Jöhet az új kémper: McLaren vs. Renault

2007.09.19. 15:24
Várja az alapanyagot a következő kémügyhöz Max Mosley, a Nemzetközi Autós Szövetség elnöke: a McLaren-főnök Ron Dennis bepanaszolta a Renault, majd szakembereket küldött a franciák számítógépeinek átvizsgálására, mert azt sejti, egy volt alkalmazottja adatok vitt el tőle a riválishoz.

Újabb kémügy bontakozhat ki a közeljövőben, állítja a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley: a Mclaren a Renault-t vádolhatja információinak felhasználásával.

Előbb leintették őket

"A McLaren hivatalos és részletes jelentést ígért az esetről, még nem kaptuk meg, de ha megérkezik, elkezdjük a nyomozást" - nyilatkozta a BBC Radio 5-nak Mosley.

A sportvezető a Ferrari-McLaren-per múlt csütörtöki ítélethirdetése előtt egy nappal közölte, az angol istálló ügyvédei bepanaszolták a Renault-t bizonyos szabálytalanságok miatt. Mosley akkor azzal küldte el őket, jelentésük abban az ügyben lényegtelen, de ha bármit találnak, új eljárást indíthatnak a Renault ellen.

Elmentek a Renault-hoz

"Kaptunk egy dossziét a Renault-ról, ami nem különösebben terhelő, de hát nem is vártuk, hogy az legyen. Azt feltételezik, egy McLaren-alkalmazott magával vitt néhány floppyt hozzájuk, de várjuk, mivel szolgál még a McLaren" - árulta el a héten Mosley.

A McLaren után Alonso volt csapata, a Renault is kémügybe keveredhet (fotó: AFP)

Kapcsolata Ron Dennisszel évtizedek óta rossz, a legutóbbi, spái futamon is félreértés támadt közöttük, ám azt tisztázták.

"Ronnak azt mondtam, ha összeszedtétek az adatokat, adjátok át nekünk. Ő ugyanis a Renault beleegyezésével elküldte szakértőit a franciákhoz, hogy megvizsgálják a számítógépes rendszerüket. Tehát ha megvan a jelentés, és valami érdekes lesz benne, nem kétséges, oda fogja adni nekünk."

Briatorénak visszajár

Dennis egyelőre nem jelentkezett semmivel, és nem is kommentálta Mosley szavait. A Renault-főnök Flavio Briatore, akinek neve belekeveredett a Ferrari-McLaren ügybe is, viszont igen. "Mindenünket megmutatjuk a McLarennek, Max Mosley-nak és az FIA-nek. Nyomozás nincs se ellenem, se a csapatom ellen."

Dennis úgy gondolhatta, a napokban lezárult kémügyben Briatore ellene dolgozott. Nyilvánosságra végül az jutott, nem az olasz menedzser fülesének hatására indította újra az FIA a McLaren elleni eljárást, aminek végén a gárda 100 millió dollár pénzbírságot kapott, és kizárták az idei konstruktőr-világbajnokságból.

Az ügy valójában még nem zárult le, a McLaren csütörtökig fellebbezhet az ítélet ellen. Azt jelezték, valószínűleg nem támadják meg a határozatot, de hivatalosan még nem közöltek semmit.