Idióta pilótája miatt bukott meg a McLaren

2007.09.14. 17:15
Tizennégy oldalon át fejti ki az FIA indoklása, miért büntette meg a McLarent a kémügyben. Az angol csapat két pilótája tudott róla, főmérnöküknél a Ferrari titkai vannak, és a szakember meg is osztotta velük azokat.

Nyilvánosságra hozta az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség), milyen indokok alapján büntette csütörtökön a Motorsport Világtanács (MV) a McLarent kémügybeli szerepe miatt. A 14 oldalas dokumentum részletesen taglalja a ferraris Nigel Stepney és a mclarenes Mike Coughlan kapcsolatát. Az angolok főmérnöke és tesztpilótája, Pedro de la Rosa közötti e-mailekből, sms-ekből idéz, illetve Pedro de la Rosa és Fernando Alonso üzeneteit is tartalmazza.

Megállapítja, a Ferraritól márciusban került nagyobb mennyiségű, nem csak bizalmas, de titkos információ a Mclarenhez, és a két szakember hónapokon át tartotta a kapcsolatot. Március 11. és július 3. között 288 sms és 35 telefonhívás volt a felek között.

De la Rosától többek között ezt az e-mail-t idézi: "Hello, Mike, mit tudsz a piros kocsi súlyelosztásáról? Fontos lenne, hogy ki tudjuk próbálni a szimulátoron. Előre is köszi. Ja, holnap én vagyok a szimulátorban".

A tartalék versenyző a szintén spanyol Alonsóval is kommunikált, például a Ferrari beállításairól. "Meglep a súlyelosztás, nem tudom, megbízható-e az infó, de mindenképp oda kell rá figyelnünk" - írta mailben Alonso.

De la Rosa válasza: "Minden Ferrari-információ nagyon megbízható, Nigel Stepney-től, a volt főszerelőjüktől jön, aki most nem tudom, milyen posztot tölt be náluk. Ő mondta meg Ausztráliában nekünk, hogy Kimi (Raikkönen) a 18. körben fog tankolni. Nagyon jóban van Mike Coughlannel, a főmérnökünkkel".

A McLaren 100 millió dolláros pénzbírságot kapott, és kizárták a 2007-es Forma-1-es konstruktőr-világbajnokságból. Továbbá a 2008-as szezon előtt be kell mutatnia autóját az FIA-nek, és bizonyítania, nem használta föl a Ferrari szellemi termékeit.

Ron Dennis McLaren-főnök azt mondta, nem tudja elfogadni az ítéletet, a Ferrari közölte, elégedett, főleg, mert kiderült az igazság, míg az ügybe belekeveredett Renault-menedzser Flavio Briatore szerint szigorú, de igazságos döntést hozott a Világtanács.

Az ítélet ellen fellebbezni lehet, a McLaren a hétvégén dönti el, él-e jogával.

Az FIA szerint a McLaren vétkessége egyértelmű, mert:

- "Coughlannek több információja volt mint előszor kiderült, és rendszeresen értesült hírekről hosszabb időn keresztül."

- "Az információkat megosztotta a csapattal, de la Rosával, Alonsóval."

- "De la Rosa kért és kapott titkos Ferrari-adatokat olyan forrásból, amiről tudta, illegális, ennek ellenére saját céljára akarta felhasználni őket."

- "A McLaren tagjai több információt fel akartak használni, hogy nem tették, leginkább technikai indok miatt volt". (Nem tűnt jó megoldásnak.)

- "Coughlan a McLarennél betöltött posztjából fakadóan a titkos Ferrari-infókkal saját teljesítményét is javíthatta."