Raikkönen nyert, a vb háromesélyes

2007.10.07. 07:50
Alonso második Kínában, Hamilton kiesett. A spanyol 4, a finn 7 ponttal az angol mögött az utolsó GP előtt.

Kimi Raikkönen győzött a Kínai Nagydíjon, Fernando Alonso második lett, Lewis Hamilton kiesett: a világbajnokságot még mindhárman megnyerhetik, az utolsó futam előtt hét ponton belül vannak.

A vb állása az utolsó GP előtt

1. Lewis Hamilton 107 p
2. Fernando Alonso 103 p
3. Kimi Raikkönen 100 p

Sanghajban nedves pályán Hamilton indult az élről, az eső hol esett, hol nem, de az angol magabiztosan autózott elől. Az első tankolások után is az élen maradt, az élmezőny gumit nem cserélt, a kopó átmeneti abroncsok tűntek a legalkalmasabbnak a száradó pályára.

Féltávnál zivatar érte el a pályát, a második Raikkönen ráment Hamiltonra. Az újonc simán elengedhette volna, legnagyobb riválisa, Alonso csak negyedik volt, a második hely is vb-címet jelentett neki, de két körön át tartotta a ferrarist. Az eső közben elállt, Raikkönen végül elment a McLaren mellett.

Nem lehetett tudni, újra esni fog-e: a meteorológusok a futam közben már másodszor állították biztosan, hogy vihar jön, de a korábbi jóslatuk sem jött be, ezért a McLaren kivárt a kerékcserével.

Hamilton nagyon gyorsan leszakadt Raikkönenről, hét másodperccel futott rosszabb köröket a teljesen elkopott abroncsokon. Már a 15 másodperces hátrányát ledolgozó Alonso is befogta, amikor végre a boxba indult, ám a szétfoszló hátsó gumijaival a vizes szervízúton nem sikerült elfordulnia, az apró kavicságyba sodrósott, és ott ragadt. Életében először, karrierje 16. F1-es futamát kellett föladnia.

Az élen Raikkönen a továbbiakban utolérhetetlen volt, Alonso megtartotta a második helyet Massával szemben.

A végeredmény azt jelenti, a vb az utolsó, Brazil Nagydíjon dől el. Mindhárom esélyes sansza reális: pontok szempontjából Hamilton áll a legjobban, de Alonsónak elég egy kedvező sorrend, Raikkönennek egy kevés szerencse, hogy világbajnok legyen két hét múlva.

A kiesett Hamilton, aki a hajrára visszatért a boxba, esélyeiről a brit ITV-nek azt nyilatkozta: "Elkoptak a gumik, ez benne van a pakliban. A csapattól bocsánatot kérek, de ne aggódjanak, még javíthatok".

A Kínai GP végeredménye

1 K. Räikkönen Ferrari 1:37:58.395
2 F. Alonso McLaren + 9.800
3 F. Massa Ferrari + 45.800
4 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 53.500
5 J. Button Honda + 1:08.600
6 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 1:13.600
7 N. Heidfeld BMW + 1:14.200
8 D. Coulthard Red Bull + 1:20.700
9 H. Kovalainen Renault + 1:21.100
10 M. Webber Red Bull + 1:24.600
11 G. Fisichella Renault + 1:26.600
12 A. Wurz Williams + 1 kör
13 J. Trulli Toyota + 1 kör
14 T. Sato Super Aguri + 1 kör
15 R. Barrichello Honda + 1 kör
16 N. Rosberg Williams + 2 kör
17 S. Yamamoto Spyker F1 + 3 kör
Nem értek célba:
18 R. Kubica BMW + 23
19 L. Hamilton McLaren + 26
20 R. Schumacher Toyota + 31
21 A. Sutil Spyker F1 + 32
22 A. Davidson Super Aguri + 45

A Kínai GP körről körre

7.50: Sanghajban az autók felsorakoztak a rajtrácson, az aszfalt nedves, a legtöbb kocsin átmeneti gumi van. Bármikor elkezdhet zuhogni, nagyon el van borulva, erős a szél. A tudósítások szerint épp a rajt pillanatában jöhet a csapadék.

7.53: Az első helyről a vb-esélyes Lewis Hamilton indul. Az újonc tizenkét ponttal vezeti a vb-t Fernando Alonso, tizenhéttel Kimi Raikkönen előtt. Ha mindkettejük előtt végez, bajnok. Ha negyedik, és Alonso harmadik, illetve így tovább szorosan mögötte a pontszerző helyeken, és Raikkönen nem hoz rajta hat egységnél többet, szintén győztes. Ha Alonso három ponttal, a finn héttel többet kap Hamiltonnál, a vb az utlsó, Brazil GP-n dől el.

8.00: Elindultak a kocsik a felvezető körre, csöpög az eső.

A verseny képekben!

Rajt, 1. kör: Hamilton tökéletesen jött el, Raikkönen jól, Massa kevésbé, Alonso az első kanyarban meg is előzte. A ferraris néhány kanyar múlva visszavette harmadik helyét.

2.: Hamilton kicsit ellépett Raikkönentől, mindketten Massától.

3.: Maradtak a különbségek az élmezőnyben, egyre jobban esik.

4.: A Honda istálló szerint öt percen belül alábbhagy az eső. Hamiltoné a leggyorsabb kör. Coulthard, Liuzzi, Heidfeld, Webber az 5-8. helyen.

6. kör: Négy másodperccel vezet Hamilton Raikkönen előtt.

7. kör: Hamilton öt másodpercre növelte előnyét, körönként nyolc tized-egy másodperccel gyorsabb Raikkönennél. Az eső állandó, jelenleg tökéletes átmeneti gumis körülmények vannak.

10.kör: Az eső nem állt el, sőt, már újabb csapadékot várnak, három perc múlva. Hamilton közel hét másodperccel az élen.

12.: Hamilton bő hét másodperccel Raikkönen, szűk tizenöttel Alonso előtt. Massa a harmadik, de ő már nem lehet világbajnok.

14.: Hamilton jött tankolni, gumit nem is cserélt az angol, fennhagyatta a kopott intermediate-eket. Raikkönen vezet, Hamilton negyediknek jött vissza a pályára.

16.: Massa is benzint kapott, gumit ő sem.

17.: Raikkönen a leggyorsabb a pályán, a legjobb kört is teljesítette.

18.: Alonso is újratöltette az autóját, Massa mögé jött vissza a spanyol. Raikkönen az élen nagyon gyors, a következő körben jön benzinért.

19.: A finn ferraris tankolása után visszaállt az eredeti sorrend, Hamilton, Raikkönen, Massa, Alonso. Az angol és a finn között négy másodperc a különbség.

21.: Tíz perc múlva várnak esőt, de az előző sem érkezett meg még. Ezúttal viszont tényleg jön, egy nagy felhőre számítanak.

23.: Mark Webber száraz gumit tetetett föl.

24.: Alex Wurz is száraz gumin van, ő a leggyorsabb a pályán.

26.: Massát remek manőverrel, nagyon okosan előzte meg Alonso, majd a brazil bejött újra tankolni, és száraz gumit is fölrakatott.

27.: Elkezdett szakadni, Hamilton lefutott a pályáról, Raikkönen befogta, majd majdnem meg is előzte: a kocsik egymás mellett mentek, de az angol visszaverte a támadást.

28.: Hamilton újra lefutott a célegyenesre fordulva, Raikkönen megint mellé ment, de az angol megtartotta a helyét. A kör közepén viszont Hamilton lecsúszott az ívről, a finn végül megelőzte.

29.: Raikkönen otthagyta Hamiltont, az angolnak teljesen elkoptak a gumijai. De az eső megint elállt, kritikus lehet a következő kerékcsere. Alonso négy másodperccel gyorsabb Hamiltonnál körönként.

30.: Hamiltonnak defektes a jobb hátsó gumija, pontosabban foszlik, lassan jön a boxba. A depóba menet lecsúszott a kavicságyba, és nem tudják kitolni. Fel fogja adni a versenyt. Kiszállt és feladta a futamot. Életében először nem ért célba F1-es futamon.

31.: Raikkönen tankol és kapott új gumit, Kubica vezeti a versenyt, Alonso Raikkönen mögött egy egyenesnyivel, a sarkában Massával.

33.: Kubica lelassult és feladta a futamot.

34.: Alonso a leggyorsabb a pályán, de Raikkönen előnye még jelentős: Raikkönen, Alonso, Massa a sorrend, a finn tíz másodperccel vezet, a spanyol és a brazil között egy másodperc van.

36.: Húsz körrel a vége előtt Raikkönen biztosan az élen, az ideális ív a pályán száraz, a nagy eső újfent nem érkezett meg, és azt mondják, már nem is fog, száraz marad a végéig.

38.: Alonso nagyon gyors, közel egy másodperccel jobb Raikkönennél körönként. A finn ferrarisnak lágy gumija van, a spanyolnak kemény.

40.: Raikkönen visszagyorsult, az utóbbi két körben nem hozott rajta Alonso.

43.: Nincs változás az élen, Raikkönen újra odalépett, tartja nyolc másodperc körüli előnyét.

46.: Tíz kör, állandósulni látszik a nyolc másodperc az élen. Ha így marad a sorrend, Hamilton négy ponttal fog vezetni az utolsó futam előtt Alonso, héttel Raikkönen előtt. De még hátra van a Kínai GP hajrája.

49.: Alonso közel 10 másodpercre esett vissza, de Raikkönen bal első gumija már nagyon koptt, eltűnt róla a puhább összetételt jelző csík.

51.: Sebastian Vettel egy héttel ezelőtti hibája után egyelőre negyedik.

52.: Raikkönen teljesítette a leggyorsabb kört, pedig gumija, a bal első, nagyon rosszul néz ki.

56.: Raikkönen nyert, a szezonban ötödször, hét pontra jött föl Hamiltonra, és még világbajnok lehet. Alonso második, ő négy ponttal lesz az angol mögött. Harmadikként Felipe Massa, negyedikként Sebastian Vettel ért célba.