Kiből csinál világbajnokot Felipe Massa?

2007.10.09. 14:09
Semmi esélye, mégis döntő szerepe lehet a világbajnokságban Felipe Massának. A Ferrari pilótája rendre a legjobb négy között van, kritikus lehet, hogy hol végez a Brazil GP-n: helyezésével bármelyik pilótát vb-címhez segítheti.

Nincs esélye a világbajnokságra, mégis Felipe Massa lehet az, aki a Brazil Nagydíjon eldönti, kié lesz a cím. Hazájában egy éve rajt-cél győzelmet szerzett a Ferrari-pilóta, akkor Michael Schumachert kellett volna segítenie, ám a hétszeres bajnok defektje miatt ez lehetetlennek bizonyult.

Idén Kimi Raikkönent juttathatja csúcsra, ha jól alakulnak a körülmények az olasz gárda szempontjából.

"Ha Kiminek a versenyen lesz sansza megnyerni a bajnokságot, az nagyon jó a csapatnak, és én boldogan segítem az istállót. Ha Fernando és Lewis köztünk van, megpróbálom megnyerni a futamot" - idézte Massát az autosport.com.

Massa kulcsszereplő lehet mindhárom esélyes sikerében. Ha Raikkönen nyer, Massa második, akkor a finn Fernando Alonso helyezésétől függetlenül bajnok, és csak abban kell reménykednie, Hamilton hatodik vagy rosszabb.

Ha Massa nyer - ebben az esetben feltételezhető, nem Raikkönen a második -, azzal Hamiltonnak tesz jót, mert ha Alonso csak a brazil mögött jön be, az angolnak elég az ötödik hely is.

Massa a sanghaji dobogón (fotó: AFP)

Ha a spanyol nyeri a futamot, remélnie kell, nem Hamilton fut be mögötte. Természetesen ez lehet Raikkönen, de lehet akár Massa is, aki ezzel Alonsóból csinálna bajnokot.

Kérdés, mennyire fogja, vagy egyáltalán fogja-e befolyásolni Massát, hogy Hamilton a legjobb haverja a pilóták közül, Alonsóval viszont nincs túl jóban. A nürburgringi Európa GP után vesztek össze, később kibékültek, Alonso bocsánatot kért, Massa állítja, semmi problémája a kétszeres bajnokkal, de az edzések és versenyek után látható, Hamiltont százszor jobban kedveli.

Az idei utolsó GP előtt Lewis Hamilton 107, Fernando Alonso 103, Kimi Raikkönen 100 ponttal áll, még maximum tíz egységet lehet szerezni.