Lewis Hamilton lesz Alonso csapattársa a McLarennél

2006.11.24. 12:15
A világbajnok Fernando Alonso mellett az idei szezonban a GP2-es sorozatban diadalmaskodó brit Lewis Hamilton lesz a McLaren-Mercedes csapat másik pilótája a jövő évi futamokon. Hamilton lesz a Forma 1 történetének első színes bőrű pilótája.

A brit Lewis Hamilton lesz a világbajnok spanyol Fernando Alonso mellett a Forma-1-es McLaren-Mercedes csapat másik pilótája 2007-ben. A 21 éves tehetség a világbajnoki sorozat történetének első színes bőrű versenyzője.


Lewis Hamilton (balra) Ron Dennis McLaren-főnökkel (fotó: AFP)

"Egy álom vált valóra, mert mindig is az volt a célom, hogy a McLarennél versenyezzek a Forma-1-ben. Ezzel az istállóval nőttem föl, a felügyeletük és segítségük nélkül nem tartanék itt. Tisztában vagyok vele, mekkora kihívás áll előttem, tudom, mennyien figyelnek majd engem. A csapat viszont megnyugtatott, csak csináljam, amit tudok, és élvezzem a lehetőséget. Keményen fogok dolgozni, hogy jó eredményeket érjek el" - nyilatkozta Hamilton szerződtetésének bejelentése után.

A csapat döntése nem meglepő - ugyan csak decemberre tervezték -, hiszen már az idei szezon utolsó versenye, a Brazil Nagydíj előtt is szóba került bemutatkozása, amely azonban akkor még elmaradt.

"Egyértelműen ez Lewis karrierjének eddigi legnagyobb kihívása, de biztosak vagyunk benne, hogy sikeres lesz. Hozzá kell szoknia a nagydíjhétvégék nyomásához, de bízunk a tehetségében és a képességeiben. Máskülönben nem adtuk volna meg neki a lehetőséget" - indokolta Hamilton leigazolását Ron Dennis csapatfőnök.

Lewis Hamilton adatlapja
Személyi adatok:
Nemzetisége: angol
Született: 85/01/07
Szül. hely.: Tewin, Nagy-Britannia
Családi állapota: nőtlen
Magassága :1.74m
Súlya: 64kg
Lakhelye: Tewin
Kedvenc zenéje: R & B, Reggae, Hip-Hop, funky house
Hobbik: gitár, zene, edzés

Legjobb eredményei:
2006 GP2, bajnok; ART Grand Prix.
2005 F3 Euroszéria, bajnok; ASM F3, Dallara-Mercedes.
2003 Brit Formula Renault, bajnok; Manor Motorsport.

Hamilton a McLaren felfedezettje és neveltje, majdnem tíz éve már, hogy az istálló segíti pályáját. Tavaly megnyerte a Forma-3-as Euroszériát, idén a Forma-1 előszobájának nevezett GP2-es sorozatot. Korábban kiderült, hogy vagy az angol tehetség, vagy a spanyol Pedro de la Rosa lesz a kétszeres világbajnok Alonso csapattársa.

Az idei szezon zárófutamain ugyan a spanyol volt a második számú pilóta a csapatnál, a vezetők mégis Hamilton mellett döntöttek. A McLaren korábbi első számú versenyzője, a finn Kimi Räikkönen az idény végén visszavonult Michael Schumacher helyére szerződött a Ferrarihoz.

Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója szerint gárdájuk jól döntött: "A McLaren és a Mercedes-Benz kilenc éve segíti Lewist. Amikor a gokartban elkezdtünk dolgozni vele, fele ilyen magas volt. Neki lesz a legkevesebb tapasztalata jövőre a mezőnyben, de a következő hónapok tesztprogramja fel fogja készíteni a Forma-1-re. Nagyon örülök, hogy egy olyan srác, mint ő, megkapja amit megérdemel".

A McLaren jövőre új névadó szponzorral, a Vodafone-nal és két új versenyzővel vág neki a Forma-1-es világbajnoki sorozatnak, ami március 18-án, Melbourne-ben indul. Pénteken kiderült továbbá, hogy a folytonosságot a tesztpilóták biztosíthatják a gárdánál: Pedro de la Rosa és Gary Paffett továbbra is marad.

A 2007-es pilótalista:
Ferrari: Kimi Räikkönen (finn), Felipe Massa (brazil)
Renault: Giancarlo Fisichella (olasz), Heikki Kovalainen (finn)
McLaren-Mercedes: Fernando Alonso (spanyol), Lewis Hamilton (brit)
Honda: Jenson Button (brit), Rubens Barrichello (brazil)
Toyota: Ralf Schumacher (német), Jarno Trulli (olasz)
BMW-Sauber: Nick Heidfeld (német), Robert Kubica (lengyel)
Red Bull-Racing: David Coulthard (brit), Mark Weebber (ausztrál)
Williams: Nico Rosberg (német), Alexander Wurz (osztrák)
Toro Rosso: ?, ? Spyker: Christijan Albers (holland), ?
Super Aguri: Szato Takuma (japán), Anthony Davidson (brit)