Massa nyert, hármas holtverseny a pontverseny élén

2007.04.15. 13:16
A ferraris Felipe Massa nyerte a vasárnapi Bahreini GP-t: kvázi végig vezetett, csak a második Lewis Hamilton tudott a közelében maradni, alig két és fél másodperccel mögötte futott be másodikként. Kimi Raikkönen lett a harmadik, az ötödik Alonsót Nick Heidfeld is megelőzte. A világbajnokságot hárman vezetik: Alonso, Raikkönen, Hamilton, mindnek huszonkét pontja van.

Magabiztosan nyerte Felipe Massa a Bahreini Nagydíjat az újonc Lewis Hamilton és csapattársa, Kimi Raikkönen előtt. A kétszeres világbajnok Fernando Alonso csak ötödik lett.

A brazil ferraris az első helyről tökéletesen rajtolt el, és később is csak körökre, a tankolások miatt veszítette el a legjobb pozíciót. Mindössze Hamilton tudta vele tartani a lépést, de az első tankolások után ő is tíz másodperces hátrányba került a különböző boxtaktikák miatt.

A vb. állása három GP után
1. Fernando Alonso 22 p
2. Kimi Raikkönen 22 p
3. Lewis Hamilton 22 p
4. Felipe Massa 17 p
5. Nick Heidfeld 15 p
6. Giancarlo Fisichella 8 p
7. Jarno Trulli 4 p
8. Robert Kubica 3 p
9. Nico Rosberg 2 p
10. Heikki Kovalainen 1 p
11. Ralf Schumacher 1 p

Mögöttük a harmadikként forduló Fernando Alonso a kerékcserékig tartotta Kimi Raikkönent a negyedik helyen, de a finn akkor eléje jött vissza a boxból. A mclarenest nem sokkal később Nick Heidfeld a pályán, kívülről előzte meg.

A hajrában Hamilton felgyorsult, megközelítette Massát, és mindössze szűk 2,5 másodperccel futott be később.

Felipe Massa idei első, karrierje harmadik GP-jét nyerte, Hamilton három futamából harmadszor állt a dobogóra. Ez korábban még senkinek nem sikerült a Forma-1-ben.

Az újonc pilóta a világbajnokságban is az élen van, annyi pontja van, mint Kimi Raikkönennek és Fernando Alonsónak. Hármuk között a 2007-es nagydíjgyőzelmek és a második helyek rangsorolnak, így hivatalosan Alonso, Raikkönen, Hamilton a sorrend.

A világbajnokság következő versenyét május 13-án, Barcelonában rendezik.

A dobogósok nyilatkozatai

Felipe Massa: "Remek hétvége volt, az eddigi futamokon valami hiányzott nekem a sikerhez, ezúttal viszont minden összejött. Jól indultam, utána is tökéletesen folytatódott a futam. A sajtóban a héten sokan kritizáltak a malajziai hibáim miatt, ezúttal más okokból beszélhetnek rólam. nagyon örülök, a vb szoros, hárman az élen, és én sem vagyok messze. Az autók között sincs sok, a Ferrari és a McLaren közel vannak egymáshoz".

Lewis Hamilton: "Sajnos a rajtom nem lett olyan jó, mint az eddigi két futam, és Massa is tökéletesen indult. Megpróbáltam mindent kihozni az autóból, a csapat a taktikából, így kerülhettem a befutóra ismét közel a Ferrarihoz. Örülök a vb-helyezésemnek, de most már csak egy célom lehet, a második helynél följebb végezni. Öröm továbbá, hogy utolértük gyorsaságban a Ferrarit".

Kimi Raikkönen: "A rajtnál Alonso mögé ragadtam, ezt követően már nagyon nehéz volt visszahozni az elveszett időt. Az autó sem volt tökéletes, remélem, a következő teszteken rájövünk, miért nem."

A Bahreini GP körről körre

13.29: Felvezető kör: az élpilóták mind a lágyabb gumikeverékkel indulnak. Mindenki eljött a rajtrácsról.

Rajt: Massa tökéletesen jött el, Hamilton is jól, Alonso jobban, mint Raikkönen. A spanyol néhány kanyar után kívülről el is ment a finn mellett. Button és Speed is ütköztek - nem egymással -, feladták a futamot. Autóik a pálya közepén, biztonsági kocsi a pályán.

4. kör: újraindult a mezőny, Massa, Hamilton, Alonso, Raikkönen a sorrend, az angol picit kinézett a célegyenes végén, de nem tudott előzni.

5: Heidfeld, Kubica, Fisichella, Webber az 5-8. helyen, de jócskán lemaradva. Raikkönen volt a leggyorsabb az előző körben, a vezető négyes teljesen együtt.

6: Hamilton tartja a lépést Massával, Alonso picit lemaradt, Raikkönen rá is futott, de egy balkanyarban lesodródott az ívről.

A Bahreini GP végeredménye
1. Massa Ferrari (B) 1h33:27.515
2. Hamilton McLaren (B) + 2.360
3. Raikkonen Ferrari (B) + 10.839
4. Heidfeld BMW Sauber (B) + 13.831
5. Alonso McLaren (B) + 14.426
6. Kubica BMW Sauber (B) + 45.529
7. Trulli Toyota (B) + 1:21.371
8. Fisichella Renault (B) + 1:21.701
9. Kovalainen Renault (B) + 1:29.411
10. Rosberg Williams (B) + 1:29.916
11. Wurz Williams (B) + 1 kör
12. R.Schumacher Toyota (B) + 1 kör
13. Barrichello Honda (B) + 1 kör
14. Albers Spyker-Ferrari (B) + 2 kör
15. Sutil Spyker-Ferrari (B) + 4 kör

8: Massa és Hamilton mintegy két másodperccel megléptek az Alonso-Raikkönen duótól.

10: Massa és Hamilton még mindig egy másodpercen belül, Alonsoék viszont néggyel Massa mögött.

11: Massa és Hamilton már fél célegyenest adtak a sztároknak. Alonso nem elég gyors, Raikkönen minden körben elront legalább egy kanyart.

12: Massa-Hamilton szűk másodpercen belül, Alonso hattal lemaradva. Raikkönen mögött csak bő egy másodpercre van Heidfeld.

13: Massa előnye először lépett egy mp. fölé, 42 ezreddel. Raikkönen mintha letolná Alonsót, de előzéssel egyelőre nem tud próbálkozni. Heidfeld kezdi befogni őket.

17: Hamilton nem szakad le, legutóbb 1,1 másodperccel vezetett Massa. Alonsóék kezdenek eltűnni mögülük.

19: Hamilton cserél először kereket a menők közül. Rosberg előzte kívülről Kovalainent, de mindketten a pályán kívülre sodródtak, így a német-finn a bukótérben ment el mellette.

20: Massa 31 mp. előnnyel ment kerékcserére, kevesebb benzint is kapott, mint Hamilton, simán visszajött elé. Alonso vezet, majd Raikkönen, Heidfeld, Kubica, Massa, Hamilton jön.

21: Alonso tankolt, Raikkönen még nem.

22: Raikkönen és Heidfeld egyszerre mentek benzinért, a Ferrari keveset tankolt, így visszahozták a finnt a spanyol elé. Massa, Hamilton, Raikkönen, Alonso a sorrend.

25: Raikkönen otthagyta Alonsót, akit már Heidfeld is támad a negyedik helyért.


Klikk!

26: Heidfeld, Davidson, Kubica, Fisichella az 5-8. helyen, Davidson még nem tankolt.

27: Coulthard a 21. helyről rajtolt, de már kilencedik, miután megelőzte csapattársát, Mark Webbert. Sőt, mivel Davidson kiállt tankolni egy körrel később, már pontszerző. Hamarosan a hetedik Fisichellát támadja.

30: Coulthard simán megelőzte Fisichellát is.

31: Heidfeld remek manőverrel, kívülről ment el Alonso mellett.

32: Massa már kilenc másodperccel vezet Hamilton előtt.

34: Szato autója elfüstölt a célegyenesben.

35: Massa, Hamilton, Raikkönen, Heidfeld, Alonso, Kubica, Coulthard, Webber a pontszerző helyeken.

37: Coulthard kocsija lerobbant, 21. helyről indulva jött föl hetediknek, de fel kellett adnia.

38: Raikkönen lassan befpgja Hamiltont.

39: Mark Webber hátsó szárnyának egy része darabokra tört a célegyenes végén, többen átmentek rajta.

40: Massa ment elsőként benzinért másodszor is az élmezőnyből.

41: Raikkönen is tankolt újra, a Ferrarik egyelőre a McLarenek mögött. Mivel Heidfeld is kereket cserélt, az ezüst kocsik az élen, Hamilton vezet. Az angol kapta legutóbb a legtöbb benzint, elméletileg neki kell legtovább kint maradnia.

43: Alonso vett föl benzint, de csak Heidfeld mögé tudott visszajönni.

44: Hamilton is letudta a második boxkiállást, Massához nem került közelebb, de Raikkönen mögötte maradt, de csak egy bő másodperccel lemaradva.

47: Tíz körrel a vége előtt Massa győzelme kvázi biztos, Hamilton második helye közel sem, Raikkönen támadni fog. Heidfeldre elkezdett feljönni Alonso.

48: Úgy tűnik, Raikkönen visszaesik a keményebb gumikon, Hamilton viszont gyorsul, jön föl Massára. Viszont csak tizedeket hoz, kizárt, hogy utolérje.

51: Hamilton csak négy másodpercre van Massától, látszólag még bízik az utolérésében.

55: Két körrel a vége előtt 3,5 másodperc Massa előnye.

57., utolsó kör: Massa nyert, Hamilton három másodperccel lemaradva lett második. Raikkönen harmadik, Heidfeld negyedik, Alonso ötödik. A pontversenyben hármas holtverseny az élen: Alonso, Raikkönen, Hamilton a hivatalos sorrend, de mindannyiuknak 22 pontja van.