Michael Schumacher titkolja, miért vonul vissza

2006.09.11. 14:35
Nem tudni biztosan, miért vonul vissza a versenyzéstől a szezon végén Michael Schumacher. Nem lassabb, mint eddig, nem élvezi kevésbé, és nem kevésbé motivált. Állítja, attól fél, hamarosan az lesz, ezért inkább átadja helyét Felipe Massának. Az igazi okot nem árulja el.
"Odaadás, energia és motiváció kell a versenyképességhez, és nem látom magamban, hogy a következő években mindez meglesz bennem. Olyan jól ment eddig minden, nincs értelme maradni, csak azért, hogy itt legyek, és egy olyan fiatal tehetség elől vegyem el a helyet, mint Felipe" - indokolta vasárnap Michael Schumacher, miért fejezi be pályafutását a szezon végén.

Massának tudnia kellett

A hétszeres világbajnok a vasárnapi olasz nagydíj utáni sajtótájékoztatón jelentette be, visszavonul. Helyére a Ferrari már bő egy éve szerződtette Kimi Raikkönent, akinek csapattársa Felipe Massa lesz a következő két évben. Talán nem mellékes, hogy Massa menedzsere a Ferrari-csapatfőnök, Jean Todt fia, Nicolas Todt.

Az autosport.com hosszabb interjút készített a hétszeres világbajnokkal, újságírója, Jonathan Noble azt tudakolta, miért döntött úgy a német, hogy nincs tovább, illetve, mikor határozta el, hogy befejezi.

"Jó ideje tudtam, megvan az utódom (Raikkönen), míg Felipének az indianapolisi futam környékén kellett döntenie a jövőjéről, és nem láttam okot, hogy maradjak, elvegyem a lehetőséget tőle. Tehetséges és nagyszerű személyiség, tudnia kellett a terveimről, hogy tárgyalhasson a jövőjéről."

Indianapolisban jött rá

Az újságíró kérdésére elárulta: "Indianapolisban jöttem rá, hogy már nem akarom folytatni, és ott tudattam a csapattal".

Az amerikai nagydíjon Schumacher nyert, bő két hónapja, július elején rendezték, azóta a Ferrari semmit nem árult el döntéséről.

Visszavonulását a német és az olasz sajtó hetekkel korábban megjósolta, mégis meglepő, hogy nem folytatja. Nem fiatal, 37 éves, de például Nigel Mansell és Alain Prost is tovább versenyzett nála - mindketten világbajnokok lettek - , egyáltalán nem látszik alulmotiváltnak. Még mindig a három leggyorsabb pilóta között van, ráadásul a legtapasztaltabb a legjobbak - Fernando Alonso, Raikkönen - közül.


Kattintson!

Nincs továbbá olyan külső ok, ami a befejezésre kényszerítené. A családja régebben, és jelenleg is mellette áll, felesége, Corinna mindenben kitart vele. "Corinna támogatta a döntésem, sosem akart befolyásolni, csupán segített meghozni azt."

Nem csinál semmit

Több mint harminc éve az autóversenyzés az élete, soha semmi mást nem csinált, és a jövőben sem tervez szerepváltást, nem akar csapatfőnök, tanácsadó lenni, nem pályázik sportvezetői karrierre.

"Mindig is mondtam, ha visszavonulok, egy ideig nem fogok csinálni semmit. Aztán meglátom, milyen hangulatban leszek, és mi történik. De örökre a Ferrari-család tagja maradok, csak még ki kell találnunk, hogyan" - elemezgette jövőjét Schumacher, és konkrétan kimondta: "Nem tudom még, mit fogok csinálni."

Az autosport.com mélyebb indokokra volt kíváncsi, feltételezte, van valami különleges, ami miatt abba kell hagynia.

"Nem nehezebb, csak nehezebb lesz"

"Az évek teltével egyre nehezebb összeszedni az energiát, és motiváltnak maradni. Nem látom biztosan, hogy továbbra is képes lennék erre, és szebb ezen a ponton befejezni" - válaszolta Schumacher, amit az újságíró úgy értékelt, már nem motivált, és nem képes megszerezni a szükséges energiát. A bajnok gyorsan helyesbített. "Nem mondtam, hogy nehezebb, csak hogy úgy látom, nehezebbé fog válni ösztönzést találnom, és már nem látom magamban, hogy a jövőben képes leszek rá."

Korábban mindig arról beszélt, akkor hagyja ott a versenyzést, ha már nem érzi jól magát, és úgy látja, nem képes felvenni a harcot a fiatalabbakkal. A monzai dobogón le sem tagadhatta volna, mennyire élvezi, amit csinál, a fiatalokat pedig újfent simán verte.

A részletekről nem beszél

Az autosport.com újra neki szegezte a kérdést, hogy konkrétumot találjon rá: miért fejezi be?

"Nem igazán szeretnék erről beszélni. Ez nem a legjobb időpont arra, hogy a döntésem legkisebb részleteibe is belemenjünk. Remélem, megérti, hogy nem akarok bővebben beszélni róla, a bajnokságra akarok koncentrálni."

A világbajnokságból és Michael Schumacher karrierjéből három futam van hátra. A pontversenyt Fernando Alonso már csak két ponttal vezeti, miután Monzában motorhiba miatt kiesett, és egyet sem szerzett.