Hamilton első ellenszegülése

2007.08.05. 10:42
A konstruktőrök között huszonhét ponttal vezető McLaren-Mercedes a vasárnapi Forma-1-es Magyar Nagydíjon nem kaphat pontot, mert az időmérőn meg nem engedett eszközökkel segítették a címvédő Fernando Alonsót. Az angol csapatnál az angol pilóta, Hamilton kevesebb segítséget kap, mint a spanyol. Igaz Alonsónak nagy árat kellett fizetnie: a szívatásért öthelyes büntetést kapott. Hamilton megtanult nemet mondani.

Valószínűleg soha nem fog pontosan kiderülni, mi történt a McLaren-Mercedes boxában a huszonkettedik Magyar Nagydíj időmérő edzésén, egyre nagyobb viszont a gyanú, hogy a csapatfőnök, Ron Dennis nem mondott igazat a botrány után összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón.

Dennis ferdít

Dennis ugyanis úgy érvelt, hogy az egész problémát Lewis Hamilton váltotta ki azzal, hogy megelőzte az edzés harmadik szakaszában a címvédő Fernando Alonsót, és ezzel összezavarta az egész csapatot, az előre megálmodott taktikát.

Majd hozzátette, csapathiba történt, Alonsónak nem a neki haladást engedélyező táblára kellett volna figyelnie, hanem mérnökének utasítására, mikor mehet ki a pályára a kerekek lecserélése után. A "nyalókás" szerelő állítólag túl hamar emelte fel a táblát. Eközben ragadt bent mögötte több mint tíz másodpercig Hamilton, akinek újabb gyors kört így már nem sikerült megtennie. Ugyan mindig gyorsabb volt Alonsónál, végül meg kellett elégednie a második hellyel, mert Alonso végül nagyot repesztett.

A versenybíróság ötórás tárgyalás úgy döntött, Alonso magyarázatát nem fogadja el, öthelyes büntetést kapva - eddig ezt a büntetési formát nem ismertük - a hatodik helyre sorolja vissza, a McLaren pedig nem szerezhet pontokat Mogyoródon. Az angol istálló bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, végül azonban elfogadta a határozatot.

"Elfogadjuk a döntést. Nem könnyű két olyan fantasztikus versenyző között fenntartani az összhangot, mint amilyen Fernando és Lewis. Az időmérő edzés annyira kiélezett volt, hogy néhány pillanatra a csapattagok sem tudták, mit is kellene csinálni. Ugyanakkor nem értünk egyet a döntéssel, hiszen csak azért tartottuk bent Fernandót a boxban, mert további négy autó még a pályán volt, és tiszta utat akartunk neki adni" - áll a wokingi istálló hivatalos közleményében.

Már a húsz másodperc kiállás is büntetendő

A versenybíróság már azt is kifogásolta, a spanyolnak miért kellett húsz másodpercet a boxban töltenie, amikor ha azonnal visszaáll, akkor sem ütközik forgalomba, hiszen még két autó volt rajta kívül a pályán.

A kérdésre, hogy miért várakozott ezenfelül még tíz másodpercet, Alonso úgy felelt, hogy arról érdeklődött csapatától, hogy biztosan a jó gumikat tették-e fel. Erről többször meg akart győződni, ezért nem tette sebességbe az autóját.

A testület ezt az érvelést is inkább nevetségesnek, mint valóságosnak tartotta, hiszen a húsz másodperc alatt bőven lett volna ideje erről beszélni. (Alonso erre azt mondta, a húsz másodperc alatt ő a visszaszámlálást hallotta a fülében.)

Monacóban már megvoltak az első jelek

Összességében az összeesküvés továbbra is él, miszerint - a monacói futamon tapasztaltak után is - inkább Alonsót favorizálják, és ennek oka talán az lehet, hogy a csapatvezetés nem igazán bízik abban, hogy Hamilton újoncként képes a végső sikerre, mert nem megfelelő a rutinja.

Hamilton nagyon sokat sejtető elutasítást tett egyébként az edzés harmadik szakaszában, amikor nemet mondott Ron Dennisnek. A főnök azt szerette volna, ha maga elé engedi Alonsót - mindig a másodikat híják ki a boxba először -, akinek így nagyobb esélye lett volna arra, hogy könnyítsen autóján, mert több benzint tudott volna elfogyasztani.

Az első nem mindig szebb a többinél

"Ez volt az első eset, amikor nemet mondtam" - rögzítette Hamilton, és vélhetően neki is elege volt már abból, hogy összetettbeli vezető helye ellenére általában a spanyol kap több segítséget.

Kiszivárgott beszélgetés

A News of the World angol bulvárlap úgy tudja, hogy Hamilton és Dennis között a következő párbeszéd zajlott le.
- Eszetekbe ne jusson, még egyszer így kibaszni velem, mint most - ordította Hamilton.
- Eszedbe ne jusson még egyszer ebben a kurva életben így beszélni velem, mint most - ordította válaszként Dennis.
A tiszta ideg Hamilton ezek után elküldte a fenébe Dennist.

Alonso az edzés leintése után felhőtlenül örült a sikerének, az autójára állva ünnepeltette magát, nem zavarta, hogy sportszerűtlen körülmények között szerezte meg az első helyet, ami sokat elárul erkölcseiről, felfogásáról.

Így azonban nehéz helyzetbe került, mert a hatodik helyről kell rajtolnia, ráadásként előtte olyan pilóták vannak, akiket nem könnyű megelőzni, kivált a Hungaroringen, amelyik maximum két pontján lehet előzni.

Az olasz Giancarlo Fisichella a japán Jamamotót akadályozta az edzésen, ő a tizenharmadik helyről rajtolhat a nyolcadik helyett.