Schumacher nem bírja a nyomást

2006.09.27. 11:06
Megkezdte a Ferrari elleni pszichikai háborút Pat Symonds, a Renault technikai igazgatója: legutóbbi nyilatkozatában pilótáját, Fernando Alonsót hasolította össze Michael Schumacherrel, és állítja, a német rosszul viseli, ha nagy elvárásnak kell megfelelnie. A spanyol ugyan csak két ponttal vezeti a vb-t német riválisa előtt, de utóbbi az év végén visszavonul, így ha veszít, nem vághat vissza.
"Úgy tűnhet, a Renault kifújt, de ez közel sem igaz" - nyilatkozta a hétvégi Kínai Nagydíj előtt Pat Symonds, a francia-angol istálló technikai igazgatója. A csapat június közepe óta nem nyert versenyt, pilótájuk, Fernando Alonso azóta 23 pontot veszített a feltörekvő Michael Schumacher ellen, és már csak kettővel vezeti a vb-t. A konstruktőrök küzdelmében a Ferrari meg is előzte a Renault, három pont az olaszok előnye.

Tavaly Kínában vágtak vissza

Egy éve Alonso világbajnokként érkezett Shanghajba, de az istálló épp előtte került hátrányba a gyártók között a McLarennel szemben.


Pat Symonds és Biatore

"Jól emlékszem, mi történt tavaly, amikor az utolsó futam előtt elvesztettük a vezetést a konstruktőrök között. Megkétszereződött a motivációnk, és megnyertük a vb-t - mesélte Symonds az autosport.com-nak. - A helyzet idén is ez, olyan 'OK, csináljuk meg újra' hangulatban vagyunk. Tudjuk, mire vagyunk képesek, emiatt vagyunk magabiztosak".

Schumacher eddig nem jött be Shanghaj

Egy éve a Renault legmeggyőzőbb sikerét szerezte Kínában, a nagy rivális Michael Schumachernek viszont 2005-ben karrierje leggyengébb hétvégéje volt a távol-keleti, és a 2004-es futamra sem emlékezhet szívesen.

Symonds szerint ez kulcsfontosságú: "Shanghaj fekszik a Renault-nak, tavaly megnyertük, ráadásul uraltuk a futamot. De ami még szembetűnőbb, hogy Michael Schumachernek két pocsék versenye volt itt, és a sorozat folytatódhat".

A mérnök az utolsó három nagydíj előtt megkezdte a sportban oly fontos pszichikai harcot, amikor Alonsót összehasonlította Schumacherrel.

'Alonso jobban bírja'

"Nem kell bizonygatni, mindketten csodásan vezetnek, keményen versenyeznek, de hiszem, hogy Fernando jobban bírja a nyomást, mint Michael. A karrierje alatt sok olyan pillanat volt, amikor nyomás alatt nem tudta legjobb teljesítményét nyújtani, ráadásul az elvárás az utolsó három nagydíján nagyobb, mint eddig bármikor. Korábban mindig biztonságban volt, próbálkozhatott a következő évben is, de idén neki nincs újabb szezon".

Schumacher Monzában jelentette be, az idény végén befejezi, vált viszont Alonso is: a McLaren kedvéért hagyja el a Renault-t. A spanyol állítja, ez csak növeli elszántságát.

'Ha megérdemeljük, megnyerjük'

"Utolsó három versenyemre készülök a fantasztikus Renault csapattal, a Michelin utolsó három futamára a Forma-1-ben. Nagyon akarjuk a vb-t, és meg is tudjuk nyerni" - idézte a 25 éves világbajnokot az autosport.com.


Néhány hete Alonso kijelentette, 110 százalékig biztos benne, megvédi tavaly megnyert világbajnokságát, ezúttal óvatosabb. "Tenni kell a dolgunkat, száz százalékig együtt kell működnöm a csapattal. Ha ez megvan, és megérdemeljük a vb-t, akkor meg fogjuk nyerni. Egész évben vezettünk, ebben a pozícióban akarjuk befejezni is".

A címvédő nem stresszel

A fiatal klasszisnak lélektani hátrányt jelenthet, hogy a második GP-n megszerzett vezető pozíciója a hajrára került veszélybe, de ő erről csak annyit mondott: "A stressz haszontalan. Motiváltabbak vagyunk, mint eddig bármikor, és képesek vagyunk győzni".

A hétvégi, Kínai GP után Japánban és Brazíliában mérkőzhet a két klasszis, lehetséges, hogy a vb csak az utolsó, dél-amerikai futamon dől el.