A Toro Rosso-Ferrari a McLaren-hasonmás Red Bull másolata

2007.02.14. 16:58
Ugyanazt a kasztnit használja a Red Bull Racing és a Scuderia Toro Rosso, ezért két rivális gárda utóbbit bepereli. A kedden bemutatott STR02-es valójában csak abban különbözik a testvércsapat RBR gépétől, hogy Ferrari motor hajtja, nem pedig Renault. A Toro Rosso főnökei tagadják az azonosságot.

Barcelonában mutatta be kedd délután 2007-es Forma-1-es autóját a Scuderia Toro Rosso: az STR02 első ránézésre ugyanolyan, mint a testvércsapat Red Bull Racing új gépe, az RB3-as, ami a McLarenre hasonlít.

Newey1 és Newey2

Mindhárom kocsit Adrian Newey, a McLaren ex, a Red Bull jelenlegi tervezője készítette, a Toro Rosso-főnök Gerhard Berger állítja, sok különbség van az energiaital-gyártó szponzor csapatainak autói között.

"Semmiképp nem ugyanaz a kettő, ez szemmel látható. Nem csak a motorja, sok más is különböző rajta" - nyilatkozta Berger a Reuters hírügynökségnek.

A motorjuk tényleg más

Az RB3-ast Renault, az STR02-t Ferrari motor hajtja, de ez kívülről nem látszik, a fényezésbeli eltérések pedig nem számítanak. Az oldalsó légterelők kialakításán és a légbeömlők előtti szárnyak (barge board) elhelyezésén, valamint egy apró változtatáson a felső levegőnyílás alatt más módosítás nem fedezhető fel rajta. Ráadásul ez mind cserélhető alkatrész.

Franz Tost technikai igazgató szerint is különbözőek a gépek, de azt nem részletezte konkrétan, miben térnek el. (Képek az f1.gpupdate.net-en és az autosport.com-on.)

Kiskapun próbálkoznak

Azonosságuk miatt gondba is kerülhet a Toro Rosso, a Williams és a Spyker szerint ugyanis az F1-et meghatározó Concorde-szerződésbe ütközik, hogy a csapat egy másik istálló gépét használja. Bergerék ezt tagadják, ugyanis ők nem egy másik csapattól, azaz az RBR-tól veszik a kasztnit, ami szabálytalan lenne, hanem egy külső cégtől. Beszállítótól bármit lehet vásárolni, ezért a két Red Bull-os gárda létrehozott egy vállalatot, ami megtervezte mindekettejük autóját, és ők attól vásárolják meg azokat.

Per lesz belőle

A két rivális szerint viszont a kiskapu is a Concorde-ellenes, ezért biztosan perre mennek: céljük, hogy az STR ne kaphasson vb-pontokat, és ne részesedhessen az F1 bevételeiből. Megfenyegették továbbá a Super Agurit is, ami a Hondát másolná.

Berger állítja, aprólékosan megvizsgálták a szabályokat, nem vétenek ellene. Jelenlegi állás szerint talán a Red Bull-os gárdáknak adna igazat a bíróság.