Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Schumacher már bánja, hogy belement Villeneuve-be '97-ben

2006.11.27. 14:45
Visszavonulása utáni első interjújában Michael Schumacher elárulta, miért nem ment el tizenkét éve Ayrton Senna temetésére, és miért nem lett a McLaren pilótája.
"Természetesen van néhány dolog a karrieremben, amit megbántam, és ha lehetne, másképp döntenék bizonyos helyzetekben" - nyilatkozta visszavonulásának szeptemberi bejelentése után Michael Schumacher.

Egy pillanaton változtatna

A hétszeres világbajnok akkor, Monzában, illetve a szezon végéig nem árulta el, mire gondol pontosan, de az utolsó futama óta adott első interjúban igen: leginkább az 1997-es Villeneuve-ütközésre. Szűk tíz éve a vb befejező futamára egy pont előnnyel érkezett a kanadaival szemben, vezetett is, ám ellenfele gyorsabb volt, és előzéssel próbálkozott. Schumacher nem tudta elviselni, hogy lehagyják, és szándékosan nekiment a Williams-Renault-nak.

"Ha valamit meg tudnék változtatni a karrieremben, ez a pillanat lenne" - mondta az expilóta a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjújában.

Villeneuve autója megsérült, de be tudta fejezni a futamot, világbajnok lett, Schumacher a kavicságyban végezte. Szabálytalan manővere miatt később visszamenőleg törölték az 1997-es eredményeit, kizárták az azévi bajnokságból.

Szintén sok kritikát kapott néhány évvel korábban, amikor 1994-ben nem ment el az imolai balesetben meghalt Ayrton Senna temetésére, Brazíliába. Az SZ-nek tizenkét évvel később elmagyarázta, miért.

Egyedül akarta gyászolni Sennát

"A tragédia idején már húsz éve voltam a motorsportban, addig negatív élmény nélkül. Aztán azon a hétvégén nem csak Senna, hanem Roland Ratzenberger is meghalt. Sokat rágódtam rajta, mit jelent nekem ezek után az autóversenyzés? Nem mentem el Ayrton temetésére, hanem teszteltem: tudnom kellett, képes leszek-e továbbcsinálni, találok-e még örömöt ezek után ebben a sportban?"

Kiderült továbbá egy jóval egyszerűbb ok is, Schumacher nem szerette volna, hogy elérzékenyülni lássák. "Nem akartam a nyilvánosság előtt gyászolni, sírni. Később egyedül elmentem a sírjához."

Dennisszel nem jött ki

Szintén érdekes momentum Michael Schumacher életében 1995-ös csapatváltása, amikor a Benettontól a Ferrarihoz szerződött. Kétszeres világbajnokként válogathatott az ajánlatok között, természetesen vitte volna a McLaren is. Ráadásul az angol team előnyben volt a többi kérővel szemben, mert motorszállítója, a Mercedes szerződtetett versenyzője volt a bajnok. Az együttműködésből nem lett semmi, mert az egyeztetéseken Schumacher rájött, nem tudna a Mclaren-főnök Ron Dennisszel dolgozni.


A búcsúcsók (fotó: AFP)

"Többször találkoztam és tárgyaltam a McLaren-Mercedes vezetőivel, például 1995-ben, Monacóban is. De hamar megbizonyosodtam, nem illünk össze. Pontosabban Ron Dennisszel nem jöttem volna ki. A Mercedesszel minden jól ment, de Ron Dennisnek más elképzelései voltak róla, hogyan kell működnie egy Forma-1-es csapatnak" - emlékezett vissza Schumacher.

Nem akart első számú lenni, de mégis

Konkrétan arra gondolt, egy igen fontos pontban különböztek: a McLarennél soha nem volt első és második számú pilótastátusz, míg Schumacher a Benettonnál és később a Ferrarinál is megkülönböztetett figyelmet kapott.

Schumacher ezt így magyarázta: "Sosem igényeltem az 1-es számú pilóta megkülönböztetést, sem a szerződéseimben, sem szóban az egész pályafutásom alatt. Úgy gondolom, a szezon kezdetén mindkét pilóta ugyanazt a kocsit és odafigyelést kapja, mindenben egyenlőek. De ha idény közben nyilvánvalóvá válik, hogy az egyik gyorsabb a másiknál, az istállónak őt kell jobban támogatnia."

A McLaren-tárgyalások hamar kudarcba fulladtak, a Ferrari lett a befutó, melynél tizenegy szezont töltött el.