Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Toro Rosso-Ferrari a McLaren-hasonmás Red Bull másolata

2007.02.14. 16:58
Ugyanazt a kasztnit használja a Red Bull Racing és a Scuderia Toro Rosso, ezért két rivális gárda utóbbit bepereli. A kedden bemutatott STR02-es valójában csak abban különbözik a testvércsapat RBR gépétől, hogy Ferrari motor hajtja, nem pedig Renault. A Toro Rosso főnökei tagadják az azonosságot.

Barcelonában mutatta be kedd délután 2007-es Forma-1-es autóját a Scuderia Toro Rosso: az STR02 első ránézésre ugyanolyan, mint a testvércsapat Red Bull Racing új gépe, az RB3-as, ami a McLarenre hasonlít.

Newey1 és Newey2

Mindhárom kocsit Adrian Newey, a McLaren ex, a Red Bull jelenlegi tervezője készítette, a Toro Rosso-főnök Gerhard Berger állítja, sok különbség van az energiaital-gyártó szponzor csapatainak autói között.

"Semmiképp nem ugyanaz a kettő, ez szemmel látható. Nem csak a motorja, sok más is különböző rajta" - nyilatkozta Berger a Reuters hírügynökségnek.

A motorjuk tényleg más

Az RB3-ast Renault, az STR02-t Ferrari motor hajtja, de ez kívülről nem látszik, a fényezésbeli eltérések pedig nem számítanak. Az oldalsó légterelők kialakításán és a légbeömlők előtti szárnyak (barge board) elhelyezésén, valamint egy apró változtatáson a felső levegőnyílás alatt más módosítás nem fedezhető fel rajta. Ráadásul ez mind cserélhető alkatrész.

Franz Tost technikai igazgató szerint is különbözőek a gépek, de azt nem részletezte konkrétan, miben térnek el. (Képek az f1.gpupdate.net-en és az autosport.com-on.)

Kiskapun próbálkoznak

Azonosságuk miatt gondba is kerülhet a Toro Rosso, a Williams és a Spyker szerint ugyanis az F1-et meghatározó Concorde-szerződésbe ütközik, hogy a csapat egy másik istálló gépét használja. Bergerék ezt tagadják, ugyanis ők nem egy másik csapattól, azaz az RBR-tól veszik a kasztnit, ami szabálytalan lenne, hanem egy külső cégtől. Beszállítótól bármit lehet vásárolni, ezért a két Red Bull-os gárda létrehozott egy vállalatot, ami megtervezte mindekettejük autóját, és ők attól vásárolják meg azokat.

Per lesz belőle

A két rivális szerint viszont a kiskapu is a Concorde-ellenes, ezért biztosan perre mennek: céljük, hogy az STR ne kaphasson vb-pontokat, és ne részesedhessen az F1 bevételeiből. Megfenyegették továbbá a Super Agurit is, ami a Hondát másolná.

Berger állítja, aprólékosan megvizsgálták a szabályokat, nem vétenek ellene. Jelenlegi állás szerint talán a Red Bull-os gárdáknak adna igazat a bíróság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?