Alonso távozása indítja az igazolási szezont

2007.10.02. 17:43
Pilótát keres a McLaren a távozó Fernando Alonso helyére, a Renault-nak a világbajnok érkezésével négy is lesz, Ralf Schumacher és Giancarlo Fisichella kiszorulhat a Forma-1-ből.

Valószínűleg otthagyja a McLarent és visszatér a Renault-hoz Fernando Alonso, így már a napokban elkezdődhet a Forma-1-es átigazolási szezon. A franciák csapatfőnöke, Flavio Briatore hétfőn erősítette meg, várja expilótáját, majd kedden a spanyol mondta ki, nem akar jövőre is Lewis Hamilton mellett versenyezni.

Órákkal Briatore nyilatkozata után Ralf Schumacher, aki néhány hete elárulta, a jövő évi pilótaelosztás Alonso lépésétől függ, közölte, elhagyja a Toyotát.

A kétszeres bajnok távozása természetesen a McLarent és a Renault-t érinti leginkább, utóbbinak így négy versenyképes pilótája lesz két helyre.

Giancarlo Fisichella helyzete a legbizonytalanabb, őt valószínűleg kirúgná Briatore. Esetleg Alonso mentheti meg, ha el tudja érni, hogy újra ő legyen a társa, hiszen két világbajnoki szezonjában remekül kijött vele.

Az újonc Heikki Kovalainen a napokban ismerte el, nem biztos benne, maradhat. A menedzser sokat várt tőle, de pocsékul kezdett, az utóbbi futamokon már kezdett följavulni, és vasárnap megszerezte első dobogós helyét.

Alonso társa lehet még Nelsinho Piquet is, aki jelenleg tartalék, de jövőre versenyülést ígért neki Briatore. Az olasz istállófőnök valószínűleg Kovalainen és Piquet között fog dönteni, de a kimaradónak sem kell aggódnia, hogy munkanélküli lesz.

A brit sajtó szerint ugyanis Ron Dennis Hamilton mellé a williamses Nico Rosberg megszerzését fontolgatja, a helyére bármelyik Renault-s beülhetne, sőt, Sir Frank Williams akár mindkettejüket átvehetné, mert Alex Wurz szerződéshosszabbítása is meglepetés lenne.

A Toyota megszabadult Ralf Schumachertől, a helyére a Spykerben Belgiumban és Japánban is briliánsan vezető Adrian Sutil az esélyes a még két évig fix Jarno Trulli mellé.

A Ferrarinál betonbiztos Kimi Raikkönen és Felipe Massa, a BMW-nél Nick Heidfeld és Robert Kubica, a Red Bull-nál Mark Webber és David Coulthard. A Toro Rossónál Sebastian Vettel mellett az amerikai Champ Car-sorozatból érkező Sebastian Bourdais lesz a másik versenyző, Vitantonio Liuzzi helyett.

A Super Aguri Takuma Szatót megtartja, Anthony Davidson teljesítményével sincs baj, de tehetsége jobb csapatnak is feltűnhet. A Spyker új tulajdonoshoz került, az egyik befektető indiai, és igyekszik egy honfitársát benyomni az egyik kocsiba, ráadásul szüksége lesz még egy sofőrre.

A Hondánál Rubens Barrichellónak és Jenson Buttonnak is futó szerződése van, de a katasztrofálisan gyenge 2007-es szezon után bármi lehetséges.

Sok még a kérdőjel, de az biztos, hogy jó néhány jelenlegi versenyzőnek nem lesz helye jövőre. Akár a többszörös futamgyőztes Ralf Schumacher és Giancarlo Fisichella is kiszorulhat a Forma-1-ből.

Csapatok és pilóták, 2008

Ferrari: Raikkönen, Massa
BMW: Heidfeld, Kubica
Red Bull: Coulthard, Webber
Toro Rosso: Vettel, Bourdais
Honda: Button, Barrichello
McLaren: Hamilton, Rosberg (?)
Renault: Alonso (?), Kovalainen (?), Piquet (?), Fisichella (?)
Williams: Rosberg (?), Wurz (?), Piquet (?), Kovalainen (?), Fisichella (?) Liuzzi (?)
Super Aguri: Szato, Davidson (?)
Toyota: Trulli, Sutil (?)
Spyker: R. Schumacher (?), Fisichella (?) Liuzzi (?)
A kérdőjeles pilóták bizonytalanok.