Dennis: nem lesz újabb Prost-Senna harc a McLarennél

2007.06.20. 11:25
Kézben tartja a helyzetet, így nem fog megismétlődni a McLarennél a nyolcvanas évek Senna-Prost párharca: Lewis Hamilton és Fernando Alonso kedvelik egymást, és nem fognak gyűlölködni azért, mert nagyjából ugyanolyan gyorsak.

Nem ismétlődhet meg a Alain Prost-Ayrton Senna párharc Lewis Hamilton és Fernando Alonso között, állítja a McLaren-Mercedes csapatfőnöke, Ron Dennis.

A menedzser szűk húsz éve szerződtette az akkor kétszeres világbajnok francia mellé a feltörekvő brazilt, de pilótái kapcsolata hamar megromlott, mert egyikük sem fogadta el, hogy második legyen. Az istálló 1988-ban egy kivételével az összes futamot megnyerte, egy évvel később is simán megszerezték a vb-címeket.


Indianapolis: Hamilton vezet Alonso előtt (fotó: AFP)

Hamilton és Alonso idén kerültek össze, az újoncot másodiknak szánták, de eddig ugyanannyiszor nyert, mint a kétszeres bajnok, és tíz ponttal vezeti előtte a világbajnokságot. Alonso nyilatkozatai egyre nehezebben magyarázhatóak és már nem csak a sajtó, de Martin Whitmarsh McLaren-igazgató és Norbert Haug Mercedes-sportigazgató is úgy gondolja, később akár gondot is okozhat a kiélezett küzdelem.

Dennis viszont nem aggódik. "A vicces az, hogy tényleg kedvelik egymást. Olyan bírlak, csak ne lennél ennyire gyors kapcsolatban vannak."

Alain Prost konkrétan megmondta, valamelyiküket másodikká kellene minősíteni, vagy a helyzet elfajul, és annak az istálló látja kárát. Az ő történetük Sennával hasonlóan indult, Prost támogatta Dennis ötletét, hogy leigazolja Sennát, és az első három-négy hónapban semmi bajuk nem is volt egymással, jól kijöttek.

"Kézben tartom a szituációt. Nagyszerű elsőnek és másodiknak lenni, vezetni mindkét világbajnokságot, de a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat" - nyilatkozta Dennis az autosport.com-nak.

Prost és Senna viszonya 1988 közepén kezdett megromlani, amikor a világbajnokság egyre szorosabbá vált, és egyre többször kerültek szoros manőverekbe.

Emlékezetes volt a hungaroringi csatájuk, amikor Prost előzését visszaelőzés követte, és Senna nyert.

Jóval neccesebb volt a portugáliai, amikor újra Prost próbálkozott, a végén sikerrel, de nem sokon múlt, hogy ne kenődjenek mindketten a boxutca falára.

A McLarennél Alonso Kanadai GP előtti nyilatkozata indította el a harcot, amikor azt mondta, a csapatnál kivételeznek Hamiltonnal. Később az amerikai futmaon, amikor saját erejéből nem tudta megelőzni az angolt, azt akarta, utasítsák társát, engedje őt el, ám ezt a McLaren-vezetők megtagadták.

"Mindketten nyerni akarnak, de az is fontos nekik, hogyan teszik - mondta Dennis, bár Alonso Indianapolisi reakciója nem ezt mutatja. - Az én feladatom biztosítani, hogy semmi olyan ne történjen a csapaton belül, amiből bármelyikük is azt feltételezhetné, valamiben nem egyenlőek."