'Egy nyolcszoros világbajnoknak mindig lesz munkája'

2006.09.10. 17:31
Legtöbben sajnálják, de mindannyian tiszteletben tartják, és jónak gondolják Michael Schumacher döntését: az idény végén befejezi autóversenyzői pályafutását. A hétszeres bajnok már Indianapolisban, jó két hónapja tudja, visszavonul, bár a Ferrari-elnök szerint csak néhány hete döntött. Kimi Raikkönen viszont már bő egy éve a Ferrarié.
"Kivételes időszak volt az életemben, minden egyes pillanatát élveztem, a jókat különösen, de a rosszakat is. A napnak, mikor befejezem, el kell jönnie, úgy érzem, ez a megfelelő időpont a befejezésre" - jelentette be visszavonulását az Olasz Nagydíj leintése után Michael Schumacher.

A 37 éves pilóta az idény végén, 16 év után búcsúzik a Forma-1-től, legalább hét vb-címmel és kilencven futamgyőzelemmel.

"Versenyzői szempontból sajnálom, hogy egy nagy egyéniség elhagyja a sportot. Mint Ferrari-elnök büszke vagyok, mert vele dolgozhattam, illetve, mert együtt voltunk a legnagyobb és legnehezebb pillanatokban" - nyialtkozta a német RTL televíziónak Luca Di Montezemolo, a Ferrari elnöke. Schumacher tizenegy idény után hagyja el az olasz istállót, bejelentésekor a csapat minden tagjának, és előző gárdája, a Benetton volt kollégáinak is megköszönte a közös munkát.

"Nagyon nehéz bármit is mondani, fantasztikus ember és kiváló autóversenyző búcsúzik a csapattól. Michael a továbbiakban is a Ferrari-család tagja marad" - nyilatkozta Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke. Ugyancsak dicsérte a visszavonuló klasszist jelenlegi csapattársa, Felipe Massa is: "Két évig még a Ferrari versenyzője maradok. Szomorú vagyok, Michael volt a legképzettebb pilóta, akivel eddig találkoztam. Biztos vagyok benne, hogy nem szakad meg a kapcsolata a csapatunkkal, és valamilyen formában a jövőben is segíteni fogja a munkánkat."

Schumacher elárulta, már Indianapolisban szinte biztosan tudta, befejezi 2006-ban, Montezemolo szerint viszont nem két hónapja döntöttek, hanem mostanában. Schumacher helyére a vártnak megfelelően Kimi Raikkönen érkezik.

"Michaellel csak néhány hete döntöttünk, Raikkönen érkezése viszont már több mint egy éve eldőlt" - cáfolta Raikkönen összes idei kijelentését Montezemolo. A finn bármikor kérdezték, azt mondta, nem tudja, hol folytatja jövőre.

A Ferraritól Ross Brawn hatódott meg leginkább Schumacher távozásán: "Drámai nap ez nekem, nehéz elhinni, hogy befejezi". Valószínű, hogy a zseniális mérnök egy év szabadságra megy.

A Schumacher-menedzser, Willi Weber méltatta védencét. "Élete legnehezebb döntése volt, de biztos vagyok benne, hogy jól határozott, mivel eddig mindig jól tudta, mit kell tennie, és úgy is cselekedett. Nem szakad meg kapcsolatunk a Ferrarival, év végén bejelentjük, milyen módon folytatódik az együttműködésünk".

Az ügynök korábban azt nyilatkozta, Schumacher az F-1 nélkül sem fog unatkozni, mert "egy nyolcszoros világbajnoknak mindig lesz munkája". Egyelőre hét van neki, de a vasárnapi győzelmével közel került a nyolcadikhoz, a vb-t vezető Fernando Alonso már csak két ponttal van előtte.

"Mindig szomorú, amikor egy nagy bajnok visszavonul, de úgy gondolja, abba kell hagynia. Jönnek a fiatalok, talán itt a váltás ideje" - mondta a Monzában peches Alonso.

Schumacher még mindig tökéletes kondícióban van, vasárnap újfent bizonyította, egyáltalán nem öregedett meg, de a volt háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart sem tartja elhamarkodottnak döntését.

"Óriási karrier áll mögötte, azt hiszem, helyes, hogy nem folytatja tovább. Jobb a csúcson abbahagyni, versenyképesen, mint fokozatosan elszürkülni" - indokolta véleményét a skót expilóta.

Mindenki sajnálja a döntést
Franz Beckenbauer, a német labdarúgó-válogatottal 1974-ben játékosként, 1990-ben szakvezetőként világbajnoki címet nyerő legenda szerint mindig óriási veszteség, ha egy korszakos egyéniség búcsúzik a sport világától. "Michael az autósport történetének legnagyobb alakja" - mondtza a Császár

Mario Theissen, a BMW csapatfőnöke: "Drámai befejezése egy nagyon sikeres, időnként kevésbé eredményes pályafutásnak.

Norbert Haug, a nagy ellenfél McLaren-Mercedes csapatfőnöke úgy vélte, bár mindig ellenfelek voltak és többször kerültek ki ők vesztesen a Schumacher elleni versenyből, mégis sajnálja, hogy befejezi. "Egyedülálló pályafutása volt, kíváncsi vagyok, mikor jelennek meg az első találgatások az esetleges visszatéréséről" - mondta Haug.