Zanardi újra F1-es autót vezetett

2006.11.25. 14:59
Öt évvel szörnyű balesete után kilenc körre ismét Forma-1-es autóba ült Alex Zanardi, olasz autóversenyző, akinek 2001-ben mindkét lábát amputálni kellett.

Alex Zanardi, két lábán amputált pilóta a BWM-Saubertől kapta a különleges lehetőséget: Valenciában 9 kört tett meg a csapat idei F1-es versenygépének egyszerűsített változatával. Az autót külön az ő igényeinek megfelelően úgy alakították át, hogy minden fontos irányítószerkezet a kormányon legyen.

Csak az az átkozott kormány

"Kicsit kényelmetlenül ültem a kocsiban, de fantasztikus élmény volt. Nagyon megrohantak az érzelmek, amikor nekiindultam" - mondta.

A korábbi F1-es versenyző kitért manőverezési nehézségeire is: "Ezen az átkozott kormányon több gomb van, mint otthon a számítógépemen. Szerintem még e-mailt is lehet vele küldeni az autóból."

Majdnem meghalt a pályán

A korábban a Jordan, a Minardi, a Lotus és a Williams színeiben versenyzett Zanardi 2001. szeptember 15-én, a németországi Lausitzringen, a boxutcából kihajtva ütközött a csaknem 320 km/órás sebességgel száguldó kanadai Alex Taglianival. A karambol után Zanardi majdnem elvérzett, mindkét lábát amputálni kellett, de életét megmentette a gyorsan beavatkozó mentőbrigád.

Kétszeres CART-bajnok

Az autóversenyzésről nem tudott lemondani, néhány szezonnal később túraautós bajnokságban tért vissza, többször futamot nyert, és jelenleg is a legelismertebb ilyen kategória, a WTCC-sorozat pilótája, ahol szintén BMW-vel indul.

A 40 éves klasszis balesete előtt legnagyobb sikereit nem az F1-ben, hanem az akkoriban még világszínvonalú CART-szériában érte el, amiben előbb az év újonca, majd két egymást követő idényben bajnok lett a kilencvenes évek végén.