Hill: Schumacher nyer, mert Alonso nem normális versenyző

2006.10.07. 08:55
Az 1996-os világbajnok Damon Hill szerint nem volt pozitív hatása a Forma-1-re Michael Schumacher fölényének. A hét éve visszavonult klassszis elárulta, utálta volt ellenfelét, de idén is a vb legnagyobb esélyesének tartja, mert Fernando Alonso idegileg kimerült.
Nem tett jót Michael Schumacher a Forma-1-nek, állítja Damon Hill, az 1996-os világbajnok.

Unalmassá tette a futamokat

"Michael fantasztikus képességű pilóta, de uralkodása miatt unalomba fulladtak a versenyek. A többieknek csak akkor volt esélyük a győzelemre, ha valami elromlott a kocsijában, ám ez ritkán fordult elő" - mondta Hill. Az expilóta egykori ellenfele mentális képességeit dicsérte: "Pszichikailag szintén verhetetlen, lélektani játékokkal sem lehet kifogni rajta."

Az egyszeres bajnok a kilencvenes években rengeteg nagy csatát vívott Schumacherrel, többször ütköztek is. Így dőlt el az 1994-es vb, majd egy évvel később Silverstone-ban és Monzában karamboloztak.

Alonso nem normális versenyző

"Nem rajongok Michaelért, gondolom ezt nem kell külön megindokolnom, de biztos vagyok benne, hogy idén megszerzi nyolcadik vb-elsőségét - jósolta az angol exversenyző.

A hétszeres világbajnok az idény végén visszavonul, de még versenyben van nyolcadik címéért Fernando Alonsóval, aki Hill szerint elfáradt, és kudarcra van ítélve.

"Alonso jó pilóta, de nagyon rossz versenyzőtípus, idegileg teljesen kimerült. Ellenkező esetben nem fordulhatott volna elő, hogy a saját csapatát vádolja azzal, hogy nem engedi nyerni. Ilyenről még nem is hallottam. Normális versenyzőnek ilyesmi eszébe sem jut" - mondta Hill utalva arra, hogy a hét közepén Alonso saját istállóját, a Renault-t szabotázzsal vádolta meg.

Hillt motiválta Schumacher

A 46 éves exklasszis szerint "Michael visszavonulása után sokkal nagyobb lesz a csata az első helyért, ami talán visszacsalogatja a Forma-1-nek az elmúlt években hátat fordító nézőket is."

Hill nagy párharcokat vívott Scumacherrel, a legemlékezeteseb az 1994-es vb utolsó, adelaide-i futama volt: a német egy ponttal vezetett brit riválisa előtt, amikor az ausztráliai versenyen nekiütközött Hill kocsijának, mindketten kiestek, és megszerezte első világbajnoki címét.

Évekig utálta a németet

"A vágy Michael legyőzésére óriási plusz motivációt jelentett, eredményeimet a miatta végzett extra munkának is köszönhetem - árulta el az angol sportember. - A 94-ben történtek miatt évekig gyűlöltem, most sem ő a kedvencem, de már nem haragszom rá. Ha találkoznánk, biztosan kedélyesen beszélgetnénk a múltról."

Damon Hill 1999-ben fejezte be F-1-es karrierjét, jelenleg a Brit Nagydíj szervezésének vezetője.