Alonso: Ha hetedik leszek is, jobb versenyzővé válok idén

2007.02.23. 11:59
Fernando Alonsónak elege lett a Renault-ból, távozott, de megtanult vb-t nyerni és nyomás nélkül vezetni. A Daily Mail interjúja.

Elárulta Fernando Alonso, miért hagyta ott a Renault istállót, annak ellenére, hogy az utóbbi két évben két világbajnokságot nyert a gárdával. A csapat igen sikeres volt, nyert két konstruktőr-vb-t is, igaz a McLaren-Mercedes már 2005 decemberében, a spanyol első vb-je után bejelentette, 2007-től övé a versenyző.

Megöregedett 25 évesen

"Kezdtem belefáradni a Renault-ba, láttam mindent, ismertem ott mindenkit, elértem mindent, kétszer. Tudtam, hogy működik a kocsi és hogyan zajllik a munka. Minden nap ugyanazt tettem, újra és újra, mintha minden este ugyanazt a paellát ettem volna. Öregnek éreztem magam huszonöt évesen, újra fiatal akartam lenni" - mondta a Daily Mail című angol lapnak adott interjújában.

Az új MP4-22-es bemutatóján elárulta, gyerekkorában a McLaren volt a kedvence, és arról álmodott, egyszer majd náluk vezet. "Mindig is azt terveztem, hogy csapatot váltok, attól függetlenül, hogy milyen jól ment a Renault-nál, azt meg főleg, hogy erre a csapatra váltok."

Kockáztatott a McLarennel

Alonso lépése kockázatos volt, hiszen 2005 végén nem tudhatta, milyen lesz a 2007-es McLaren. Döntése, egyelőre úgy tűnik, bejött, a teszteken jól szerepel az autó.


A kétszeres világbajnok Alonso boldog új csapatánál (fotó: AFP)

"A McLarennél új munkám van új emberekkel, új kocsival, és szerencsés vagyok, mert egy jó csapattól egy másik jó csapathoz igazoltam. Már 2005-ben döntöttem, váltok, amikor fogalmam sem volt, milyen lesz a 2007-es McLaren."

Két hete, a tesztidény felénél arról beszélt, még nem elégedett a géppel, de mindenképp világbajnokságot akar nyerni vele. Azóta úgy gondolja, ha esetleg nem ér el semmit, akkor is jobb pilótának fogja tartani magát.

Mindenképp jobb lesz

"Az év végén akkor is jobb leszek, ha csak hetedikként végzek a pontversenyben. Magabiztosabb vagyok, mint korábban és boldog az életben. Huszonhárom évesen frusztrált, hogy mindenki arra várt, mikor leszek világbajnok. Úgy éreztem, bizonyítanom kell. Két vb-vel a zsebemben nem tartozom senkinek semmivel, és ez felszabadulttá tesz. Ráadásul jobban ki tudok kapcsolni a futamok között, mint eddig, és már azzal is tisztában vagyok, mi kell egy vb-címhez. Mindez jobb versenyzővé tesz."

Esélyét az elsőségre növeli, hogy ebben az évben már nem érzi akkora nyomás alatt magát, csökkenti, hogy az eddiginél is jobban le akarják győzni az ellenfelek. "Ha a csúcson vagy, mindenki téged akar megverni. Nem hibázhatsz, nem lehet egy rossz mozdulatod sem, de már tudom kezelni ezt a helyzetet."