Hamilton: A magyar konyhát kedvelem és a Hungaroringet

2007.03.02. 17:08
Már újonc-szezonjában F1-es futamgyőzelemben reménykedik Lewis Hamilton, a Vodafone McLaren Mercedes pilótája. Az angol versenyző három óra alatt tervezi megtanulni a melbourne-i pályát, megpróbál minél többet ellesni csapattársától, és állítja, az idei Ferrari nem jobb a McLarennél. Az Indexnek az MP4-22-es kocsi bemutatóján, az autosport.com a csütörtökön véget ért tesztidény helyszínén, Bahreinben beszélgetett a huszonegy éves tehetséggel. Interjú.

Véget ért a tesztidény, el tudták végezni, amit terveztek?

A tesztelés nagyon jól ment, az autó, a motor kipróbálása, bejáratása, felkészítése, mind jól sikerült. Gyorsak vagyunk, a Ferrari is, de mi talán még gyorsabbak.

Sokan azt mondják, a Ferrari mindenki előtt jár egy lépéssel.

Nem értek teljesen egyet ezzel. Néhány helyszínen mi voltunk elöl, Bahreinben ők. Biztosan más a programjuk, nem tudjuk például, mennyi benzinnel futnak, ők nem tudják, mi mennyivel körözünk, tehát nehéz megmondani, ki a gyorsabb. De azt valószínűnek tartom, hogy a Ferrari és a McLaren a két vb-esélyes.

Bízik benne, hogy az autó képes nagy eredményekre?

Az idei gép mindenképp jobb, mint a tavalyi, a motorja szintén. Meg kell viszont várnunk az első versenyt, hogy biztosat tudjunk. Bizonyos persze, hogy jó helyzetben vagyunk. Senki nem játszotta ki eddig a kártyáit, nekünk is fejlesztenünk kell, amennyit csak lehet.

Mire számít bemutatkozó évében?

Tanulni szeretnék, a csapattól és Fernandótól is. Nagy lehetőséget kaptam, szeretném kihasználni. A lényeg persze a győzelem, szeretnék egyszer nyerni vagy a dobogóra kerülni. A legfontosabb persze, hogy ne siettessem a dolgokat, lépésről lépésre kell haladnom.


Lewis Hamilton

Ismeri a melbourne-i pályát?

Ausztráliában még sosem versenyeztem, nem ismerem, de nem lesz gond, háromórányi szabadedzés alatt be tudom gyakorolni.

A Hungaroringen viszont már járt, GP2-es futamon, tavaly második lett, az utolsó helyről rajtolva. Gondolom, tetszett.

Nehéz a Hungaroring, hepehupás, meg kell nagyon jegyezni, hol vannak rajta a kis bukkanók. Lehet előzni, ezt tavaly Fernando és én bizonyítottuk, fantasztikus versenyek voltak az esőben. Remélem azért, idén száraz lesz. De különben nem csak a pálya tetszik, az egész környék. Kitűnő például a konyhájuk. Nagyon válogatós vagyok, ha evésről van szó, ha meg külföldre kerülök, végképp. Magyarországon viszont minden ízlett, bár az ételek nevét nem sikerült megjegyeznem, csak hogy finom volt.

Kedvenc pályája van?

A karakteres köröket kedvelem, főleg az idősebbek ilyenek, mint a Hungaroring, a Nürburgring, Spa vagy Monaco. Ezek már a történelem részei. Ha egyet kellene választanom, Monacóra szavaznék, míg az újabbak közül az isztambuli tetszik.

Érték eddig meglepetések a Forma-1-ben?

Meglepett, hogy a Vodafone McLarennél mennyi ember dolgozik éjjel-nappal azért, hogy az autó jobb legyen. Ha visszamegyek a gyárba, fontosnak tartom elismerni a munkájukat, és ezt ki is nyilvánítani.

Ausztrália túl hamar vagy túl későn jön?

Még sosem jártam ott, a Forma-1-es bemutatkozásom lesz az első alkalom. Alig várom már!