Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Négy ok, amiért Raikkönen lesz a bajnok

2007.10.09. 17:57
Nincs vesztenivalója Kimi Raikkönennek az utolsó futamon, valójában már hónapokkal ezelőtt leírta mindenki. A finn mégis visszajött, van szövetségese, a leggyorsabb a három esélyes közül, és már volt hasonló helyzetben.

Pontszámát nézve a legesélytelenebb a Forma-1-es világbajnokságra Kimi Raikkönen, mégsem lehet kizárni, hogy végül ő lesz a győztes. Lewis Hamilton mögött hét, Fernando Alonsótól három egység a hátránya, matematikailag mellette szól a legkevesebb variációs lehetőség.

Több futamot nyert viszont, mint két riválisa, leginkább a Ferrari megbízhatatlansága miatt van lemaradva: két nagydíjon is tönkrement alatta a piros autó, míg az ezüstökkel eddig egyszer sem volt gond.

Raikkönen valójában négy napja, amikor 17 ponttal volt Hamilton mögött, már kiszállt a vb-küzdelemből, a reményt az angol kiesése és saját győzelme hozta vissza.

Mellette szól, hogy kevesen számolnak vele, a McLaren-vezetők például el sem tudják képzelni, hogy ő nyerjen. A finn klasszisnak semmi vesztenivalója, és ha azt nézzük, Alain Prost 1986-ban, a legutóbbi hármas végkifejletnél hat pont hátrányból lett bajnok, úgy, hogy a futamsikerért csak kilenc járt, nincs oka lemondani a reményről.

A Mgyar Nagydíj óta ő a legkiegyensúlyozottabb, az utóbbi hat GP-n rendre dobogós volt, kétszer harmadik, kétszer második, kétszer első lett. Folyamatosan gyors mindenhol, a körstatisztikák szerint a leggyorsabb.

Amíg Alonso és Hamilton egymással harcolnak, Raikkönennek lesz egy szövetségese, csapattársa, Felipe Massa. A brazil segítségével a spanyolt könnyedén annyira maga mögé sorolhatja, hogy megelőzze a pontversenyben, így csak Hamilton legyőzéséhez van szüksége szerencsére.

A kiélezett hétvégén segíteni fogja északi hidegvére, nyugodtsága, illetve az, hogy volt már hasonló helyzetben. Négy éve Michael Schumacher egyetlen riválisa maradt az utolsó futamra, a németnek persze csak egy pont kellett a vb-címhez, míg neki tíz. Akkor Barrichello lehagyta őt a futamon, és Schumacher is behúzta a szükséges pontot, de magát a szituációt már ismeri.

Ezúttal, ha ő megnyeri a GP-t, Hamiltonnak négy pontra, ötödik helyre van szüksége a vb-címhez.