Lewis Hamilton világbajnok lesz

2007.03.22. 11:08
Tíz éve egyengeti a McLaren istálló Lewis Hamilton karrierjét, kapcsolatuk vasárnap elérte eddigi csúcspontját: a huszonkét éves pilóta első Forma-1-es versenyén harmadik lett az angol csapat kocsijában.

"Ő a legjobb dolog a Forma-1-ben, mióta követem a sorozatot" - dicsérte a harmadikként befutó újonc Lewis Hamilton az Ausztrál Nagydíj után Sir Sterling Moss, az egykori klasszis. Szavainak súlya akkor derül ki igazán, ha tudjuk, 1951, az F1 második idényében már indult nagydíjon, és azóta is figyelmmel követi a szériát.

Simán tartotta Alonsót

A huszonkét éves pilóta ráadásul a rajtnál kívülről előzte meg kétszeres világbajnok csapattársát, Fernando Alonsót és a futam kétharmadában előtte is haladt, simán maga mögött tartotta. A spanyol csak a második tankolásokkor tudott eléje kerülni, amikor utána ment ki, de eléje jött vissza a depóból.

Az angol legenda, Moss elfogult lehet, hiszen honfitársáról beszélt, a volt háromszoros világbajnok osztrák Niki Laudára viszont ezt biztosan nem lehet ráfogni. Ő a német Bild bulvárlapnak azt mondta: "Hamilton minden idők legjobb újonca, sosem láttam még hozzá foghatót."


Hamilton a melbourne-i dobogón (fotó: AFP)

A mclarenes bemutatkozása a legsikeresebb volt Jacques Villeneuve 1997-es premierje óta, amikor a kanadai ugyancsak az Ausztrál Nagydíjon másodikként ért célba.

"Nálad fogok versenyezni"

Sikere nem véletlen, édesapjával, Anthony Hamiltonnal tizenhárom évet dolgoztak azon, hogy eddig eljussanak. A papa a dobogó után nem is fiát, inkább az őt felfedező Ron Dennist méltatta.

"Minden elismerésem Roné. Hogy a pokolba tudott kiszúrni egy tizenhárom éves kölyköt, és azt mondani, látok benned valamit. Én láttam, mert én vagyok az apja, na de Ron hogyan láthatta? Jó szeme van a pasinak, ugye?"

A McLaren-főnök tíz éve, egy díjátadón szúrta ki a tehetséget, amikor a fiú odament hozzá, majd így szólt: "Egy napon a te csapatodban fogok versenyezni."

Az első fekete

A McLaren azóta egyengette Hamilton karrierjét, aki az F1-be érve már bőrszíne miatt is a szokásosnál nagyobb figyelmet kapott a médiától: ő a sorozat első fekete versenyzője.

Martin Whitmarsh McLaren-igazgató ki is emelte, milyen címlapok jelentek volna meg, ha a srác hibázik, a harmadik hellyel épp az ellenkezője történt. A világ talán legelismertebb szaklapja, az Autosport címlapjára nem az ausztrál győztes Kimi Raikkönent, hanem az ünneplő Hamiltont tette.

"Az egész futamon elképesztő nyomás alatt volt, de ezt észre sem lehetett venni, fantasztikus munkát végzett. Mindenkinek tudnia kell, hogy egy fenomenális karrier elején vagyunk. Világbajnok lesz, ez csak idő kérdése" - nyilatkozta az újságnak Whitmarsh.