Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vettel az Index-tudósító segítségével lett negyedik Sanghajban

2007.10.08. 18:01
A Toro Rosso és Sebastian Vettel is legjobb helyezését érte el a vasárnapi Kínai Nagydíjon: a sikeres taktika kiválasztásában egy magyar repülőpilóta, az Indexnek is tudósító Vajta Balázs segített a csapatnak.

Egy magyar repülőgép-pilóta segítségével szerezhette meg a Toro Rosso istálló és saját eddigi legjobb Forma-1-es helyezését Sebastian Vettel a Kínai GP-n. A húszéves német újonc a többiektől eltérően nem kétszer, csak egyszer állt ki tankolni, így a 17. helyről indulva futott be negyedikként.

Sebastian Vettel

A taktikai húzáshoz elengedhetetlen volt Vajta Balázs KLM-pilóta segítsége, aki munkája és a Forma-1 miatt tartózkodott Sanghajban.

"Vasárnap reggel Laurent Mekies, a Toro Rosso mérnöke hívott telefonon. Ő korábban a Minardinál Baumgartner Zsolttal is dolgozott, így ismerjük egymást. Nagyon meglepett, azt kérdezte, a munkámból adódóan nem tudnék-e valamit mondani a várható időjárásról, mert nincs megbízható információjuk - mesélte a holland-magyar kettős állampolgár Vajta. - Felhívtam a KLM időjárási felelősét, aki azt mondta, a tájfun még inkább elfordul a pályától, emiatt kevesebb eső várható, mint korábban gondolták, vagyis a futam második felében valószínűleg nem fog esni."

Vettel öröme a célegyenesben (fotó: AFP)

Vajta 2005-ben még maga is versenyzett, a Benelux Forma-Ford bajnokságban, magyar színekben, az év újonca lett.

"Elújságoltam a hírt Laurent-nek, aki megdöbbent, mert nekik addig mindenki állította, végig esni fog. Levitt a csapathoz a boxba, ahol több mérnök előtt kellett elmondanom, amit a KLM meteorológusától hallottam. Ott volt Gerhard Berger, a team tulajdonosa is, bár ő a taktikával nem foglalkozott."

Vettel a 12. helyre kvalifikálta magát, de öt pozícióval visszasorolták, mert az időmérőn feltartotta egyik riválisát. A rossz rajthely miatt hatványozottan fontossá vált neki a jó stratégia.

"Nem sokkal a rajt előtt Laurent felhívott újra, és elmondta, az információim alapján Sebastian Vettelt egytankolásos taktikával indítják el. Amíg kell, kinn marad az átmeneti gumikkal, majd amikor a nagydíj felénél eláll, bejön, megtankolják a hátralévő távra, és száraz abroncsokkal folytatja a befutóig. A többit már tudják" - nyilatkozta Vajta, aki alkalmi tudósítóként az Indexnek is dolgozott az elmúlt napokban.

Vajta a dobogó második fokán (piros overallban)

A Toro Rosso szűk kétéves létezése legjobb eredménye a negyedik hely, Vettel pedig indianapolisi, BMW-s pontszerző bemutatkozása után végzett újra az első nyolcban.