Briatore visszahívta Alonsót a Renault-hoz

2007.10.01. 18:22
Egyre valószínűbb, hogy a következő idényre visszatér volt csapatához, a Renault-hoz Fernando Alonso: exfőnöke, Flavio Briatore megerősítette, várja a klasszist. A McLarentől a kémper-büntetés miatt ingyen távozhat, így a váltásnak nincs akadálya, bár a Ferrarinál is puhatolózott a kétszeres világbajnok.

Felajánlotta a Renault egyik helyét expilótájának, Fernando Alosónak a csapatfőnök Flavio Briatore.

"Megmondtam Fernandónak, abban a pillanatban, hogy a McLaren elengedi, örömmel várjuk vissza" - nyilatkozta a csapatmenedzser a La Gazzetta dello Sport-nak.

A kétszeres világbajnok augusztusban megzsarolta jelenlegi csapatát, a McLarent, két hónapja nem beszél annak vezetőjével, Ron Dennisszel, nehezen jön ki társával, Lewis Hamiltonnal. Eddig mindig tagadta, elhagyja a gárdát, de hetek óta egyértelmű, ez megtörténik a szezon végén.

A hétvégi Japán GP előtt szóba került a Ferrari is, mint lehetséges állomás, de ezt a lehetőséget Jean Todt Ferrari-főnök határozottan kizárta: elégedett Kimi Raikkönennel és Felipe Massával.

Alonso nem ismerte el, tárgyalt az olaszokkal, de nyilatkozata árulkodó. "Nincsenek jó híreim tőlük. Szerződésük van Massával és Raikkönennel, jövőre számomra lehetetlen" - mondta egy sajtótájékoztatón.

A Renault ellenben lehetséges, csak a franciák autója jelenleg jóval gyengébb akár a McLarennél, akár a Ferrarinál, így a váltás kockázatos.

Briatore személye persze garancia lehet a spanyolnak. "Ha világbajnokot veszel, egyes számúvá kell tenned - jelentette ki a Renault-vezér. - Nálunk is voltak feszültségek, de őszinték voltunk vele, így túljutottunk a nehézségeken. Azok az idők, amikor két erős pilótád lehetett egy csapatban, elmúltak. Ma fontos, hogy a szerepek le legyenek osztva. Ha nem, a csapat stabilitását kockáztatod."

Alonso 2005 decemberében írt alá a McLarenhez, de csak 2006 decemberében ült át az angolokhoz. Briatore szerint, ha tudta volna, nem fognak vele kivételezni, nem hagyta volna el a Renault.

"Ha megmondják Fernandónak, még mielőtt aláír hozzájuk, 'nálunk nem kapsz semmilyen előnyt', nem ment volna oda."

A 26 éves klasszis az elmúlt két szezonban világbajnok lett a Renault-val. Jelenleg a McLarennel is esélyes, de két futammal a vége előtt tizenkét pont a hátránya márkatársa, Lewis Hamilton mögött.

A visszatérésnek valószínűleg nem lesz akadálya, mert a kémperben megbüntették a McLarent, ami kiugrási lehetőséget biztosít a spanyolnak.

Szakít a Toyota és Ralf Schumacher

Ralf Schumacher bejelentette, az év végén elhagyja a Toyotát. A német pilóta 2005-ben csatlakozott az istállóhoz, de azóta nem tudta hozni a tőle elvárt eredményeket. Hétfőn a pilóta után nem sokkal a japán csapat közleményben tudtatta, nem hosszabbítanak szerződést a némettel.A hétszeres világbajnok Michael Schumacher öccse állítja, több lehetőség közül is választhat, de csak a szezonzáró Brazil Nagydíj után derül ki, hol folytatja karrierjét.