Szétesett a Ferrari szupercsapata

2006.10.26. 17:55
Közel tíz év után felbomlik a Ferrari történetének legsikeresebb időszakát meghatározó ötfős csoport: Michael Schumacher után a technikai igazgató, Ross Brawn és a motorokért felelős Paolo Martinelli is távozik a gárdától.

Michael Schumacher után a technikai igazgató, Ross Brawn és a motormérnök, Paolo Martinelli is távozik a Ferrari Forma-1-es csapatától. A tizenegy év alatt tizenegy vb-címet - hat konstruktőri, öt egyéni - szerzett istállóból csak két tag, a csapatfőnök Jean Todt és a főtervező Rory Byrne marad továbbra is az istállónál, ám ők is új pozícióban folytatják.

Minden pozícióban csere

"A Ferrari szívből köszöni Ross Brawn és Paolo Martinelli hozzájárulását az utóbbi korszakhoz, mely nem csak az istálló történetében, de a motorsportban is különleges fejezetté vált. Évek kemény munkáját követően Ross Brawn úgy döntött, a családjával tölt több időt, míg Paolo Martinelli egy igen fontos pozíciót vesz át a FIAT-nál" - adott ki közleményt csütörtök délután a Ferrari.


Schumacher így bulizott Massával a brazil futam után (fotó: AFP)

Az olasz gárdánál minden vezető pozícióban változtatnak. Jean Todt a Ferrari ügyvezetője és egy ideig a sportrészleg igazgatója lesz, eddigi munkájának egy részét Amadeo Felisának adja át.

Új részlegek

A távozó technikai igazgató, a zseninek becézett Ross Brawn helyén Mario Almondo dolgozik tovább, az eddig az egyik legfontosabb mérnöki beosztást betöltő Claudio Domenicali a jövőben sportigazgatóként segíti a Ferrarit. Eddig ilyen poszt nem volt a csapatnál.

A technikai részleget, amit Brawn vezetett, kasztnira és motorra különítik, előbbit Aldo Costa, utóbbit Gilles Simon kapja, mindketten Almondo alá tartoznak majd.

Jön Raikkönen

Rory Byrne az utóbbi két évben alkalmazott speciális poszton segíti tovább Costa munkáját, az autó karosszériájának megalkotásában vállal szerepet.

A kilencvenes évek végére összeállt, szuperötössé fejlődött Schumacher-Brawn-Todt-Byrne-Martinelli csoportból ketten maradtak, de ők sem eredeti helyükön. Schumacher helyére jövőre Kimi Raikkönen érkezik a McLarentől, csapattársa Felipe Massa lesz.