Lewis Hamilton büntetésre számít

2007.10.05. 12:40
Késve kezdte a Nemzetközi Autószövetség (FIA) a múlt vasárnapi Vettel-Webber-balesetben érintett pilóták meghallgatását, ezért továbbra sem tudni, megbüntetik-e Lewis Hamiltont a kínai futam előtt. Döntés magyar idő szerint este hat óráig várható.

Késik a döntés Lewis Hamilton megbüntetéséről, esetleg felmentéséről: Sanghajban, a Kínai GP helyszínén magyar idő szerint délelőtt tízre ígértek határozatot az FIA emberei, de a tanakodás jelenleg is tart.

Egy amatőr Youtube-videó bizonyíthatja, a világbajnokságot vezető pilóta okozhatta Sebastian Vettel és Mark Webber karambolját a Japán Nagydíjon.

Az Index a helyszínről úgy értesült, az ítélet azért csúszik jelentősen, mert Lewis Hamiltont nem tudták időben meghallgatni a versenybírák. A mclarenes, illetve Vettel, Webber és az FIA-vezetők helyi idő szerint este fél hétkor - magyar idő szerint délután fél egykor - vonultak egy különterembe.

A vasárnapi balesetért Sebastian Vettel vállalta a felelősséget, de négy nappal később felmerült, az angol is hibás lehet. A fiatal német pilóta csütörtökön megerősítette, elsősorban ő hibázott, amikor hátulról belement Webber autójába: azt gondolta, a jobbra húzódó és lassító Hamilton meg fog állni, ezért nem figyelt az előtte lévő társára.

Az ausztrál viszont Hamiltont kezdte vádolni. "Szarul vezetett a biztonsági kocsi mögött. A rajt előtt arról beszélt, mindent megpróbál a legjobban csinálni, aztán meg egyszerűen szarul ment. Ezek után tudjuk, mire számíthatunk tőle a jövőben."

Az esős fuji futamon a biztonsági autó mögött haladt a mezőny Hamilton vezetésével, amikor a mögötte jövő Webbernek hátulról nekiment Vettel.

Webber a futam után nem vádolta Hamiltont, csütörtökön, a Kínai Nagydíj előtti sajtótájékoztatón kelt ki ellene. Pénteken közleményt adott ki: "A tegnapi tájékoztatón kritizáltam Hamiltont, de hivatalosan nem panaszoltam be."

Vettel tíz rajthelyes büntetést kapott a kínai futamra a baleset miatt, ha Hamiltont vétkesnek találják, valószínűleg őt is hasonlóval sújtják, ám másfajta elmarasztalás is elképzelhető.

A Youtube-videót, ami a bizonyíték lehet Hamilton ellen, Vettel csapatfőnöke, a Toro Rosso vezetője, Franz Tost juttatta el az FIA-nek.

Az ítélet még pénteken, azaz magyar idő szerint 18 óráig meglesz, Hamilton büntetésre számít.

"Furcsa dolgok történtek idén, és úgy néz ki, meg fognak büntetni" - idézte a 22 éves tehetséget az autosport.com.

A vb-t 12 ponttal vezető pilóta az elmúlt hetekben már pedzzegette, a Forma-1 nem az, amire számított: az Alonso elleni küzdelem, a kémügy, a hungaroringi eset miatt van, amit gyűlöl a sorozatban. Sanghajban kimondta, nem biztos, hogy itt képzeli el jövőjét: "Ha továbbra is így megy minden, nem igazán akarok benne lenni".