Judit
2 °C
7 °C

Ron Dennis: Szóhoz sem jutok

2007.10.22. 16:10
Hamilton csalódottan nyilatkozott, de igyekezett megtalálni a pozitívumokat, Alonso újra összevissza beszélt, Ron Dennis ezúttal is szavaival ellentétesen cselekedett a McLaren brazíliai bukása után.

Amíg a Ferrarinál ünnepeltek, a McLarennél sírtak a Brazil Nagydíjat követő pillanatokban: Kimi Raikkönen megnyerte, Fernando Alonso, de főleg Lewis Hamilton favoritként elbukta a 2007-es világbajnokságot.

A 22 éves újonc a boxban gratulált a finn klasszisnak, de az újságíróknak ezúttal nem állt meg, csak jóval később került elő és nyilatkozott.

"Kétségtelen, hogy borzasztó csalódott vagyok. Annyi ideig vezettem a szezont, és mégsem lettem bajnok - mondta az autosport.com-nak a fiatal mclarenes, aki áprilistól vasárnap kora délutánig állt a lista elején, de végül egy ponttal lemaradt a címről. Igyekezett persze optimistán értékelni az idényét, amiben minden idők legjobb újonca lett, megdöntött jó néhány rekordot. "Végül is ez volt az első évem az F-1-ben, összességében fenomenálisan sikerült. Fiatal vagyok, sok időm van még, hogy elérjem az álmom, és bajnok legyek."

Raikkönen a futam előtt hét, két futamra a szezon végétől 17 ponttal volt lemaradva Hamiltontól, ám sikerült behoznia az angolt. "Kimi egész évben remekül ment, ezúttal is nagyon jól, megérdemli a sikerét" - dicsérte Hamilton.

A McLaren másik vesztese, Fernando Alonso a hivatalos sajtótájékoztatón szintén a finnt magasztalta - "gratulálok Kiminek, nagy év van mögötte, megérdemli a vb-t" - , majd gyorsan rátért a csapatával fennálló viszonyára, ami a nyár eleje ót finoman szólva is balhés.

"Fantasztikus autónk volt, még ha kemény szezon volt is, szép emlékeim lesznek róla, elégedett vagyok" - mondta váratlanul Alonso. Néhány óra múlva ugyanerről a spanyol Cadena Ser rádiónak már így vallott: "Az utolsó futamokon kezem, lábam meg volt kötve, semmi erőm nem volt. Mindent úgy kellett csinálnom, ahogy a csapatból mondták, így jóval nehezebb lett volna ledolgoznom a hátrányom. A végeredmény magáért beszél, a McLaren elveszítette a vb-t, leginkább saját döntései miatt. Nem menedzselték valami jól az idényt, nem titok, hogy nekem nem segítettek eleget".

Versenyzőinél jóval csalódottabb volt Ron Dennis McLaren-főnök, hiszen a kémügy miatt elveszített konstruktőr-vb után a pilótabajnokságot is elbukta.

"Az ilyen nehéz pillanatokban sportszerű felfogással kell kezelni az eredményt. Nehezen találok szavakat, de azt hiszem, a csapatunk jól dolgozott egész évben, és büszke lehet arra, amit elért" - nyilatkozta Dennis, nem törődve azzal, hogy végül semmi nem jutott nekik.

Hamilton technikai zűrjét, amire lehet azt mondani, elvitte az újonc vb-címét, néhány szóval elintézte: "A Ferrarinak az idény elején, nekünk a végén voltak megbízhatósági gondjaink. Lewis alatt egész évben tökéletesnek bizonyult az autó, pont rosszkor került rá a sor".

Dennis augusztus eleje óta nem beszél Alonsóval, a kétszeres bajnok azzal vádolta, elfogult Hamiltonnal. "Kihívás volt a 2007-es szezon, tudják, mire gondolok. De pozitívan és sportszerűen kell hozzáállnunk, készülnünk a következő évre. Ez egy sport, és mi akként kezeljük."

Miután ezt kijelentette Dennis, felmerült, a 4-6. helyen végzett Williams, illetve BMW-kocsikat szabálytalan üzemanyagjuk miatt utólag kizárhatják a Brazil GP-ről, ami Hamilton vb-sikerét jelentené. Néhány órával később az FIA közölte, nem bünteti meg a három versenyzőt, azaz a cím marad Raikkönennél.

A McLaren viszont ezt követően megóvta a futam végeredményét, vagyis bíróságon még megszerezheti Hamiltonnak a bajnokságot.

Alonso ezt a lépést így értékelte: "Ha helyt adnának az óvásnak, az vicc lenne, és abból volt már elég idén. Ha ilyesmi megtörténhet, eltemetheti magát ez a sportág".

Kimi Raikkönen vb-je jelenleg hivatalos, ám óvás alatt áll. A következő napokban, de lehet, hogy hetekben derül csak ki, megtarthatja-e, bár nagyon kicsi a valószínűsége, hogy elveszik tőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?