Büntetéssel rajtolhat Malajziában Kimi Raikkönen

2007.03.27. 11:11
Tíz rajthelyes büntetést kockáztat a jövő heti Malajziai GP előtt Kimi Raikkönen, mert Ferrarijának motorja nem működött tökéletesen az előző futam hajrájában. Ha cserélni kell, a versenyzőt a rajtnál visszasorolják.

Motort cserélhetnek Kimi Raikkönen autójában a jövő hétvégi Malajziai Nagydíj előtt, ha végleg bebizonyosodik, az erőmű nem bírná ki a versenytávot. Ebben az esetben tíz rajthellyel visszasorolják a finn pilótát.

A Ferrari mérnökei az idénynyitó ausztrál futamon a győzelem felé haladó autónál hibát vettek észre, lassították versenyzőjüket, aki ennek ellenére simán nyert.

"Apró vízszivárgást láttunk, emiatt esett a nyomás. Természetesen aggódtunk a víz hőmérséklete miatt, ezért kértük, legyen óvatosabb" - nyilatkozta az autosport.com-nak Gilles Simon, Ferrari-mérnök.


Raikkönen már Malajziában tesztel (fotó: AFP)

A szabályok szerint két futamonként lehet motort cserélni, azaz Raikkönennek Sepangban még a Melbourne-ben használttal kellene indulnia. A várható hőség és a megterhelő pálya miatt viszont könnyen elképzelhető, nem kockáztathatnak meg egy esetleges kiesést, és inkább még a rajt előtt váltanak. Ha ezt teszik, a vb-t vezető klasszist a szombati időmérőn elért eredményéhez képest tíz hellyel hátrébb sorolják.

"A helyszínen döntjük el, mit tegyünk, miután alaposan megvizsgáltunk mindent" - közölte a Ferrari szóvivője.

Ausztráliában a kvalifikáción a másik Ferrari, Felipe Massa gépe robbant le váltóhiba miatt, nála a start előtt nem sokkal határoztak a motorcsere mellett. A nagydíj után Jean Todt csapatfőnök elmondta, nem elégedettek az F2007-es autó megbízhatóságával, még fejleszteniük kell.