Vizsgálják Lewis Hamilton győzelmét

2007.10.04. 11:58
Hátrányból kezdheti a hétvégi Kínai Nagydíjat Lewis Hamilton, mert az FIA nyomoz ellene a Japán GP-n történt Mark Webber-Sebastian Vettel-baleset miatt: egy amatőr videó bizonyíthatja, hogy ő okozta az ütközést.

Vizsgálja az FIA (Nemzetközi Autószövetség) Lewis Hamilton Japán GP-győzelmét: lehetséges, hogy szabálytalanul vezetett a második biztonsági autós szakaszban, emiatt ütközött össze Mark Webber és Sebastian Vettel.

Az autosport.com-nak a szövetség egyik szóvivője nyilatkozott: "Új bizonyíték került a versenyfelügyelőséghez, jelenleg nyomoznak az ügyben".

A végig esős futam utolsó harmadában Fernando Alonso balesete miatt a biztonsági kocsi lassította a mezőnyt. Hamilton haladt az élen, nem sokkal mögötte Vettel hátulról belement Webber autójába. A televíziós közvetítés lemaradt az ütközésről, de egy amatőr Youtube-videón látszik, Hamilton lassítása okozhatta a karambolt.

Az angol szakoldal szerint a videót Franz Tost, Vettel cspatfőnöke, a Toro Rosso vezetője küldte el a bíráknak, akik Hamiltont péntekre rapporta hívták a Kínai Nagydíj helyszínén.

Az F1 szabályzata kimondja, a vezető pilótának öt autóhossznyi távon belül kell követnie a biztonsági kocsit. Hirtelen fékezésről nem lehet szó, de egyértelmű, a kanyarból kijövet nem volt öt autón belül Hamilton.

Először Vettelt okolták Webber kilökéséért, de a nagydíj leintése után kihallgatták mindhárom pilótát. Beszámolóik alapján Vettel tíz rajthelyes büntetést kapott a Kínai GP-re. A videó viszont csak később került elő, az autosport.com szerint, ha vétkesnek találják, hasonlóan büntetik Hamiltont is.

"Hamilton nem azt csinálta, amit kellett volna, ő is hibás" - mondta Webber egy sajtótájékoztatón a napokban.

Az angol mclarenes tizenkét ponttal vezeti a világbajnokságot csapattársa, Alonso és tizenhéttel a ferraris Kimi Raikkönen előtt. Az utolsó két futamon összesen húsz pontot lehet szerezni.