Schumacher nyert és befejezi

2006.09.10. 15:38
Alonso motorhibája miatt Schumacher két pontra csökkentette hátrányát a világbajnokságban. A leintés után a Ferrari rögtön kiadta: 2009-ig szerződtette Kimi Raikkönent, Massával 2008-ig hosszabbított. A hétszeres bajnok a hivatalos sajtótájékoztatón maga jelentette be, visszavonul a szezon végén.
Könnyedén nyerte Michael Schumacher az Olasz Nagydíjat, a leintés pillanatában a Ferrari közölte: 2009-ig szerződtette Kimi Raikkönent, 2008-ig hosszabbított Felipe Massával, majd a futam utáni sajtótájékoztatón a hétszeres világbajnok bejelentette, visszavonul a szezon végén.

Sima Ferrari-siker

A monzai futam a szombati időmérő, illetve az utána történtek miatt feszült légkörben indult, de a szűk első sikánon mindenki átjutott. Kimi Raikkönen vezetett, Schumacher a Heidfeld elleni csatában megtartotta a második helyet, harmadiknak a szenzációsan induló Robert Kubica jött föl.


Klikk!

A tizedik helyre büntetett Fernando Alonso nyolcadiknak jött föl, a második körben pedig már hatodik volt, de Button mögött elakadt a felzárkózása.

Alonso szinte a boxban is előzött

Az első tankolásnál Schumacher a boxból kijövet Raikkönen elé került, és biztosan tartotta is helyét. A finn zavartalanul haladt a második helyen, Alonso viszont ötödiknek zárkózott föl, és befogta Kubicát, illetve Massát. A lengyel BMW-versenyzővel egyszerre tudták le második tankolásukat, a Renault-szerelők nagyon gyorsak voltak, a két autó egymás mellett jött ki a boxból, az első kanyarig Alonso legyorsulta.

Massát mindketten maguk mögött hagyták, de a harmadik helynek csak egy körön át örülhetett a spanyol: a 43. fordulóban, a célegyenesben elfüstölt a Renault-motor.

A nyolcadik vb-vel búcsúzna

Az Olasz GP végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari
2 K. Räikkönen McLaren + 8.000
3 R. Kubica BMW + 26.400
4 G. Fisichella Renault + 32.000
5 J. Button Honda + 32.600
6 R. Barrichello Honda + 42.400
7 J. Trulli Toyota + 44.600
8 N. Heidfeld BMW + 45.300
9 F. Massa Ferrari + 45.900
10 M. Webber Williams + 1:12.600
11 C. Klien Red Bull + 1 kör
12 D. Coulthard Red Bull + 1 kör
13 S. Speed Toro Rosso + 1 kör
14 V. Liuzzi Toro Rosso + 1 kör
15 R. Schumacher Toyota + 1 kör
16 T. Sato Aguri + 2 kör
17 C. Albers Midland + 2 kör
Nem értek célba:
18 T. Monteiro Midland
19 F. Alonso Renault
20 P. de la Rosa McLaren
21 S. Yamamoto Aguri
Schumacher simán megnyerte a GP-t - második Raikkönen, harmadik Kubica lett -, két pontra csökkentette hátrányát a vb-összetettben, majd a dobogó utáni sajtókonferencián bejelentette, befejezi versenyzői karrierjét.

"Harminc év után abbahagyom a versenyzést, ez az utolsó monzai versenyem. Három nagydíjam van hátra, remélem, stílusosan, győzelmekkel és vb-címmel búcsúzhatok" - mondta a kilencvenszeres GP-győztes. Karrierjét megköszönte családjának, többek között édesapjának, illetve elhunyt édesanyjának.

Massa miatt nem várhatott tovább

Néhány perccel később a német RTL televíziónak adott interjút, melyben elárulta, július elején, az Amerikai Nagydíjon döntötte el, befejezi. Elmondta továbbá, döntését csapattársa, Felipe Massa miatt sem halogathatta tovább, a brazilnak tudnia kellett, maradhat-e a Ferrarinál, vagy másik istállót kell keresnie, ezért nem várhatott határozatával a szezon végéig.

Az Olasz Nagydíj körről körre

14.00: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Raikkönen tökéletesen jött el, Heidfeld lerajtolta Schumachert, de a német az első kanyarban visszavette a második helyet. A szenzációsan induló Kubica a sikán után lehagyta Heidfeldet is, és harmadik.

1. kör: Alonso a rajtnál nyolcadiknak jött föl, a második kör elején Heidfeld mellett mentek az első sikán felé, mindketten nagyon későn fékeztek, a spanyol levágta a lassítót a belső íven, a BMW-s szintén. A spanyol elment a német mellett, a hatodik helyre jött föl.

3: Raikkönen, Schumacher, Kubica, Massa, Button, Alonso a sorrend.

4: Raikkönen és Schumacher hét másodpercre elhúztak a többiektől, Kubica és Massa együtt, majd Button és Alonso között sincs nagy különbség. Alonso tíz másodpercre van Raikkönentől.

5: Massa közel van Kubicához, de nem bír vele, elöl Raikkönen és Schumacher között egy másodperc a különbség.

8: Tíz másodpercre nőtt az élen álló duó előnye, hátrébb sem Massa, sem Alonso nem tud előzni.

9: Rosberg autója lelassult a pályán, de eljutott a boxig. Raikkönené a leggyorsabb kör.

11: Schumacher és Alonso között már 15 perc a különbség.

13: Raikkönen futja a leggyorsabb köröket, mintegy két másodperccel van Schumacher előtt. De la Rosa kiállt tankolni.

14: Raikkönen vett föl benzint, Schumacher átvette a vezetést. A finn hetediknek jött vissza.

16: Schumacher is kiállt tankolni, több benzint kapott, mint Raikkönen, de így is eléje jött vissza. Kubica vezet.

18: Kubica, Massa, Button, Alonso, Heidfeld, M. Schumacher, Raikkönen a sorrend. Alonso és Massa is kiállt tankolni, nagyjából egyforma mennyiséget kaptak. A boxból kifelé Massa tartotta a belső ívet, az érkező Trulli a sikán levágására kényszerült.

19: Button is tankolt, épp visszajött Alonso elé. Kubica még mindig nem állt meg tankolni.

20: Heidfeld is kiállt benzinért.

21: De la Rosa kiesett, Alonso megelőzte Buttont.

22: Kubica kijött tankolni. Schumacher és Raikkönen elhúztak, Kubica negyediknek tért vissza, Fisichella harmadik, de még nem tankolt. Alonso jelenleg nincs az első nyolcban.

24: Heidfeld túl gyorsan ment a boxban, át kell hajtania a boxutcán büntetésképp.

25: Heidfeld kihajtott a boxba, Alonso feljött nyolcadiknak. Fisichella tankolt, Alonso így hetedik.

27: Schumacher 2,5 másodperccel van Raikkönen előtt. Kubica a harmadik, Barrichello, aki még nem kapott benzint, negyedik, Massa ötödik, majd Trulli és Alonso jön.

28: Trulli kapott benzint és új gumikat.

29: Barrichello letudta egyetlen tankolását.

31: Schumacher Speed lekörözésekor elvétette a sikánt, de bevette, bár kissé lelassult.

32: Schumacher, Raikkönen, Kubica, Massa, Alonso a sorrend húsz körrel a vége előtt.

35: 2,5 másodperc között állandósult a különbség Schumacher és Raikkönen között.


Nézze meg képeinket!

37: Kubica, Massa és Alonso nagyjából összerázódtak, a harmadik hely még nyílt.

38: Raikkönen letudta utolsó, második tankolását. Másodiknak jött vissza, teljesen együtt van Kubicával, Massával és Alonsóval.

39: Schumacher letudta második tankolását, és kijött Massa is, ugyan ebben a körben. Alonso még kinn van.

40: Heidfeld is tankolt, másodszor.

41: Kubica és Alonso egyszerre jöttek tankolni, a Renault-szerelők nagyon gyorsak voltak, a két autó egymás mellett haladt a boxutscában, de a kijáratnál a világbajnok legyorsulta a BMW-pilótát, ráadásul mindketten Massa elé jöttek vissza. Alonso a harmadik helyen.

43: Alonso motorja elfüstölt a célegyenes végén, a vb-címvédő feladta a futamot. Massa a Renault-ból kifolyt olajon elfékezte magát, kereket kellett cserélnie.

47: Schumacher, Raikkönen, Kubica, Fisichella, Button, Barrichello, Trulli, Heidfeld a sorrend. Ha Schumacher nyer, Alonso csak két ponttal fogja vezetni a világbajnokságot.

49: Négy körrel a leintés előtt megszilárdulni látszik a sorrend.

50: Trulli, Heidfeld és Massa viszont összekerültek, a német előzni próbált, de az olasz visszaverte.

53: Michael Schumacher megnyerte az Olasz Nagydíjat, és két pontra csökkentette hátrányát a pontversenyben. A második Raikkönen, a harmadik Robert Kubica lett.

Schumacher visszavonul, utódja Raikkönen a Ferrarinál

Szinte a leintés pillanatában a Ferrari Monzában kiadta: 2009-ig szerződtette Kimi Raikkönent, Massával 2008-ig hosszabbított. Michael Schumachert nem említi a sajtóközlemény, de ebből az következik, hogy a hétszeres világbajnok az idény végén befejezi Forma-1-es pályafutását.

Michael Schumacher a hivatalos verseny utáni sajtótájékoztatón maga erősítette meg, nem folytatja Forma-1-es versenyzői karrierjét a szezon végén.

"Úgy döntöttem, több mint harminc év után abbahagyom az autóversenyzést. Ez volt az utolsó monzai versenyem, még három nagydíjam van hátra, remélem, stílusosan, győzelmekkel és vb-címmel búcsúzhatok" - mondta a kilencvenszeres GP-győztes.

A rajt előtt történt
Az Olasz Nagydíj az első a Forma-1 történetében, amelyen a leintés utáni órák izgalmasabbak lehetnek, mint a futam percei: 18 órakor a Ferrari bejelenti, kik lesznek a pilótái jövőre. Az istálló közleményt ad ki, melyben az olasz és a német sajtó szerint visszavonultatják a hétszeres bajnokot, és megerősítik Kimi Raikkönen szerződtetését. Elképzelhető persze az is, hogy folytatja, sőt, egy fifikás bejelentéssel akár el is odázhatják a döntést, igaz, ez nagyon meglepő lenne.

A 14 órai rajt is hasonló feszültséget ígér, a szombati Alonso-Massa-affér miatt a vb-címvédőt megbüntették az időmérő után: ötödik helyett csak a tizedik helyről rajtolhat. Legelöl Raikkönen van, mellette a második Schumacher.

Monzában a rajt mindig problémás a szűk sikán miatt, nem lenne váratlan, ha már az első kanyarban sokan kiesnének, vagy elvesztenék esélyüket a győzelemre.