A McLarennek nem kell a mogyoródi 15 pont

2007.09.18. 14:43
Nem fellebbez hungaroringi pontjainak megszerzéséért a McLaren. A 15 egységgel csökkenhetett volna a csapat kémperben kapott pénzbírsága, visszakozásuk a kémügy lezárását jelentheti.

Nem küzd tovább a Hungaroringen megvont 15 pontjáért a McLaren: az FIA kedden közölte, az istálló értesítette a szervezetet, visszavonja fellebbezését.

A Magyar Nagydíj időmérője után a versenyellenőrök megbüntették a csapatot és öt hellyel hátrébb sorolták a rajtfelállásban Fernando Alonsót, mert a spanyol pilóta a depóban akadályozta Lewis Hamiltont, aki így nem tudott még egy gyors kört futni.

A McLaren Alonso elmarasztalását elfogadta, az ítéletet, miszerint Mogyoródon nem szerezhetett konstruktőri pontokat, megtámadta.

Múlt csütörtökön viszont a kémperben kizárta a csapat-vb-ből az FIA a gárdát, így a fellebbezés visszavonása egyértelműnek tűnt. Nem volt az viszont, mert a plusz 15 ponttal az angoloknak esélyük lehetett volna a vb élén végezni, 100 millió dolláros büntetésük reális mértéke ugyanis attól függ, hányadikként végeztek volna a konstruktőrök között az Olasz GP-ig szerzett pontjaikkal.

A Ferrari Spában a hétvégén kettős győzelemmel 18 egységet kaszált, így nehezen elképzelhető, hogy az utolsó három futamon ne söpörjön be többet a McLaren levonáskor meglévő 166 plusz 15 pontjánál, azaz 181-nél. Az olaszok jelenleg 161-nél tartanak, még 54-et kaphatnak maximum.

Az olasz gazzetta.it szerint a hungaroringi fellebbezés visszavonása azt jelenti, a McLaren a kémügyben sem fog fellebbezni. Ron Dennis hétvégi nyilatkozata is ezt erősítik: "Mielőbb le akarjuk zárni az esetet, legfőképp a Forma-1 érdekében".

A McLaren-főnök azt javasolja a csapat részvényeseinek, fogadják el a 100 millió dolláros levonást és a kizárást, igaz a döntés napján kijelentette, elfogadhatatlannak tartja mindkettőt.

A keddi visszakozás egyértelműen a kémper lázárását is jelentené, ha a McLaren nem kapott volna pénzbüntetést. Az, hogy nem fellebbeznek a Hungaroring ellen, azt jelenti, pontvisszaadásban nem bíznak, viszont a pénzbírság csökkentésében még reménykedhetnének.

Nem mellékes persze az sem, ha a McLaren a kémbüntetést nem viszi a fellebbviteli bíróság elé, elismeri, vétkes az ügyben. Az angol gárdának csütörtökig kell jeleznie, kíván-e fellebbezni a Motorsport Világtanács múlt csütörtöki határozata ellen.