja, a vb-címvédő feltartotta őt utolsó gyorskörében. Alonso tagadja, hogy bárkit is blokkolt volna, és ezt mutatják a videófelvételek is.
Törölték Fernando Alonso monzai időmérőn futott három leggyorsabb körét, így a világbajnoknak az ötödik helyett a tizedikről kell kezdenie a vasárnapi Olasz Nagydíjat.

A pilóta pályán kiharcolt pozíciója azt követően került veszélyben, hogy a versenybírák a kvalifikáció után beidézték: Felipe Massa jelentése szerint a spanyol pilóta akadályozta őt utolsó gyors körénél.

"A harmadik szektorban legalább három tizedmásodpercet veszítettem miatta" - mondta Massa az autosport.com-nak.

A felvételeken nem látszott akadályozás

Alonso, miután bő öt perccel az időmérő vége előtt defektet kapott, a boxba ment, amit 1 perc 34 másodperccel a tréning leintése előtt hagyott el. Monzában a leggyorsabb körök 1 perc 21 másodperc körüliek, így a Renault-snak igyekeznie kellett, hogy időben körbeérjen, és futhasson még egy mért kört.

A pályára néhány száz méterrel Massa elé tért vissza, és kettejük között a távolság nem is csökkent számottevően, mert a brazil gyorskörön volt, míg a világbajnoknak hajtania kellett, hogy folytathassa az időmérőt.

A Ferrari próbálkozik

Massa nem tudott javítani legjobbján, majd a kvalifikáció után bepanaszolta Alonsót, aki a délutáni GP2-es futamot követően találkozott a bírákkal.

"Massa állítja, feltartottam őt. A kijövő körömet a maximumon futottam, nem blokkoltam senkit. Három-négyszáz méterrel mögöttem volt, szélárnyékot kapott, nem kéne elégedetlenkednie" - nyilatkozta a döntés előtt Alonso az autosport.com-nak.

A televíziós felvételek alapján egyértelműnek tűnik, Alonso nem tartott föl senkit, de idén a bírák Monacóban, majd a Hungaroringen is megbüntették Michael Schumachert ellentmondásos körülményeknél, egyszer pedig a spanyolt marasztalták el.

Olaszországban esélyes a Ferrari

Ezeket tekintve, a Ferrari otthonában, Olaszországban nem meglepő az újabb büntetés, azaz, hogy úgy látták, Alonso feltartotta Massát. Főleg, hogy a három bíró közül kettő olasz.

Monzában nagyon nehéz előre jutni a kevés kanyar miatt, így a visszasorolás a szokottnál is nagyobb hátrányt jelent.

A vb-pontversenyben Alonso 12 ponttal vezet a második, ferraris Michael Schumacher előtt, aki második helyről rajtolhat vasárnap.