Alonso: Nem tudtuk, mit tegyünk

2006.10.01. 14:52
Váratlan kudarccal ért véget Fernando Alonsónak a vasárnapi Kínai Nagydíj: húszmásodperces előnyt veszített el, csak második lett, a pontversenyben utolérte Michael Schumacher, és több győzelme miatt meg is előzte. A címvédő elárulta, egy rossz döntés fosztotta meg a győzelemtől.
"Nem számít, mit érzek, a győztes Michael, és megérdemli, mert ő ért be elsőként" - nyilatkozta rettentő csalódottan a vasárnapi Kínai Nagydíj után Fernando Alonso.

Alonso elveszítette


Schumacher örült, a renault-sok csüggedtek (fotó: AFP)-
A tavalyi világbajnok második lett a hétszeres első mögött, valójában már megnyert futamot veszített el: húszmásodperces előnyét rossz döntés miatt pillanatok alatt elveszítette.

"Lecseréltük az első gumikat, mert a bal első majdnem teljesen simára kopott, de ez nem volt ideális döntés, mert Giancarlo és Michael is utolért, majd otthagyott" - mondta Alonso, akinek Renault-ján a két hátsó, igen használt abroncsot fennhagyták, és az újak nem működtek a régiekkel együtt.

Bizarr választás

Csapattársa, Giancarlo Fisichella és Michael Schumacher az első tankolásnál az összes abroncsát változatlanul hagyta, néhány forduló alatt utolérték, majd megelőzték a spanyolt. A hajrában a német Fisichellát is lehagyta, nyert, és befogta Alonsót a vb-versenyben: több idei győzelme miatt ő vezeti a világbajnokságot.

A 25 éves világbajnok elismerte, nem tudták, mit tegyenek: "Elkezdett felszáradni a pálya, és nem tudtuk, az átmeneti, vagy a száraz gumi lenne a jobb". Az eredmény a bizarr köztes megoldás lett, új gumit raktak fel, de csak félig, és persze nem száraz, hanem átmeneti időre valót.

Favoritként bukott a Renault

A szombati időmérőn, esőben, óriási fölénnyel, igen meggyőzően szerezte meg az első rajtkockát Alonso, illetve az első sort a Renault. Favoritok voltak a vizes pályán rajtoló futamra, verseny közben úgy tűnt, Alonso Fisichella második helyével, és saját győzelmével hat egységre növeli előnyét a pontversenyben, de a plusz négyből mínusz két pont lett.

"Kétségtelen, nagy lehetőséget buktunk el. Kilenc, tíz körön át lassú voltam, ott véget is ért a versenyem" - kesergett Alonso, aki azt meg sem említette, hogy második boxkiállásánál is vesztett bő tíz másodpercet, amikor autójának jobb hátsó kerekét nehezen tudták rögzíteni.

Schumacher Japánban világbajnok lehet

Két futama van még, hogy javítson Alonso, és megvédje vb-címét: Szuzukában már a hétvégén lesz lehetősége, de ha esetleg kiesik, mint Monzában, és Schumacher nyer, akkor ellenfele megszerzi nyolcadik vb-címét. (Azonos pontszám esetén a több győzelem rangsorol, jelenleg 7-6 az állás Schumacher javára.)

Alonsónak nem volt kedve locsolkodni
Csalódottsága miatt a dobogón Fernando Alonso egy cseppet sem locsolt ki pezsgőjéből, csak nézte Schumacher ünneplését. Igen ritka, hogy valaki önszántából nem pezsgőzik az eredményhirdetésen, amikor elvárt, hogy egy kis ünnepléssel megtisztelje a győztest.