Kimi Raikkönen a világbajnok

2007.10.21. 19:34
Az interlagosi futamon dőlt el, ki nyeri a 2007-es Forma-1-es világbajnokságot: Hamilton bepánikolt, Alonso versenyben sem volt, Massa segítségével Kimi Raikkönen lett a bajnok.

Megnyerte a legrosszabb helyzetből induló Kimi Raikkönen a 2007-es Forma-1-es világbajnokságot: győzött a Brazil GP-n, ferraris csapattársa, Felipe Massa másodikként futott be, és mivel Fernando Alonso harmadik, Lewis Hamilton csupán hetedik lett, a finné lett a cím.

A futamot sem kezdte jó helyről a 28 éves klasszis, de Massa remekül indult, vele közrefogták Hamiltont, aki kedvezőtlen pozícióba került, még Alonso is leelőzte az első kanyarban. Az angolnak Raikkönen győzelme esetén ötödik hely is elég lett volna a vb-hez, ám bepánikolt, csapattársát már a negyedik kanyarban vissza akarta előzni, lefutott a pályáról, és a középmezőnybe esett vissza.

A vb végeredménye

Raikkönen 110 pont
Hamilton 109
Alonso 109

Mintegy féltucat helyet kellett volna előre jönnie, de ezt is túl gyorsan akarta, a második körben újra a fűre futott, a kerékvetőn keményen a földhöz csapta autóját. Újabb fordulóval később - talán épp utóbbi hibája miatt - kocsija lelassult, mindenki elment mellette. Visszagyorsult ugyan a rejtélyes technikai gond után - üresbe tette magát a váltó, és időbe telt, míg helyreállt a rendszer -, de az utolsó helyről kellett fölzárkóznia.

Elöl Massa és Raikkönen otthagyták Alonsót, akinek esélye sem volt ellenük, ám a pozíciója szerint világbajnokként autózott. Egyértelmű volt persze, ha kell, Massa helyet cserél Raikkönennel.

Hamilton megkezdte a felzárkózást, mintegy félperces hátrányt kellett ledolgoznia a szükséges ötödik helyhez, jött is előre, ám a McLaren változtatott a taktikáján: az eredeti két kiállás helyett háromra tették át, amilyennel a középmezőny nagyrésze, az angol új ellenfelei haladtak. Sejteni lehetett, ezzel végképp nem lesz esélye, mert annyival nem gyorsabb, hogy ugyanannyi kiállással behozza a félperces lemaradását.

Az élen a Ferrarik nyugodtan letudták első tankolásukat, ám megmaradt a Massa-Raikkönen sorrend, míg mögöttük Kubica a több kiállása miatt átmenetileg Alonso elé került, megelőzte a spanyolt. Ebben a helyzetben Raikkönen a második hellyel is világbajnok lett volna, de a mclarenes hamarosan visszavette a dobogós helyet.

A Ferrarinak tehát meg kellett cserélnie két pilótáját úgy, hogy az ne tűnjön mesterséges csapatsorrend-állításnak. Könnyedén megtették: Massa az 50., Raikkönen az 52. körben jött másodszor tankolni, majd tízméterekkel brazil társa elé állt vissza a versenybe.

A tökéletes taktika után már csak abban kellett reménykedniük, Raikkönen és Massa autója, illetve gyorsan kopó lágy abroncsaik kibírják a hátralévő szűk húsz kört, illetve bízniuk kellett benne, Hamilton nem éri el az ötödik helyet.

Az újoncnak valójában esélye sem volt, a hetedikig eljutott ugyan, de még mintegy húsz másodpercet kellett volna behoznia és két autót megelőznie. Még abban bízhatott, hogy a 4-5. helyért küzdő Rosberg-Kubica páros kiüti egymást, de ez sem történt meg, így Raikkönen megnyerte a világbajnokságot.

A Brazil GP-n idei hatodik győzelmét szerezte, Hamiltonnak és Alonsónak csak 4-4 jött össze, Massának három. Igaz, a brazil valószínűleg behúzta volna hazai versenyét, de ezúttal föl kellett áldoznia azt a Ferrari világbajnoki címéért.

Megérte, az olasz istálló a kémperben megnyert konstruktőr-vb után besöpörte a pilóták címét is, két év kihagyás után újra övék a legjobb pilóta. Raikkönen végül egy pont előnnyel végzett Hamilton és Alonso előtt.

A McLaren minden elveszített, Hamiltonnak azok után, hogy az idei harmadik futamtól kezdve vezette a pontversenyt, ez annak ellenére is óriási csalódás, hogy újoncként senki nem volt még ennyire jó és sikeres. Vigasztalhatja, hogy a címet legalább annyira a McLaren veszejtette el vele, mint amennyire ő hibás a bukásban: legutóbb a Kínai GP-n is rossz taktikát akartak ráeröltetni, ezúttal szintén, ehhez jöttek saját tapasztalatlanságából adódó hibái.

Fernando Alonso szintén világbajnok lehetett volna Interlagosban, ha Raikkönen mögött másodikként befut, de sansza sem volt a Brazil GP-n, sokkal lassabbnak bizonyult a Ferraiknál, elveszítette utóbbi két évben szerzett címét.

A Brazil GP végeredménye

1 K. Räikkönen Ferrari 1:28:15.270
2 F. Massa Ferrari + 1.493
3 F. Alonso McLaren + 57.019
4 N. Rosberg Williams + 1:02.848
5 R. Kubica BMW + 1:10.957
6 N. Heidfeld BMW + 1:11.317
7 L. Hamilton McLaren + 1 kör
8 J. Trulli Toyota + 1 kör
9 D. Coulthard Red Bull + 1 kör
10 K. Nakajima Williams + 1 kör
11 R. Schumacher Toyota + 1 kör
12 T. Sato Super Aguri + 2 kör
13 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 2 kör
14 A. Davidson Super Aguri + 3 kör

A Brazil Nagydíj körről körre

17.32: Az autók elindultak a rajthelyükre. A Sao Paulo melletti Interlagosban süt a nap, az idő meleg. Esőt a futam után várnak.

17.38: Az utolsó autók is elfoglalták helyüket. Az élről a hazai kedvenc Felipe Massa indul, de neki nincs már esélye a vb-címre. Mellette, a poros íven Lewis hamilton, a harmadik helyen Kimi Raikkönen, a negyediken Fernando Alonso.

17.40: A McLarennél a szuperlágy gumik miatt aggódnak, Fernando Alonso az imént ismerte el a német RTL riporterének, bizonytalanok, hogyan bírják a nagy hőséget a különösen puha abroncsok.

17.52: A pilóták beültek az autókba, néhány perc a felvezető körig.

17.56: A levegő 36, a pálya 63 fokos, ami kivételesen forró, a gumikkal nagy gondok lehetnek.

17.59: Elindultak az autók a felvezető körre.

Rajt: Massa tökéletesen jött el, Raikkönen megelőzte Hamiltont, majd az angol beszorult a finn mögé, és Alonso is elment mellette.

1.kör: A hosszú egyenes végén Hamilton elfékezte magát, lecsúszott a pályáról, és visszaesett a nyolcadik helyre.

2.: Yamamoto és Fisichella összeütköztek, mindketten tovább tudtak menni, de autóik nagyon összetörtek.

4.: Massa és raikkönen elhúzott az élen, Alonso biztosan harmadik, Hamilton továbbra is hetedik. Az állás szerint még az angol a világbajnok, de ha a két Ferrari helyet cserél, már nem.

6.: Heidfeld elfékezte magát a célegyenes végén, Hamilton elment mellette, hatodik.

7. Kubica a célegyenes végén megelőzte Webbert, ötödik. Hamilton autója váratlanul lelassult, az egész mezőny elment mellette. Visszagyorsult ugyan, de nem tudni, bírja-e majd a rendes tempót.

11: Hamiltonnak az ötödik hely kellene a bajnoksághoz, de attól 26 másodpercre van.

14: Hamilton autója újra jól megy.

15. Mark Webber feladta, kiállt.

16: Massa vezet, Raikkönen 1,5 másodperccel mögötte. Alonso közel tíz másodperccel mögöttük. Hamilton tizenkettedik, Nakajimát támadja. Ha az élen nem változna semmi, feltételezve, hogy Raikkönen majd megelőzi Massát, Hamilton az ötödik hellyel még elérhetné a vb-t.

17.: Hamilton megelőzte Nakajimát, tizenegyedik.

19.: A jelenlegi állás szerint Fernando Alonso a világbajnok. Kubica kijött tankolni. Massa is kijött tankolni.

20.: Raikkönen is jött üzemanyagért, Massa mögé állt vissza. Alonso az élen.

21.: Alonso is jött benzinért, majd közvetlenül utána Hamilton. Az angol lágy gumit és kevés benzint kapott. Most kell száguldania, de kérdés, mennyit bírnak a lágy gumik.

24: Hamilton a 14. helyen. Heidfeld jött tankolni a harmadik helyről, Alonso újra harmadik.

25: Massa 3 másodperccel van Raikkönen előtt az élen. 45 kör a végéig.

29: Hamilton megelőzte a célegyenes végén Barrichellót, tizenkettediknek jött föl.

30: Kubica tánadja Alonsót a harmadik helyért. Ha a lengyel megelőzné a spanyolt, már Raikkönenn lenne a világbajnok akkor is, ha csak másodiknak ér be. Feltéve, hogy Hamilton nem jön föl ötödiknek.

31.: Nakajima két szerelőjét is elgázolta a boxban, az egyiknek megsérülhetett a lába.

32.: Kubica megelőzte Alonsót, így már Raikkönen a világbajnok a jelenlegi állás szerint. Hamilton megelőzte Vettelt, R. Schumacher kiállt előle tankolni, a tizedik helyen van.

36: Hamilton újra a boxban volt, lecserélték a puha gumit, de a McLarent nem tankolták meg a végéig, átrakhatták háromkiállásoso taktikára az angolt. Érthetetlennek tánik, hogy miért.

37: Kovalainen kicsúszott és odaverte autóját. Kubica kijött tankolni, valószínűleg ő is három kiálláson van.

39: Alonso újra harmadik és ezzel újra bajnok. Jelenleg.

42: Massa elfékezte magát, Raikkönen feljött rá, de még a brazil vezet.

44: Hamilton a nyolcadik helyen, de a vb-hez ötödik kellene. Ráadásul az angol Kubicánál nem tud gyorsabb köröket futni, ráadásul a lengyel csak hatodik.

49: Massa bejött és megkapta a lágy gumikat.

50: Raikkönen még nem jött ki.

51.: Raikkönen nem újra nem jött, Alonso igen. Megkapta a puha gumikat.

52.: Raikkönen állt meg benzinért, majd visszajött az élre, vezeti a futamot és a világbajnokságot.

56: Hamilton újra kijött tankolni és gumiért, számára végképp elúszott a vb. A McLaren taktikája érthetetlen volt. Ha nem teszik át őt három kiállásra, nagyjából 10 másodperccel lenne az ötödik Heidfeld mögött.

58: Kubica kijött tankolni, Alonso újra harmadik, de ez már nem elég neki a vb-hez.

60.: Rosberg előzte volna a negyedik Heidfeldet, de mindketten lecsúsztak az ívről, és Kubica elment mellettük. A lengyel a negyedik.

63.: Trulli tankolt, Hamilton ezzel hetedik, de neki az 5. hely kellene. Az egyetlen esélye, hogy ketten kiesnek előle.

69.: Raikkönennek két köre van a vb-címig.

70: Raikkönen megkezdte utolsó körét.

71.: A finn befutott és megnyerte a vb-t, Massa második, Alonso harmadik, Hamilton hetedik.

Hamilton világbajnok lesz, ha

-az első vagy a második helyen végez
-harmadik vagy negyedik, és nem Alonso nyer
-ötödik, és nem Alonso nyer (ha Alonso 2., pontegyenlőség lesz kettejük között, 4-4 győzelmük, 5-5 második helyük, 3-3 harmadik helyük és 4-4 negyedik helyük miatt az ötödik helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 2-1-gyel)
-hatodik, és nem Räikkönen nyer, illetve Alonso legfeljebb 3.
-hetedik, és nem Räikkönen nyer, illetve Alonso legfeljebb 3. (ha Alonso 3., pontegyenlőség lesz kettejük között, 4-4 győzelmük miatt a második helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 5-4-gyel)
-nyolcadik, és Räikkönen legfeljebb 3., illetve Alonso legfeljebb 4. (ha Alonso 4., pontegyenlőség lesz kettejük között, 4-4 győzelmük miatt a második helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 5-4-gyel)
-kiesik, és Räikkönen legfeljebb 3., illetve Alonso legfeljebb 5. (ha Alonso 5. lesz, pontegyenlőség lenne kettejük között, 4-4 győzelmük miatt a második helyek döntenek, amiben Hamilton lenne a jobb, 5-4-gyel)

Alonso világbajnok lesz, ha

-nyer, és Hamilton legfeljebb a 3. lesz (ha Hamilton 3. lesz, pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Alonso 5-4-gyel jobbnak bizonyul)
-második, és Hamilton legfeljebb a 6.
-harmadik, és Hamilton legfeljebb a 8., illetve nem Räikkönen nyeri meg a versenyt
-negyedik, és Hamilton nem szerez pontot, illetve Räikkönen legfeljebb a 3.

Räikkönen világbajnok lesz, ha

-nyer, és Alonso legfeljebb 3., illetve Hamilton legfeljebb 6. lesz (ha Hamilton 6., pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Räikkönen 6-4-gyel jobbnak bizonyul)
-második, és Alonso legfeljebb 4. (ha Alonso 4., pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Räikkönen 5-4-gyel jobbnak bizonyul), illetve Hamilton legfeljebb 8. (ha Hamilton 8., pontegyenlőség lesz kettejük között, és a győzelmek számítanak, amiben Räikkönen 6-4-gyel jobbnak bizonyul; hármas holtverseny esetén is értelemszerűen Räikkönen a világbajnok)