Márk
13 °C
28 °C

Orgazmus a Moto GP-gépen

2006.11.02. 14:13
Kipróbálta a Suzuki Moto GP-ben használt gépét a Forma-1-es pilóta Vitantonio Liuzzi, míg a kétkerekűt hajtó John Hopkins az autóba ült át egy különleges tesztre a héten, Valenciában.

Gépet cserélt egy napra a Forma-1-ben versenyző Vitantonio Liuzzi és a Moto GP-ben induló John Hopkins. Az olasz sofőr a Scuderia Toro Rosso Cosworth-motoros kocsiját váltotta a Suzuki kétszáznegyven lőerős kétkerekűjére, az amerikai fordítva. A különleges teszt a hét elején Valenciában történt.

Élvezetes motorozás

"Orgazmusom volt, igazán nagyszerű érzés. Mindig is szerettem a motorokat, de most már imádom. Akik ezzel versenyeznek hihetetlenek, nem emberi lények. A motor egy őrült ló, borzasztó nehéz az elejét a földön tartani" - nyilatkozta Liuzzi az autosport.comnak, miután leszállt a Suzukiról.


Liuzzi az orgazmus előtt (fotó: AFP)

A 28 éves pilótának vigyáznia kellett, nehogy elessen, és esetleg megsérüljön a hamarosan keződő F1-es tesztidény előtt. Állítja, ezért sem húzta tövig a markolatot. "Próbálkoztam, de maradt bennem tartalék, mert két hét múlva az F1-ben kezdődik a gyakorlás. Többet kell kockáztatni ezzel a géppel, mint amire készültem. Tökösnek kell lenni, amikor húzod a gázt."

Imádta

Időereményeit nem hozták nyilvánosságra, lehet, hogy nem is mérték, nehogy elkapja a versenyzői hév. Így nem tudni, mennyivel volt lassabb Hopkins legjobbjánál. Így is elkápráztatta viszont az élmény: "Fantasztikus adrenalinbomba, a legelképesztőbb az a tapadás, ami miatt egészen bedőlhetsz. Hihetetlen. Imádnék ezzel a géppel versenyezni."

Hopkins kevésbé ájult el

Hopkins közel sem áradozott ennyire, igaz, egy álom megvalósulásának nevezte a lehetőséget. "Először nyomasztó volt a sok gomb a kormányon, de aztán megértettem, hogy a legfontosabb melegen tartani a gumit. Kihívás volt, megpördültem kétszer, de aztán egyre jobban ráéreztem a fékezésre, és a vége felé egész jól mozgott alattam a kocsi. Csúszott alattam a kocsi, igyekeztem kihozni a legtöbbet magamból, de még nem vakmerőnek lenni."

Az angol származású tehetség egészen jól teljesített, csak nagyjából öt másodperccel maradt el a valenciai Forma-1-es köridőktől.

Liuzzi a második F1-versenyző, aki Moto GP-gépet próbálhatott ki, egy éve Michael Schumacher egy Ducatit vezethetett Mugellóban. A két hete visszavonult hétszeres bajnok mintegy húsz másodperccel volt lassabb a versenyképes időknél.

Maradnak a helyükön, de új géppel

A huszonhárom éves Hopkins idén tizedik lett a bajnokságban, dobogóra nem állhatott, de volt egy pole pozíciója a Holland GP-n. Liuzzi egy ponttal a tizenkilencedik helyen zárta az évet a Forma-1-ben. Jövőre maradnak mindketten jelenlegi csapatuknál, de Liuzzi már Ferrari-motoros autóval indul, míg Hopkins a Suzuki új, nyolcszáz köbcentis kétkerekűjével.